• Streaming gitaar liedjes spelen
  • Leer gitaar spelen & gitaarlessen
  • 75.000 leden

Gitaarles: Gitaar leren spelen - de basis

Gitaar leren spelen

Wat zijn Tabs 

TAB of tablatuur is een methode om muziek die op gitaar of basgitaar gespeeld wordt op te schrijven. TAB maakt geen gebruik van aparte symbolen zoals je die tegenkomt in de standaard muzieknotatie. In plaats daarvan worden normale (ASCII) karakters en nummers gebruikt. Dit heeft ervoor gezorgd dat muziek in TAB formaat bijzonder populair is geworden op het internet. Iedereen met een computer en een internetverbinding kan de TAB files eenvoudig downloaden en lezen.

Wat tab je verteld

TAB vertelt je niet alleen welke noten je moet spelen, maar ook op welke snaar en op welke positie;TAB laat zien waar je gebruik moet maken van geavanceerde technieken zoals hammer-ons, pull-offs, bends, slides, flageoletten en vibrato;TAB geeft aan hoe je gitaar gestemd moet zijn. Wanneer dit er niet expliciet bij staat, ga er dan vanuit dat de standaard stemming (EADGBE) gebruikt moet worden. TAB geeft ook informatie over de plaatsing van een eventuele capo op de hals;TAB geeft je een indicatie van het ritme van een nummer. Dit wil zeggen dat je kunt zien wat de lange en wat de korte noten zijn;Maar je weet niet wat de lengte van de noten nu precies is.

Dat leidt me naar het volgende ...

Wat verteld tab je niet?

TAB zal (normaal gesproken) geen informatie verstrekken over de exacte lengte van de te spelen noten. Hierdoor zul je in de meeste gevallen zelf naar het nummer moeten luisteren, om zo met de TAB voor je neus het exacte ritme van de noten uit te zoeken;TAB legt je ook niet uit met welke vingers je de noten moet spelen;TAB zal (normaal gesproken) geen informatie bevatten over de manier waarop je de snaren aan moet slaan. Je zult dus bijvoorbeeld zelf moeten beslissen of je up- of downstrokes wilt gebruiken.

 

Gitaarles "De basis gitaar leren spelen"

Hoe tabs te lezen

 
TAB is eenvoudig te lezen en zou eenvoudig te schrijven moeten zijn wanneer je zelf een nummer op "papier" wilt zetten. Dit is het idee:

Je begint met 6 lijnen (of 4 voor basgitaar). Elk van deze lijnen komt overeen met een snaar op het instrument. De bovenste lijn is de hoogst gestemde snaar en de onderste lijn is de laagst gestemde snaar. Hieronder zie je een leeg
stuk TAB met de namen van de snaren ernaast.

E---------------------------------------------------------------- 
B----------------------------------------------------------------
G----------------------------------------------------------------
D----------------------------------------------------------------
A----------------------------------------------------------------
E----------------------------------------------------------------


Nummers die op de lijnen geschreven zijn, geven aan op welke positie de snaar ingedrukt moet worden met de linkerhand. Wanneer er een nul staat, dan betekent dit dat er een open snaar gespeeld moet worden. Je leest TAB (net zoals standaard muzieknotatie) van links naar rechts.

Het onderstaande stukje TAB kan daarmee gelezen worden als: "Speel de noten E F F# G G# en A op de onderste E-snaar door steeds een positie omhoog te gaan op de hals, beginnend met een open snaar".

E---------------------------------------------------------------- 
B----------------------------------------------------------------
G----------------------------------------------------------------
D----------------------------------------------------------------
A----------------------------------------------------------------
E---0--1--2--3--4--5---------------------------------------------


Volg je het allemaal nog een beetje?

In dit stukje gaat het om noten die een voor een gespeeld worden. Wanneer twee of meer noten tegelijkertijd gespeeld moeten worden, dan worden deze (wederom net zoals in standaard muzieknotatie) boven elkaar geplaatst. Hieronder zie je bijvoorbeeld hoe een G-barre akkoord opgeschreven wordt.

