• Streaming gitaar liedjes spelen
  • Leer gitaar spelen & gitaarlessen
  • 80.000 leden

Gitaar snaren vervangen?

Is het de eerste keer dat je je gitaarsnaren gaat vervangen of wisselen? Heb je zo hard gespeeld dat je snaren kapot zijn gegaan.

Lees onderstaande tekst en leer van de profs hoe je je gitaar snaar het beste kunt vervangen. Uiteraard zijn er meerdere manieren maar dit geeft je wel goede richtlijnen.

Gitaarsnaren vervangen

Gitaarsnaar stuk? Hier leer je hoe je deze kunt vervangen

Gitaarsnaren vervangen elektrisch en akoestische gitaar

1. Begin met het losmaken van de snaren op je elektrische, of akoestische gitaar bij door het losdraaien middels je string winder op de zesde (dikke) snaar.

2. Zodra je een snaar hebt losgedraaid kun je het laatste deel wellicht met een tangetje verwijderen. Zodra ze er uit zijn rol ze losjes op. Neem altijd even de tijd om de hals en neck van je gitaar even met een licht vochtige doek schoon te maken.

3. Belangrijk: Verwijderen alleen enkel één snaar per keer. Als je toch besluit alle snaren tegelijk te vervangen zal je gitaar die gewend is aan enorme trekkracht die kracht ineens verliezen zodra alle snaren er af gehaald zijn. Als je daarna alle snaren er weer terug op plaatst kan dit gevolgen hebben voor je instrument.Open uw nieuwe reeks elektrische gitaar snaren. Pak de zesde snaar (Het zal de zwaarste gemeten-string in de verpakking), en verwijderen deze uit de verpakken. Het invoeren voeden van de nieuwe snaar door je gitaar verschilt van instrument tot instrument - voor een aantal elektrische gitaren, zul je gewoon de snaar door het staartstuk moeten steken, op een wijze vergelijkbaar met rijgen een akoestische gitaar. Voor heel wat elektrische gitaren (zoals in de foto), moet u de nieuwe snaar middels een feed via de body van het instrument rijgen. Leg de gitaar op de kop en zoek het juiste gat voor de nieuwe snaar. Langzaam voer het nieuwe snaar via de achterkant van het body en naar de brug aan de andere kant van de gitaar.

Gitaar snaren vervangen

4. Zodra de snaar er door is draai je de gitaar weer om en voer trek hem geheel aan totdat hij vast zit.

5. Draai de tuner voor uw zesde snaar, zodat het gat in de stemknop een rechte hoek vormt met de hals van de gitaar. Trek snaar vrij en zorg ervoor dat de snaar licht op het punt van de stemknop. Dus aan het einde van de snaar wijst deze er in een rechte hoek

6. Schuif de snaar door het gat in de stemknop tot het punt waar de string is gekruld. Het einde van de snaar punt moet naar buiten, weg van het centrum van de kop. U wilt misschien crimp de andere kant van de snaar die uit de stempknopgat (zie foto), om beter te houden van de snaar op zijn plaats. Begin het draaien van de stemknop in een tegen de klok richting naar de nieuwe snaar, met behulp van je string winder (mocht je die hebben).

7. Let goed op dat de snaren correct over de brug en kam lopen.

Gitaar snaren vervangen

8. Verschillende gitaristen hebben een andere methode om hun snaren rond de stemknoppen pen te draaien. Sommigen kiezen ervoor om eerst rond de bovenkan te gaan en dan over te steken en anderen vervolgens eerst onder de snaar einde. Je primaire zorg dient te zijn ervoor te zorgen dat de verschillende rollen van de volledige snaren gewikkeld rond elke stremknoppen. Probeer zo breedband zo netjes mogelijk en zorg ervoor dat ze niet boven op elkaar kruizen.

9. Wanneer je de snaar netjes rond de stemknoppen hebt gedraaid zorg ervoord dat je je gitaar met onderlinge snaren gaat stemmen. Wanneer dit voltooid is neem je een tang en knip uit de overtollige snaar weg. Laat ongeveer 0,5 cm van de snaar over, dit voorkomt losslippen van de snaar.

10. Aangezien elke nieuwe gitaar vaak snel niet meer correct klinkt kun je hem een centimeter omhoog trekken om vervolens een aantal keren zo op te rekken en daarna weer te stemmen, herhaal dit todat je gitaar weer lekker klink.

Gitaarsnaren soorten

De type gitaarsnaren die je kiest hangen af van het soort gitaar dat je speelt, het geluid dat je wilt maken en je voorkeuren voor het gemak van het spelen.

Nylon snaren als je een beginner bent. Ze hebben een zachte, zachte toon en zijn vriendelijker voor je vingers. Mocht je besluiten om klassieke gitaar te blijven spelen is het in kannen en kruiken.

Ball-end nylon snaren, vaak aangeduid als "folk nylon" als je wilt om een folk gitaar wilt spelen. Ze zijn een beetje zwaarder dan gewone nylon kost wat meer kracht.

Monel snaren (bestaande uit ca. 65% nikkel en ca. 30% koper) als uw vingers sterk genoeg zijn om metalen snaren te handelen. Ze hebben een veel scherper en harder toon dan nylon. De dikte varieert naar gelang van de aard van de set gekocht; midden-licht profiel wordt aanbevolen voor beginners. Gebruik ze niet werken met elektriciteit (elektrische gitaren)!

Zijde en staal snaren voor vinger-stijl spelen. Ze zijn veel vriendelijker op de vingers dan de reguliere metalen snaren. Gebruik ze niet op elektrische gitaren, omdat ze niet zullen halen elektriciteit.

Bronzen snaren voor fingerpicking op een folk-gitaar. Zij bieden een helder geluid. Kies voor lichte snaren voor slaggitaar spelen, zwaardere voor tokkelen.

Gitaarsnaren stemmen

Nu je je gitaar hebt voorzien van nieuwe snaren lijkt het me het juiste moment om je gitaar te stemmen. Dit kan met een stemkastje maar nog beter (en stoerder) is het uiteraard om dit op je gehoor te doen. Meld je vandaag nog aan en leer je gitaar stemmen op je gehoor.

Probeer het voor slechts 1 euro!