top of page

Gitaar akkoorden

Gitaar akkoorden Leren

Ben je op zoek naar Akkoorden Gitaar of een overzicht van de juiste Gitaar Akkoorden? Gebruik onderstaande knoppen en vind de grondtoon (bijvoorbeeld C). Via de grondtoon bekijk je de majeur (C), mineur (Cm) en septiemakkoorden (C7). 

Wat zijn gitaar akkoorden

Ja, ik wil akkoorden leren spelen

Meer dan 60.000 gebruikers gingen je voor!

Start je gratis proefperiode

Wat zijn gitaar akkoorden?


Een stukje eenvoudige muziektheorie om gitaar akkoorden te begrijpen en om te leren welk akkoord je moet spelen bij een "chords" of "ProTabs" song waar het akkoord boven de song(tekst) geplaatst wordt. Zie hieronder een voorbeeld van het nummer Country roads west Virginia van John Denver

       G      Em           D         
       Almost Heaven, West Virginia,...

Als je deze bekijkt weet je nu welke akkoorden je moet spelen, maar nog niet hoe je deze moet spelen. Daarvoor maken we gebruik van akkoorddiagrammen. Je ziet dan een soort van plattegrond van de gitaarhals en de snaren staan verticaal getekend en de horizontale lijnen zijn de frets op de toets/hals (overzicht onderdelen van de akoestische gitaar). De stippen op een diagram geven aan waar je je linkerhand vingers moet plaatsen en het cijfer geeft aan met welke vinger je dit moet doen. 

Gitaarakkoorden leren
Gitaarakkoorden leren

Afbeelding 1: Akkoorddiagram (links) - Uitleg akkoorddiagram

 • C (maj) = Akkoordnaam, hier C majeur

 • X = Deze snaar (toon) wordt gedempt en de snaar niet laten klinken

 • 1 = Eerste fret (vakje) op de gitaarhals

 • O = Open snaren, geen vingers en snaar klinkt door

Afbeelding 2: Media player weergave (rechts)

 • Akkoorddiagram weergave = bovenste rij

 • Notenbalk weergave met G sleutel. = Als je noten wilt leren lezen bekijk dan onze blog "Noten leren lezen"  

 • Tab weergave = Wil je tabs leren lezen bekijk dan onze blog "Gitaar tabs lezen

 

In de tweede afbeelding zie je bij de akkoorddiagrammen C en C7 dat de bovenste (horizontale) lijn dikker is dan bij de akkoorden Cm en Cm7. Deze dikke lijn representeert de brug (ook wel topkam genoemd) van de gitaar (zie ook "onderdelen akoestische gitaar"). Dit is de plek waar de open snaar klinkt. In afbeelding twee akkoorddiagram Cm en Cm7 zie je een 3 staan. Dit betekent dat je het Cm en Cm7 akkoord op de derde positie speelt. Dit kun je dus zien door de extra aanduiding "3"  aan de linkerkant het diagram. 

Soms zie je ook dat een X "lichtgrijs" is afgebeeld, dit betekent dat je deze toon mag mee laten klinken, maar het is niet noodzakelijk.

De basis akkoorden gitaar

 • C (do)

 • D (re)

 • E (mi)

 • F (fa)

 • G (sol)

 • A (la)

 • B (si)

De akkoordtypen

In de praktijk blijkt dat in een toonsoort alle gebruikte akkoorden terug te brengen zijn tot één van de volgende typen:  

 • Majeurtype = Dit zijn de ankerpunten in een toonsoort

 • Mineurtype = deze geven 'kleur' aan de toonsoort

 • Dominantseptiemsype = bepalen de toonsoort

Symbolen en betekenis

Onderstaande symbolen worden gebruikt bij het schrijven van akkoorden, de grondtoon C zullen we gebruiken in het voorbeeld, waarna de achtervoegsels en noten worden weergegeven. 

Symbolen
Basis akkoorden
Voorbeeld
Grondtoon
Achtervoegsel
Betekenis
C7
C
7
Dominant Septiem
Csus4
C
sus4
Drieklank met voorgehouden kwart (sus4)
Cm
C
m
Mineur drieklank (m)
Cdim
C
dim (of °)
Verminderde drieklank (dim of °)
C+
C
+
Overmatige drieklank (+)
C
C
M
Majeur drieklank

Om gitaarliedjes te spelen gebruiken we meerdere soorten barre, power of open akkoorden. Er zijn veel nummer die gebruik maken van maar enkele akkoorden. Zo kun je al duizenden liedjes spelen met maar vier akkoorden. Onder aan de pagina vind je een overzicht met liedjes.

Leuk weetje: Wist je dat BACH het akkoord H gebruikte zodat hij tijdens zijn composities zijn eigen naam kon spelen 🤣.

Gitaarakkoorden

Gitaar akkoorden Overzicht

C Akkoord

Het C akkoord kent veel verschillende variaties. In de akkoorden tabel op de volgende pagina vind je o.a. de majeur-, mineur en verschillende septiemakkoorden. Het standaard C akkoord (lees C-majeur) wordt gespeeld d.m.v. je wijsvinger, middelvinger en ringvinger.

 

Als tab wordt deze als volgt genoteerd: x32010

Vingerzettingen

Als je het akkoorddiagram C draait ziet deze er als volgt uit:

 • E snaar - x, niet aanslaan (dikste snaar)

 • A snaar - 3 vinger op derde fret

 • D snaar - 2 vinger op tweede fret

 • g snaar - 0 open snaar

 • b snaar - 1 vinger op eerste fret

 • e snaar - 0 open snaar (dunne snaar)

Hoe speel je het C akkoord?

 

Via onderstaande knoppen kan je de akkoorden video zien en horen hoe ze moeten klinken als je de snaren aanslaat.

