• Streaming gitaar liedjes spelen
  • Leer gitaar spelen & gitaarlessen
  • 75.000 leden

Gitaarles: Gitaar stemmen

Gitaar stemmen - algemeen

Om een mooi geluid uit je gitaar te krijgen is het van belang om deze dan ook goed te stemmen. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen.

  • een stemkastje, deze zijn te koop bij de muziekwinkels al vanaf een € 10,-
  • smartphone/tablet apps (apple of android)
  • online gitaar stemmers (bekijk hier een lijst met online gitaar stemmers)
  • uitbesteden of gewoon zelf proberen.

Zelf leren

De reden dat je nu op deze pagina aan het lezen bent heeft er vast mee te maken dat je het zelf wilt gaan doen. Dit is ook het allerbeste want om het te gaan uitbesteden kan wel een keer maar natuurlijk niet altijd.

Er zijn verschillende methodes om je gitaar te stemmen namelijk

Voor de beginnende gitarist

We hebben een video geschreven met Jesse om voor de beginnende gitarist te helpen zijn/haar gitaar goed te leren stemmen. In de video's komen voorbeelden aan de orde om het uiteindelijk zelf te kunnen want het is gewoon super handig om je gitaar op gehoor te stemmen. Een van de meeste ergernissen zijn gitaren die niet goed gestemd zijn Bekijk hier de video Gitaar leren stemmen.

Op het gehoor

Als je stempt op het gehoor dan kunnen sommige onder ons (alleen de besten) dit doen zonder tussenkomst van een ander instrument. Zij hebben de noten in hun hoofd en draaien net zolang aan de stemkoppen dat het juist is.

Maar hoe weet je nu dat je op de juiste toonhoogte zit?
Dit kun je achterhalen door bijvoorbeeld een ander instrument te pakken welke de juiste tonen voorspeelt. bijvoorbeeld :

  • een andere juist gestemde gitaar
  • een piano
  • een stemfluitje
  • of elk ander muziekinstrument die de tonen kan reproduceren.

Heb je geen van allen dan hebben we speciaal voor jou hier alle tonen in midi formaat. Deze kun je door de computer laten afspelen (mediaplayer ofzo) en vervolgens net zo lang aan de knop draaien totdat deze excact het zelfde is. Dit kun je horen zorda de klanken in elkaar overvloeien

Eigenhandig stemmen van je gitaar

Ook kun je je gitaar zelf stemmen d.m.v. gebruik te maken van onderstaande schema. Lees het aandachtig door anders klinkt het straks van geen meter
Stem de Dikke E-snaar
Allereerst moet je er voor zorgen dat de lage E-snaar (dikke) goed gestemd is. Gebruik desnoods bovenstaande midi file. Onderstaande tabel geeft de snaren op je gitaar met de daarbij behorende tonen. Hiermee kun je je gitaar ook stemmen. Enige vereiste is dat je goed luistert.
Stem de A-snaar
Sla eerst de bovenste E snaar aan en hou daarbij je vinger op de 5de fret/positie. Nu heb je een A noot aangeslagen. De snaar onder de dikke E is ook een A toon (open dus geen fretten inhouden!). Nu moeten de eerste twee snaren gelijk klinken. Zo niet stem de tweede snaar op je gehoor evenals de eerste dikke E-snaar.

Stem de D-snaar
Doe nu hetzelfde als met de vorige. Hou de 5de fret ingedrukt op de A-snaar (wordt D noot) en speel daarna de de D-snaar (los, dus weer niks ingedrukt!)
Stem de G-snaar
De G-snaar wordt op gelijke wijze gestemd als de vorige snaren. Hou de 5de fret op de D-snaar in en laat deze klinken.
Stem de B-snaar
Bij de B naar moeten we een fret opschuiven naar links. We drukken dus de 4de fret/ positie ingedrukt op de G-snaar en vergelijken deze met de B-snaar. Als ze niet gelijk klinken stem je de B-snaar hoger of lager.
Stem de e-snaar
Dit is weer gelijk aan de A,D en G snaren.

