• Streaming gitaar liedjes spelen
  • Leer gitaar spelen & gitaarlessen
  • 80.000 leden

Gitaarles: Leren gitaar spelen

Ik denk dat om te beginnen met gitaar spelen, je het beste kunt beginnen met het c akkoord. het c akkoord is het enige akkoord van de majeur (grote) akkoorden waarin alleen maar hele tonen in zitten.

De toonladder van c gaat als volgt: c d e f g a b c . er is een formule voor om uit te rekenen welke tonen achter elkaar komen.

bv: je begint met c. de 1e stap is een hele stap. een hele stap is twee fretten verder. na c komt dus d. na d, dat is dan de tweede stap, komt weer een hele stap. na d komt dus e, want van d naar e is twee fretten verder. de derde stap is een halve stap, dat is 1 fret verder, enz.
Dit is de volgorde: 1 stap, 1 stap, 1/2 stap, 1 stap, 1 stap, 1 stap, 1/2 stap.

Na de c pak je het g akkoord.
De toonladder van g is de eerste toonladder waarin een kruis (#) voorkomt. g toonladder is dan: g a b c d e f# g. ook weer deze formule: 1 1 1/2 1 1 1 1/2. om dan weer een toon verder te gaan, pak je iedere keer de 5e toon uit de vorige toonladder. eerst kwam c. de 5e toon op de toonladder van c is g. nu komt g. de 5e toon op de toonladder van g is d. nu komt dus d. pas de formule (1 1 1/2 1 1 1 1/2) maar eens toe op de d.

Nog een tip: de akkoorden (de majeur (grote)) akkoorden bestaan uit de 1e, 3e en 5e toon van de desbetreffende toonladder. voorbeeld: het akkoord c bestaat uit c e g. het akkord g bestaat uit g b d, enz. probeer het maar eens.
Probeer alle lessen voor slechts 1 euro! !

Gitaarles vragen, suggesties en opmerkingen