• Streaming gitaar liedjes spelen
  • Leer gitaar spelen & gitaarlessen
  • 80.000 leden

Gitaar akkoorden leren

Gitaar akkoorden zijn meerdere tonen die tegelijkertijd worden gespeeld op de gitaar. Er bestaan veel akkoorden, maar met als je enkele akkoorden hebt geleerd kun je al een liedje spelen.

Gitaar akkoorden leren

Op Gitaartabs.nl kun je makkelijk en snel gitaar akkoorden leren!

Gitaar leren spelen - akkoorden

Wanneer je online gitaarles volgt bij Gitaartabs.nl leer je hoe je de basisakkoorden voor beginners moet spelen. Je volgt les van professionele muzikanten, die in een video laten zien hoe je elk akkoord speelt. Wanneer je gitaar wilt leren spelen worden de akkoorden genoteerd in tabs of aan de hand van noten in op een notenbalk. Tijdens het leren van akkoorden worden de akkoorden via de media player weergegeven in een diagram of akkoordenschema. Je ziet dan een plaatje met een 6 strepen waarbij de linker streep de topkam van de gitaar voorstelt en de lijnen de snaren met fretten. De tonen en posities die je moet indrukken voor het akkoord zijn aangegeven met zwarte balletjes. Op de topkam zie je welke snaren je wel en niet moet aanslaan om het betreffende akkoord te laten klinken. Een rondje geeft aan dat je de snaar wel moet aanslaan en een kruisje geeft aan dat je die snaar niet moet spelen. Verder worden onderaan de afbeelding cijfers weergeven. Deze getallen geven aan welke vingers je het beste kan gebruiken om de diverse tonen van het akkoord vast te pakken. De 1 staat voor je wijsvinger en de 2 geeft de middelvinger aan. Wanneer je een 3 ziet staan betekent dit dat je deze snaar met je ringvinger indrukt en een 4 staat voor je pink.Deze vingerzettingen zijn erg handig als je akkoorden op je gitaar leert spelen. Wanneer je een liedje wilt spelen is het belangrijk dat je ook de tabs of de akkoorden kunt lezen. Deze muzieknotaties geven echter niet aan hoe je je vingers moet plaatsen. Maar geen paniek, je hebt de basisakkoorden zo geleerd en onder de knie. Na even oefenen en veel spelen zul je merken dat je de grepen van de gitaar akkoorden vanzelf weet te vinden!

B gitaar akkoord

B akkoord gitaar

Het B akkoord wordt ook wel B majeur, B major of Bmaj genoemd. Het B akkoord is een van de basisakkoorden, bestaande uit minimaal drie klanken, die je op je gitaar kunt leren spelen. Het B akkoord ken je vast als de 'Si' uit do-re-mi. Een bekende variatie op het B akkoord voor gitaar is het Bm akkoord. Dit is een B mineur akkoord en heeft een meer trieste klank dan de vrolijke B majeur. Andere mogelijke variaties zijn de B7/Bm7 en B4 akkoorden.

F gitaar akkoord

F akkoord gitaar

Het F akkoord op gitaar klinkt als de 'Fa' uit do-re-mi. De F majeur (Fmaj) is een basis akkoord, waarvoor je vier snaren indrukt en twee snaren niet aanslaat. Een bekende variatie op dit akkoord is bijvoorbeeld de Fm7.

C gitaar akkoord

C akkoord gitaar

Het C akkoord is een gemakkelijk akkoord om te leren spelen. Dit gitaar akkoord kom je in veel liedjes tegen en is de eerste toon uit het liedje do-re-mi. Het C akkoord bestaat uit drie klanken en je slaat de eerste snaar niet aan. Bekende variaties op dit basis akkoord zijn de C7, Cm en Cm7.

G gitaar akkoord

G akkoord gitaar

Het basis gitaar akkoord G klinkt als de 'Sol' uit do-re-mi. Dit gitaar akkoord leer je ook zo, want je hebt maar drie klanken nodig en je slaat gewoon alle snaren aan. Ook van het G akkoord komen variaties met een 7 of mineur veel voor.

A gitaar akkoord

A akkoord gitaar

Het A akkoord is een ander basis akkoord op voor de gitaar. Dit akkoord klinkt als de 'La' uit do-re-mi. Ook het A akkoord heb je zo geleerd, want het akkoord bestaat uit drie klanken en je slaat daarvoor alle snaren aan. Een zeer bekende variatie is het Am akkoord. Am voor gitaar wordt veel gebruikt in liedjes, dus het zeker handig om dit eenvoudige akkoord ook gelijk te leren.

D gitaar akkoord

D akkoord gitaar

Een ander basis akkoord is de D. Het D akkoord op gitaar klinkt als 'Re' uit de reeks do-re-mi. Om het D akkoord te laten klinken druk je drie snaren in en sla je de eerste snaar op je gitaar niet aan.

E gitaar akkoord

E akkoord gitaar

Het E akkoord is het laatste basis akkoord voor gitaar. Dit akkoord ken je als de derde toon van 'do-re-mi'. Een bekende variatie van het E akkoord om te leren is het Em akkoord voor gitaar.

Guitar chords

Leer akkoorden spelen van docenten

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheid om gitaarakkoorden te leren spelen via onze ervaren docenten? Meld je aan voor eerste maand € 4,95 abonnement en profiteer van alle content op Gitaartabs.nl.

Meld je aan voor slechts € 4,95 !.