E----3------------------------------------------------------------ 
B----3------------------------------------------------------------
G----4------------------------------------------------------------
D----5------------------------------------------------------------
A----5------------------------------------------------------------
E----3------------------------------------------------------------

Dit betekent dus dat alle noten tegelijktijd gespeeld moeten worden als een akkoord. Maar nu komt het ook wel eens voor dat je hetzelfde akkoord als volgt genoteerd ziet:

E--------3-------------------------------------------------------- 
B-------3---------------------------------------------------------
G------4----------------------------------------------------------
D-----5-----------------------------------------------------------
A----5------------------------------------------------------------
E---3-------------------------------------------------------------

Hiermee wordt bedoeld dat je het akkoord iets langzamer aan moet slaan, zodat de snaren niet tegelijkertijd, maar vlak na elkaar klinken (Engelse term: strumming). Alle noten zullen hierbij op het einde samen klinken als een akkoord. Hieronder nogmaals dezelfde figuur, maar nu met meer ruimte tussen de noten. In deze vorm zul je de noten wel een voor een aanslaan, zodat het niet langer een akkoord is maar in plaats daarvan een melodielijn.

E------------------3---------------------------------------------- 
B---------------3-----3-------------------------------------------
G------------4-----------4----------------------------------------
D---------5-----------------5-------------------------------------
A------5-----------------------5----------------------------------
E---3-----------------------------3-------------------------------

Nu zul je je misschien wel afvragen hoe je nu weet hoe snel of hoe langzaam dit gespeeld moet worden. Zijn alle noten van dezelfde lengte?

Dit is een punt waarop TAB sterk afwijkt van de standaard muzieknotatie. Meestal zal TAB je geen informatie geven over de lengte van de noten. Meestal zul je zelf naar de muziek moeten luisteren om erachter te komen wat de juiste timing voor de noten is.

Maar - wanhoop niet. TAB geeft je meestal wel een indicatie van de te gebruiken timing. In het bovenstaande voorbeeld staan alle noten even ver van elkaar af. Je mag dan redelijkerwijs aannemen dat alle noten van dezelfde lengte zijn (misschien allemaal 1/8 of 1/16 noten). Dit hoeft echter niet altijd waar te zijn. Het hangt volledig af van de auteur van de TAB.

Als vuistregel geldt dat je aan de ruimte tussen de noten kunt zien welke noten lang zijn en welke noten kort en snel. Maar klaarblijkelijk weet je dan nog steeds niet gaat over triolen of iets van gelijke orde. Opnieuw hangt dit sterk af van de auteur.

Als voorbeeld zie je hieronder de eerste noten van het Nederlandse volkslied in TAB. Je ziet vrij duidelijk dat de ruimte tussen de noten samenvalt met de lengte van de noten.

E---------------------------------------------------------------- 
B-------------------0--1-----0--------0--1----0------------------
G------0----0----2--------2--------2---------------2--0--2----0--
D-0--------------------------------------------------------------
A----------------------------------------------------------------
E----------------------------------------------------------------

Uiteraard is het veel eenvoudiger om de TAB voor een nummer te spelen dat je al eens gehoord hebt, omdat je dan al bekend bent met het ritme en de timing.

Claim nu je gratis 30 dagen gratis online gitaarles

Gitaarles vragen, suggesties en opmerkingen

JanH

JanH 2014-01-08 00:00:00 / Reply

Zoek je een vervolg, check Online Gitaarles :)


gitaar gast

Gitaar gast 2013-06-21 00:00:00 / Reply

ik snap er total niks van maar het licht aanmij waarsgeinlijk


supermona

Supermona 2013-06-09 00:00:00 / Reply

de getallen zijn de posities waar je je vingers neer zet mike :) leg je gitaar maar eens gewoon neer met de kast naar rechts en de hals naar links dan weet je meteen (mits dit een rechtshandig gestemde gitaar is) welke van de letters de snaren zijn. Groetjes


