In het tweede deel ga ik het hebben over het type akkoorden die in deze standard voorkomen. Ik zal uitleggen hoe septiem akkoorden zijn opgebouwd, waar ze vandaan komen en hoe je ze noteerd. Daarbij wat je nog aan zo'n akkoord kan toevoegen om ze mooier/interessanter te maken (toevoegingen). Je kan dan in het vervolg ook zelf noten aan basisakkoorden toevoegen.
In Blue Bossa komen vier verschillende soorten septiem akkoorden voor, die ik allemaal even wil bespreken (majeur 7, mineur 7, dominant en half verminderd).
Deze toonladder kan worden verkregen door op een piano vanaf de C een octaaf op de witte toetsen omhoog te spelen tot de eerstvolgende C. De zo verkregen opeenvolging van hele en halve toonafstanden is het kenmerkende voor deze toonladder. De Ionische ladder is gelijk aan de majeurtoonladder. Voor de toonladder die begint met de stamtoon C is deze opeenvolging:
Deze toonladder kan worden verkregen door op een piano vanaf de G een octaaf omhoog te spelen op de witte toetsen tot de eerstvolgende G.De mixolydische toonladder is een majeur toonladder, net als het Ionisch en Lydisch. Kenmerkend voor deze toonladder is de verlaagde septiem.
De locrische toonladder is een verminderde toonladder. Kenmerkend voor deze toonreeks is de verminderde kwint.
Download : Blue Bossa.pdf (alleen leden)
Download : bossa 2-6.pdf (alleen leden)