• Streaming gitaar liedjes spelen
  • Leer gitaar spelen & gitaarlessen
  • 80.000 leden

Gitaarles: Rock / Metal Workshop 3 Slag technieken Down stroke

Hoofdstuk 3. Slag technieken: Down stroke


Palm-mute

Palm-muten is het afdempen van de snaren met de handpalm, vlakbij de brug. Dit wordt veel in Rock en Metal toegepast, al dan niet gecombineerd met een gewone/open aanslag.
In komende voorbeelden zit veel palm-muten; wat wordt aangegeven boven de tab met de afkorting: P.M.. Let dus goed op waar er ge-palm-mute wordt; soms kan er in een reeks van palm-mutes 1 noot open zitten!


Down stroke (neer aanslag)

Down strokes zijn in principe niet heel bijzonder, maar er zijn bands die inmiddels hele songs gebaseerd hebben op de techniek: Om deze techniek in hoge snelheid uit te voeren is er zeker wat training nodig: De felle klank van alleen maar naar beneden aanslaan maakt het geheel energiek en agressief.


Rock Riffs met downstroke techniek:

Black Sabbath - Paranoid

Een oude klassieker van Black Sabbath: De couplet riff is gebaseerd op een downstroke reeks, eindigend met een aantal power chords. De downstroke reeks is compleet met palm-mutes gedaan; de power chords zijn open aangeslagen (let op het P.M. tekentje!)

Het tempo is aardig snel, maar uiteraard kun je hem langzaam oefenen om op te bouwen naar het tempo van het nummer. Zorg dat je de spieren van je arm bij de powerchords in de laatste maat even laat rusten, zo kun je weer opladen voor de volgende downstroke reeks.

Green Day - Basket Case

Een klassieke punkrock riff, met veel downstrokes op een hoog tempo. Ook hier is weer gebruik gemaakt van palm-muting.


Metal Riffs met downstroke techniek:

Metallica - Enter Sandman

Een goede instap metal downstroke riff is de riff van het couplet van Enter Sandman: Hij is niet al te snel, en wel lekker overdreven gepalm-mute. Let op hoe er gespeeld wordt met palm mutes en open power chords.

Metallica - Master of Puppets

Master of Puppets is 1 van de snelste downstroke riffs ooit, en wordt nog steeds veel gebruikt om het downstroken onder de knie te krijgen. De lage E snaar wordt vooral gepalm-mute, en de power chord accenten zijn open aangeslagen. Als je dat eenmaal onder de knie hebt, is het vooral werken aan de snelheid, want dit is echt aanpoten!


Probeer alle lessen voor slechts € 4,95 !

Example: Pro Gitaarles Audio & Video

Download pdf

geen

Download (Gebruik Media Player)

geen

Gitaarles vragen, suggesties en opmerkingen