Rico Nijmegen

Rico Nijmegen 2013-05-12 00:00:00 / Reply

Hallo, ik ben net nieuw hier en ik ben blij dat ik deze site heb gevonden en gratis lid kon geworden. Ik kan ook geen noten lezen en Taps snapte ik ook niks van. Ik begrijp het nu een stuk beter. Gewoon lezen van links naar rechts. Alleen vind ik het wel lastig dat bij de taps Dat de dikke bas snaar onder zit dat maakt het ook lastig. We lezen van links naar rechts en van boven naar beneden. Snaar 1 is dun en snaar 6 is dik De snaren worden ook van onder naar boven geteld Bij de Gitaar lezen we dus van links naar rechts Bij de Taps van onder naar boven! Als we de Taps bv. zou draaien Moeten we het van rechts naar links en van boven naar beneden lezen. Van rechts naar links en van boven naar beneden leek mij makkelijker Dan het beeld van Taps draaien als ik de gitaar in de hand heb En de taps wil spelen op mijn gitaar.


Rico Nijmegen

Rico Nijmegen 2013-05-12 00:00:00 / Reply

Ik wou ook een afbeelding plaatsen maar dat lukt niet Om het duidelijker te maken. Ik las vak iets over domme vraag. Mensen domme vragen bestaan niet. Het is dommer om het niet te vragen


Rico Nijmegen

Rico Nijmegen 2013-05-12 00:00:00 / Reply

Hier zie je een afbeelding Gitaar Akkoorden en een beeld van de gitaar met de snaren.


justmeandmyguitar

Justmeandmyguitar 2013-02-01 00:00:00 / Reply

Juist een domme vraag: kan je gitaar spelen zonder de noten te hoeven kennen want ik ken totaal niks van noten maar wil wel heel graag gitaar leren spelen?! Dienen deze tabs daar dan voor? En wat is nu eigenlijk het verschil tussen akkoorden en tabs? Dankjewel om te antwoorden....


EmmadeGraaf

EmmadeGraaf 2010-03-11 14:03:41 / Reply

maar hoe kan ik nou bij het 3e plaatje zes snaren tegelijk indrukken???
verder vind ik het wel duidelijk


JustMe

JustMe 2009-07-03 18:07:03 / Reply

wauw eindelijk snap ik de tekentjes en de cijfertjes, thx voor je professionele uitleg!


benno98

Benno98 2009-04-10 07:04:02 / Reply

Het is raar maar ik ka nog steeds geen tabs lezen srry
ik vraag wel aan m 'n broer die speelt al 9 jaar gitaar hij is 18

Tong TongTong


Marlijn

Marlijn 2008-09-06 13:09:10 / Reply

Hartstikke goede les! Knipoog
Ik snap er nu veel meer van Lachen


larsfrusciante

Larsfrusciante 2008-05-14 20:05:13 / Reply

Eey Jan op zich goede les maar tabs lezen is geen basis Knipoog


JanH

JanH 2007-12-29 12:12:54 / Reply

Kijk bij de video lessens kijken "het begin de basis"

http://nl.youtube.com/profile?user=Gitaartabs


Boekenworm

Boekenworm 2007-12-27 17:12:50 / Reply

Ik ben vast heel erg dom, maar ik snap er echt helemaal niks van. Okey, Ik weet welke snaar welke letter heeft. Maar hoe weet je welke akkoort aangeslagen moet worden? En waar staan die cijvers voor? En als alle cijfers onder elkaar staan, moet het dan tegelijk gespeeld worden of juist doen? En naast elkaar, moet het dan om de beurt?


Euridice

Euridice 2007-11-21 16:11:24 / Reply

De volgorde is altijd van links naar rechts dus de cijfers die je het eerst tegenkomt moet je het eerst spelen dus hier B(3) - G(2) - B(3) -e(0) - B(3)

e|-------0---|
B|-3---3---3-|
G|---2-------|

suc6 JAN


Euridice

Euridice 2007-11-21 12:11:57 / Reply

vraagjee..!
hoe wweeet je nou welke volgorde je moe spele als je dit heb;
e|-------0---|
B|-3---3---3-|
G|---2-------|
D|-----------|


Symon

Symon 2007-03-29 16:03:51 / Reply

als ik het goed begrijp staan de balken in de volgorde van de snaren van u gitaarVerbaasd??


