• Streaming gitaar liedjes spelen
  • Leer gitaar spelen & gitaarlessen
  • 80.000 leden
Gitaar akkoorden deel 1

Gitaarles: Gitaar akkoorden deel 1

Deze les gaat over gitaarakkoorden, wat akkoorden precies zijn, hoe deze gevonden kunnen worden en hoe men verschillende voicings kan maken.

Akkoorden zijn een opstapeling van drie of meer tonen. We kennen hierbij de toonladder van C: C-D-E-F-G-A-B-C. Als we hierbij de 1e (C), de 3e (E) en de 5e (G) toon tegelijk spelen hebben we het C-akkoord.

Bij het spelen van akkoorden kunnen we deze met verschillende voicings spelen. Met voicing bedoelen we de stemvoering hoe een akkoord gespeeld wordt, dus in welke volgorde de noten staan. Het bovengenoemde akkoord ligt in de grondligging (de grondtoon ligt onderin: C-E-G)

Naast de grondligging hebben we ook een eerste omkering (bijvoorbeeld: E-G-C, de 3e toon (terts) ligt onderin) en een tweede omkering (G-C-E, de 5e toon (kwint) ligt onderin).

Bij vierklanken kan er zelfs een derde omkering plaats vinden. 

 

P.s. Begeleiding door Levi Akkerman

Probeer alle lessen voor slechts 1 euro! !

Example: Pro Gitaarles Audio & Video

Download pdf

geen

Download (Gebruik Media Player)

geen

Gitaarles vragen, suggesties en opmerkingen

simpelmind

Simpelmind 2020-10-08 00:00:00 / Reply

Akkoorden C majeur ladder C DEFGABC waarom dan niet de akkoorden CDEFGAB en hun posities op de gitaarhals maar wel C Dm Em F G Am Bdim C ?


simpelmind

Simpelmind 2020-10-08 00:00:00 / Reply

uitgaand van de grondligging ? ( zie vorige vraag )


jo-coumans

Jo-coumans 2020-05-19 00:00:00 / Reply

Hallo gitaartabs, t/m les 12 heb ik alles goed kunnen volgen, maar les 13 is moeilijk (ook voor een licht gevorderde),kan het zijn dat deze stap erg groot is? Kan ik zonder les 13 toch verder met de volgende lessen? Mvg Jo Coumans


JanH

JanH 2017-02-13 00:00:00 / Reply

@Theo, hier een aantal suggesties tegen pijn in gitaar vingers op een eerdere vraag van iemand. wellicht de reactie van Gerard heb je het meest aan. Succes


Theo de Swart

Theo de Swart 2017-02-12 00:00:00 / Reply

Hallo,

Bij diverse akkoorden die ik wil oefenen en dan met name de akkoorden, waarbij ik met de wijsvinger de B en de e-snaar moet indrukken, krijg ik ontzettend veel last van een pijnlijke vinger door het indrukken van de snaar. Is dit gewoon een kwestie van stug volhouden of hebben jullie daar nog tips voor ?

Met vriendelijke groet,

Theo de Swart