 

Claim nu je gratis 30 dagen gratis online gitaarles

Gitaarles vragen, suggesties en opmerkingen

JanH

JanH 2018-10-07 00:00:00 / Reply

@BB leBoque, Je hebt helemaal gelijk ik stem mijn gitaar tegenwoordig ook vaak via mijn iphone. Toch is het ook handig en slim om te weten op welke posities je je gitaar kunt stemmen. Als je dat onder de knie hebt probeer het maar eens bij vrienden, die zullen je aankijken alsof ze vuur zien branden :) Je gitaar namelijk zelf stemmen is wel stoerder. Succes


JanH

JanH 2018-10-07 00:00:00 / Reply

Even geleden kreeg ik de vraag of een gitaar stemmen voor een elektrische gitaar of akoestische gitaren ander zou zijn. De snaren van je akoestische gitaar (nylon of western) zullen wellicht strakker of loser gedraaid moeten worden dan je elektrische gitaar maar het geluid tussen de verschillende snaren (diktes en posities) zal niet veel verschillen. Want zoals hierboven uitgelegd (en in de video van Jesse, gitaar stemmen op gehoor) zullen de klanten het zelfde zijn. Bij alle gitaren zullen dus de tonen het zelfde klinken. Let er wel op dat je de stemmechanieken (schroeven cq knoppen) de juiste kant op draait en niet te hard anders knappen je snaren en dat is zonde. 


BB leBoque

BB leBoque 2016-07-01 00:00:00 / Reply

Goeie tips! wat ik nog mis in het verhaal is dat je gewoon ook 1 van de vele (Gratis) tuning-apps kan downloaden voor je smartphone. Bijvoorbeeld van Gibson. Sindsdien liggen alle stemkastjes en vorken bij mij gewoon onder in een la...... 


Tweedeleedom

Tweedeleedom 2016-07-01 00:00:00 / Reply

Flagiolet stemmen is niet héél erg moeilijk.Demp (de vinger losjes op de snaar leggen), níet indrukken!) de E-snaar boven de 5-de fret, sla de snaar aan en laat de demping los, je hoort een toon die twee octaven hoger is als de losse E-snaar. Dezelfde toon hoor je als je de A-snaar op de 7-de fret dempt en na aanslaan los laat. Als beide snaren goed op elkaar afgestemd zijn, hoor je een strakke toon als beide snaren tegelijk klinken. Als de hoogte afwijkt gaat de toon "golven", de onzuivere snaar stem je nu bij tot de toon weer strak is, niet meer golft. Wel uitgaan van een zuiver gestemde snaar, of het nu de E-snaar of de A-snaar is maakt niet uit. Echt, het lijkt ingewikkelder als het is, nur üben, üben üben. (Sorry, ik ben nu in Oostenrijk). Opmerking: de hogere snaren zijn moeilijker met flagiolet aan te slaan, ze zijn ook moeilijker te horen. Het is ook nog eens samenspel tussen de plaats van de demping en de plaats van de aanslag.


JanH

JanH 2013-09-10 00:00:00 / Reply

Bekijk ook de video: Gitaar stemmen -> https://www.gitaartabs.nl/pro-gitaar-lessen/477/gitaar-stemmen.html


karientje

Karientje 2008-11-02 00:11:48 / Reply


mautjuhh

Mautjuhh 2008-09-06 17:09:59 / Reply

u bent geweldigg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


JanH

JanH 2007-12-08 10:12:51 / Reply

Tip je je gitaar aan het stemmen bent door te vergelijken met de vorige snaar.
Druk dan de snaar nog wel eens naar boven om deze strakker aan te trekken en te kijken of hij daardoor beter gaat klinken.
Kom je dan dichter in de buurt van het geluid weet je of je de snaar nog strakker moet stemmen.. Grijns

DUS:
e|- - - - - - - - - -0- - - -
b|- - - - - - - 0 - 5b- - - -
g|- - - - - -0 -4b - - - - - -
d|- - - 0 -5b - - - - - - - -
a|- 0- -5b - - - - - - - - - -
E|- 5- - - - - - - - - - - - -