• Streaming gitaar liedjes spelen
  • Leer gitaar spelen & gitaarlessen
  • 80.000 leden
Blue Bossa Septiem akkoorden - 2/6

Gitaarles: Blue Bossa Septiem akkoorden - 2/6

In het tweede deel ga ik het hebben over het type akkoorden die in deze standard voorkomen. Ik zal uitleggen hoe septiem akkoorden zijn opgebouwd, waar ze vandaan komen en hoe je ze noteerd. Daarbij wat je nog aan zo'n akkoord kan toevoegen om ze mooier/interessanter te maken (toevoegingen). Je kan dan in het vervolg ook zelf noten aan basisakkoorden toevoegen.

In Blue Bossa komen vier verschillende soorten septiem akkoorden voor, die ik allemaal even wil bespreken (majeur 7, mineur 7, dominant en half verminderd).

 Cm7 3th Position.png Cm7 8th Position.png Dm7b5 5th Position.png  Dbmaj7 4th Position.png  Dbmaj7 9th Position.png  Cm9 3th Position.png G7 3th Position.png G7 10th Position.png

 


 

Ionische toonladder (1)

Deze toonladder kan worden verkregen door op een piano vanaf de C een octaaf op de witte toetsen omhoog te spelen tot de eerstvolgende C. De zo verkregen opeenvolging van hele en halve toonafstanden is het kenmerkende voor deze toonladder. De Ionische ladder is gelijk aan de majeurtoonladder. Voor de toonladder die begint met de stamtoon C is deze opeenvolging:

C 1 D 1 E ½ F 1 G 1 A 1 B ½ C

 

Mixolydische toonladder (2)

Deze toonladder kan worden verkregen door op een piano vanaf de G een octaaf omhoog te spelen op de witte toetsen tot de eerstvolgende G.De mixolydische toonladder is een majeur toonladder, net als het Ionisch en Lydisch. Kenmerkend voor deze toonladder is de verlaagde septiem.

G 1 A 1 B ½ C 1 D 1 E ½ F 1 G

 

Aeolische toonladder (3)

Deze toonladder kan worden verkregen door op een piano vanaf de A omhoog te spelen op de witte toetsen tot de eerstvolgende A.De eolische toonladder wordt ook wel natuurlijk mineur genoemd (want zonder leidtonen).
A 1 B ½ C 1 D 1 E ½ F 1 G 1 A eolisch

 

Locrische toonladder (4)

Deze toonladder kan worden verkregen door op een piano vanaf de B een octaaf omhoog te spelen op de witte toetsen tot de eerstvolgende B.

De locrische toonladder is een verminderde toonladder. Kenmerkend voor deze toonreeks is de verminderde kwint.

B ½ C 1 D 1 E ½ F 1 G 1 A 1 B

bron: wikipedia
1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Ionisch_%28toonladder%29
2. http://nl.wikipedia.org/wiki/Mixolydisch
3. http://nl.wikipedia.org/wiki/Eolisch_%28toonladder%29
4. http://nl.wikipedia.org/wiki/Locrisch
Probeer alle lessen voor slechts 1 euro! !


Download pdf

Download : Blue Bossa.pdf (alleen leden)
Download : bossa 2-6.pdf (alleen leden)

Download (Gebruik Media Player)

geen

Gitaarles vragen, suggesties en opmerkingen

henknouwens

Henknouwens 2017-06-07 00:00:00 / Reply

voor mij nog veel te moeilijk