• Streaming gitaar liedjes spelen
  • Leer gitaar spelen & gitaarlessen
  • 80.000 leden

Gitaarles: Transponeren

Transponeren

Transponeren is het verplaatsen van een melodie of akkoordenschema naar een andere toonsoort. Dit wordt voornamelijk gebruikt om een stuk hoger of later te zetten voor de zanger(es). Maar hoe transponeren we een stuk nu eigenlijk, hier een uitleg.
Ten eerste moet je in de gaten houden dat je de akkoorden of noten met een gelijke afstand verhoogd of verlaagd. Ik raad aan om in stapjes van een halve noot te transponeren. Wanneer je moet stappen van een hele noot gaat transponeren kom je namelijk vaak in de war omdat de afstand van E naar F en van B naar C maar een half is. Dit heb je kunnen lezen in 'Toonladders uitleg'.   Wanneer de akkoorden van een liedje zijn: Am C G D F# Bm, en je gaat deze een halve noot verhogen verhoog je dus alle akkoorden in dat stuk met een half. De eventuele toevoegingen zoals, mineur(m), septime(7), enz blijven gewoon wat ze zijn. Als je de akkoorden van dat stuk een halve verhoogt krijg je dus dit:   Am --wordt--> A#m
C --wordt--> C#
G --wordt--> G#
D --wordt--> D#
F# --wordt--> G
Bm --wordt--> Cm We transponeren nu bijvoorbeeld een liedje in F naar een B, je telt 6 stapjes:   F – F# stap 1
F# - G stap 2
G - G# stap 3
G# - A stap 4
A - A# stap 5
A# - B stap 6

Als je nu alle andere akkoorden in dat stuk ook 6 stapjes vooruit telt, En de noot of het akkoord van het 6de stapje vervangt met het oude akkoord. Heb je het stuk de toonsoort F naar de toonsoort B getransponeerd.

Achteruit werkt dit natuurlijk precies hetzelfde, alleen tel je nu niet de stapjes vooruit, maar de stapjes achteruit.Transponeerde IntrumentenEr zijn ook bepaalde instrumenten die standaard getransponeerd zijn. De piano noemen we een zuiver instrument, dit noemen we een C-Instrument. Als je op een piano een C speelt, hoor je ook gewoon een C zoals die moet klinken. Alles wordt dan ook vanuit een piano gerekend.

Een Gitaar is ook een C instrument, want wanner je een C op de piano en op de gitaar speelt klinken deze identiek. (mits de gitaar in de standaard stemming staat natuurlijk).

Maar wanneer je bijvoorbeeld een Bes-Instrument pakt zoals een Trompet is dit anders, De C van een Trompet Klinkt namelijk als een Bes ten opzicht van een piano, daarom heet dit dus ook een Bes-Instrument.

Hier volgt een overzicht van de meeste instrumenten en hun instrumentsoort:

C-Instrumenten   Dwarsfluit
Hobo
Fagot
Trombone (eigenlijk een Bes-instrument, maar 'leest in C'
C-bas tuba
Bes-Instrumenten

Bes-klarinet
Trompet
Cornet
Flugelhorn
Bugel
Tenorsaxofoon
Bariton/Euphonium/Tuba
Besbas tuba
Sopraan saxofoon
Bas saxofoon
Es-Instrumenten

  Es-klarinet
Alt saxofoon
Bariton saxofoon
Alt klarinet
Hoorn in es
Esbas tuba
Contra-altklarinet


F-Instrumenten

Hoorn in F (waldhoorn)
Alt-hobo  

Met dank aan
jokyonim_dre Probeer alle lessen voor slechts 1 euro! !

Gitaarles vragen, suggesties en opmerkingen

JanH

JanH 2010-08-05 13:08:13 / Reply

Hoi Koning, in je les, transponeren is het plaatje (http://www.tabsrus.nl/images/upload/theory/balk-650px.jpg) zoek. Zou je je les willen updaten?

alvast bedankt. /Jan


mike

Mike 2009-08-27 20:08:26 / Reply

goeie uitleg en ik snap 't ook wel.Alleen is dit zeker als je geen les krijgt heeeeeel veel oefenen.En natuurlijk kennis van de gitaarhals.Wat ik helaas nog niet heb.Ik kan me er gewoon nog niet op concentreren.Wanneer het te theoretisch wordt.Maaaar ik gaat er zeker wel aan beginnen.Bedankt voor de uitleg


ken

Ken 2009-08-27 19:08:25 / Reply

uhm... snap ik het nou of niet...