• Streaming gitaar liedjes spelen
  • Leer gitaar spelen & gitaarlessen
  • 80.000 leden

Je Gitaar stemmen

Om een mooi geluid uit je gitaar te krijgen is het van belang om deze goed te stemmen. Er zijn verschillende manieren om je gitaar te stemmen. We behandelen stemmen op het gehoor. De juiste snaren gebruiken om je gitaar zelf te stemmen. Stemkastjes uit de winkel, stem apps voor op je telefoon en Online gitaar stemmers.

Gitaar stemmen

De meeste liedjes staan in standaard stemming (EADGBE). Te onthouden met het ezelsbruggetje "Een Aap Die Geen Bananen Eet." Je gitaar stemmen leer je bij Gitaartabs.nl

Stemmen

Gitaar stemmen op het gehoor

Met behulp van deze video leer jij je gitaar stemmen op het gehoor. Je weet altijd of je gitaar vals is of niet. In de video komen voorbeelden aan de orde om zelf je gitaar te kunnen stemmen. Pak je gitaar en bekijk de video stemmen van je gitaar op je gehoor.

Je begin met stemmen op de dikke (e snaar) deze snaar stem je met de tweede (a snaar) waarbij je je vinger op de 5de fret houdt. Deze moet hetzelfde klinken als de dikke e snaar. Je hoort dan een golfbeweging tussen de twee snaren. Als deze in harmonie met elkaar zijn, zijn ze gelijk gestemd.

De andere manier om je gitaar te stemmen is door middel van harmonics. Je houdt je vinger net boven de 5de fret op de dikke e snaar en op de 7de fret op de a snaar. Hier hoor je nog beter de golfbeweging. Meer over harmonics in de gitaarles van Bart Hennephof. Rock & Metal Workshop Natural en Pinch Harmonics

Gitaar stemmen

Online gitaar stemmen

Om je gitaar te kunnen stemmen via deze online stemmer, moet je toegang tot de microfoon van je computer toestaan. Druk op de knop "Toestaan" (Toestaan-knop van Adobe Flash Player) in het pop-upvenster om de ingebouwde microfoon te gebruiken. Om je gitaar te stemmen zal je aan de stemknoppen op het hoofd van je gitaar moeten draaien net zolang dat het juist is.

Gitaar snaren stemmen

Speel deze sample om alle gitaar snaren te beluisteren en speel direct mee met je gitaar om te horen of je gitaar goed gestemd is. Mocht het niet goed zijn stem dan je snaren volgens onderstaande samples per snaar.

Dikke E-snaar

Gitaar stemmen E snaar

Stem de dikke E-snaar
Allereerst moet je er voor zorgen dat de lage (dikke) E-snaar goed gestemd is. Gebruik hiervoor boven genoemde midi bestanden of een instrument. Het schema geeft de snaren op je gitaar met de daarbij behorende tonen. Hiermee kun je je gitaar stemmen. Enige vereiste is dat je goed luistert.

Luister naar de E-snaar (dikste snaar)
A-snaar

Gitaar stemmen A snaar

Stem de A-snaar Sla eerst de bovenste E snaar aan en hou daarbij je vinger op de 5de fret/positie. Nu heb je een A noot aangeslagen. De snaar onder de dikke E is ook een A toon (open dus geen fretten inhouden!). Nu moeten de eerste twee snaren gelijk klinken. Zo niet stem de tweede snaar op je gehoor evenals de eerste dikke E-snaar.

Luister naar de A-snaar
D snaar

Gitaar stemmen D snaar

Stem de D-snaar Doe nu hetzelfde als met de vorige. Hou de 5de fret ingedrukt op de A-snaar (wordt D noot) en speel daarna de de D-snaar (los, dus weer niks ingedrukt!)

Luister naar de D-snaar
G snaar

Gitaar stemmen G snaar

Stem de G-snaar De G-snaar wordt op gelijke wijze gestemd als de vorige snaren. Hou de 5de fret op de D-snaar in en laat deze klinken.

Luister naar de G-snaar
B snaar

Gitaar stemmen B snaar

Stem de B-snaar Bij de B naar moeten we een fret opschuiven naar links. We drukken dus de 4de fret/ positie ingedrukt op de G-snaar en vergelijken deze met de B-snaar. Als ze niet gelijk klinken stem je de B-snaar hoger of lager.

Luister naar de B-snaar
Dunne E snaar

Gitaar stemmen e snaar

Stem de e-snaar Dit is weer gelijk aan de A,D en G snaren.

Luister naar de E-snaar (dunne snaar)

Gitaar stemmen apps

Iedereen heeft tegenwoordig een Apple (iPhone), Samsung of andere smartphone. En er zijn ook heel veel apps verkrijgbaar waar je mee kunt stemmen. Deze zijn heel handig als je je gitaar wilt stemmen. Hieronder een lijst met apps die je kunt gebruiken om je gitaar te stemmen via je telefoon of tablet zoals bijvoorbeeld je ipad.

Gitaar stemmen apps Google Play Store

Gitaar stemmen apps Itune Store


Let op: Er zijn helaas ook apps in omloop waar ze ruim 8 euro per week voor vragen. Lees dus goed de kleine letters voordat je een app download en alles accepteert.

Stemkastjes

Naast de clip-on tuner en app is het meest voorkomende model het losse stemapparaat. Hierbij wordt het geluid vergelijkbaar aan de clip-on tuner opgepikt door middel van een interne microfoontje of door het aansluiten van een kabel bij semi- elektrische gitaren. Door de interne microfoon kan deze in luidruchtige omgevingen minder goed gebruikt worden. Voordeel is wel dat ze vaak een groter scherm hebben om de noten weer te geven en de losse stem apparaten hebben vaker extra functies, zoals in metronoom die de tempo aangeeft. De afbeelding geeft een zeer moderne Korg tuner weer.

gitaar stemmen clip on tuner

Stemkastjes - Clip on Tuner

Een clip-on tuner is een goede keus want er zit een vibratiesensor in die trillingen oppikt. Aan de hand van deze trillingen berekent de tuner welke toon hij waarneemt en of deze toon zuiver is. Via het scherm kun je lezen welke toon dit is. Je kunt op deze manier je gitaar blijven stemmen totdat deze zuiver is. Het voordeel van een clip-on tuner is dat je niet elke keer een app hoeft te pakken om te kalibreren of je gitaar gestemd is. In vergelijking met een tuner (stemapparaat) die gebruikmaakt van een (interne) microfoon kan je een clip-on tuner goed gebruiken in een luidruchtige ruimte. Deze tuners zijn relatief goedkoop en makkelijk mee te nemen. De tuner op de afbeelding is een Fender digital Tuner.

gitaar stemmen clip on tuner