JanH

JanH 2007-03-27 20:03:57 / Reply

Elke snaar op je gitaar wordt hier weergegeven beginnende bij de lage "E", de dikste snaar en vervolgens naar de hoge "e" , de dunste snaar. Elke noot wordt weergegeven door een nummer, deze geeft de fret positie weer. Zie het voorbeeld hieronder.

e |-------------------10--------------3----------------

B |-------------------10--------------0----------------
G |-----------------------------------0----------------
D |-----------------------------------0----------------
A |-----------4-----------------------2----------------
E |-----------------------------------3----------------


* De 4 staat voor de 5e snaar op de 4e fret, dit komt overeen met de noot C#.
* De 10en op de 'B' en 'e' snaar zijn respectievelijk de 'A' en 'D' noten, deze moeten gelijktijdig gespeeld worden
* En de laatste rij noten stellen een 'Open G akkoord'.
* De noten worden aangedrukt met je frethand (je linkerhand)
en de snaren worden aangeslagen met je slaghand (je rechterhand).


Symon

Symon 2007-03-27 17:03:48 / Reply

Ik speel nog geen gitaar, maar ik zou willen weten voor welke snaar de tabs EADGBE staan


gilerakevie

Gilerakevie 2007-02-17 12:00:00 / Reply

Ja je heb 4 vingers die je gebruikt en de getallen gaan tot soms bijna 24 Knipoog Die getallen geven dus aan welke fret je moet hebben Geschrokken


Sander

Sander 2007-01-09 10:10:00 / Reply

een riff is eigenlijk een soort melodietje dat vaak in het liedje een paar keer terugkeert...
het is een soort basispatroon dat door het lied loopt
het is de melodie van een liedje waar je dat liedje makkelijk aan kan herkennen.
een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld 'Radar Love'
Na de eerste paar zinnen uit de tekst wordt elke keer dezelfde 'riff' gespeeld.


mike

Mike 2007-01-09 01:11:00 / Reply

nou volgens mij is het nog best lastig dat tablezen maar ik geef niet op geef het een jaar of 10 Verbaasd Beschaamd


mike

Mike 2007-01-09 01:11:00 / Reply

nou volgens mij is het nog best lastig dat tablezen maar ik geef niet op geef het een jaar of 10 Verbaasd Beschaamd


mike

Mike 2007-01-09 00:00:00 / Reply

bedankt voor de tip soldier hier gaat ik verder mee.Ik begrijp inderdaad niks van die gitaar taal.Ik heb geen les gehad en ook geen vrienden....die gitaar spelen dus die kunnen me ook niet helpen o ja nog een vraag wat is nou precies een rif?


Soldier.Of.Love

Soldier.Of.Love 2007-01-05 00:00:00 / Reply

Ga et effe uitleggen in niet echte ''gitaartaal'' Knipoog Tong

De getallen zijn de vakjes dus als je getal 0 hebt dan is het een losse snaar. Als je getal 1 hebt is het het eerste vakje.

Ik hoop dat je er iets met kunt doen.. Cool


Gerard

Gerard 2007-01-01 01:00:00 / Reply

Een getal op een lijn is eigenlijk niks anders dan een noot,zie afbeelding.

Maar omdat we het niet te moeilijk willen maken gebruiken we in de tab geen noten maar nummers, zoals hieronder:

E----------------------------------------------------------------
B----------------------------------------------------------------
G----------------------------------------------------------------
D----------------------------------------------------------------
A----------------------------------------------------------------
E---0--1--2--3--4--5---------------------------------------------

En elk nummer is dan weer een fret.
Dus bij het bovenste voorbeeld is speel je eerst het volgende:
0 open E (dus geen frets indrukken)
1 een F (vinger achter de eerste fret)
2 een F#
3 een G
4 een G#
5 een A


Zo heeft elke eigen lijn = snaar zijn eigen tonen

Suc6


mike

Mike 2007-01-01 00:00:00 / Reply

misschien een domme vraag maar wat zijn die getallen nou precies je vingers of een fret of whatever want ik snap er nog steeds niks van!!.....die tabs Droevig