C akkoord gitaar vingerzettingen voorbeeld
C
D

D Akkoord

Het D akkoord kent ook veel verschillende variaties. Majeur, mineur en septiemakkoorden zijn binnen deze variant niet weg te denken. Een D akkoord zonder toevoegingen van letters of cijfers is een standaard D-majeur. Deze wordt met de wijsvinger, ringvinger en middelvinger gespeeld op de onderste 3 snaren.

 

Als tab wordt deze als volgt genoteerd: xx0232.

Ook het D akkoord en zijn variaties zijn terug te vinden via onderstaande knop.

Vingerzettingen 

Klik op onderstaande links (ook bij de andere akkoorden) om te zien en horen hoe je de akkoorden het beste kunt spelen (akkoorden video). Wil je liedjes spelen in deze toonsoort scrol dan naar onder van deze pagina of bekijk de afzonderlijke akkoordpagina. 

D akkoord gitaar vingerzettingen voorbeeld

E Akkoord

Het E akkoord zal één van de eerste akkoorden zijn die een potentiële gitaarheld zichzelf aanleert. Neem deze op in je akkoorden vocabulaire en je zult menig nummer kunnen spelen. Bij Gitaartabs.nl bieden we de middelen om je gitaar te leren spelen met video’s, akkoorden, tabs en het gebruik van een interactieve media player. Het E akkoord kent ook zijn verschillende variaties, probeer ze boven aan de pagina allemaal eens te vinden.

E akkoord gitaar vingerzettingen voorbeeld
E

F Akkoord

Het F akkoord wordt gespeeld door middel van een barré. De barré is een van de gitaartechnieken die je door het volgen van de lessen op Gitaartabs.nl aan zult leren. Hoewel het er gemakkelijk uit ziet staan de barré akkoorden bekend als vinger brekers. Gitaartabs.nl leert je de barré akkoorden spelen zonder dat deze uit frustratie aan de kant worden gezet. Het F akkoord kent ook makkelijkere variaties.

F akkoord gitaar vingerzettingen voorbeeld
F

G Akkoord

Het G akkoord vergt een grotere afstand van de vingers. Ook het G akkoord is terug te vinden in het interactieve akkoordenschema boven aan de pagina. Een G akkoord wordt gespeeld met de wijsvinger, ringvinger en middelvinger. Als tab wordt het basis G akkoord als volgt genoteerd: 320003. Een juiste houding zoals je op Gitaartabs.nl leert is bij het spelen van een G chord erg belangrijk.

G akkoord gitaar vingerzettingen voorbeeld
G

A Akkoord

Een A akkoord wordt gespeeld door de vingers dicht bij elkaar op 3 snaren in hetzelfde vakje te zetten. Vaak zullen beginnende gitaristen ervaren dat het A akkoord moeilijk te spelen is omdat de vingers dicht op elkaar staan. Indien je een juiste houding hebt en de toppen van je vingers gebruikt zal het geen probleem zijn. A chords worden genoteerd in tablatuur als: x02220. Ook de verschillende variaties zijn terug te vinden via onderstaande knop. Note op het plaatje zie je het A7 akkoord.

A akkoord gitaar vingerzettingen voorbeeld
A

B Akkoord

Het B-akkoord wordt gespeeld door middel van een barré. Naast het B akkoord wordt deze barré ook gebruikt tijdens het F-akkoord. Een barré valt onder de belangrijke gitaartechnieken die je als beginnend of inmiddels als professional leert. Hoe je een barré speelt leer je bij Gitaartabs.nl met duidelijke instructievideo’s en lessen. Note op het plaatje zie je het B7 akkoord.

B Akkoord gitaar vingerzettingen voorbeeld
B

Gitaarakkoorden

Bij Gitaartabs.nl kun je op een keuze maken uit twee methodes om gitaar te leren spelen. De eerste optie is door tablatuur, of tabs en daarnaast is het mogelijk om gitaarakkoorden te gebruiken. Door middel van akkoorden leer je stap-voor-stap-gitaar spelen. Denk hierbij aan de basishouding waarmee je gitaargrepen pakt, de techniek achter gitaarakkoorden en nog veel meer. Bij Gitaartabs.nl zit je met andere woorden goed wanneer je gitaarles wil volgen als beginneling of als gevorderde muzikant.

Gitaarakkoorden

Ja, ik wil nu akkoorden leren spelen

Meer dan 60.000 gebruikers gingen je voor!

Leer gitaar akkoorden spelen, start nu je gratis proefperiode.

Majeur

Majeur

Naast de grondtoon bestaan akkoorden nog uit allerlei anderen noten. Deze noten zijn erg belangrijk voor de algehele klank van de greep. De specifieke afstand tussen de noten bepaalt namelijk of het een majeur of een mineur gitaar akkoord is. Met majeur of mineur wordt zowel een algehele klank bedoeld als de exacte afstand van de noten waar het akkoord uit bestaat.

Mineur

Wist je bijvoorbeeld dat gitaar akkoorden met alleen een letter ervoor altijd majeur zijn? De mineur gitaar akkoorden herken je aan de kleine ‘m’ die achter de letter staat. Een Am is dus een A mineur akkoord. Uiteraard zijn er nog meer verdelingen in akkoorden te noemen. Zo bestaan er ook septiem en suspended akkoorden, maar dat is meer voor de gevorderden onder ons. Echter via bovenstaande tabel kan je alle Majeur-, mineur- en septiemakkoorden vinden.

Mineur

Barré

Barré akkoorden (kom je ook wel tegen als barree) vallen onder de vele gitaartechnieken die belangrijk zijn om gitaar te leren spelen. Hoe eerder je hier mee begint, des te eerder je er profijt uit haalt. Een barré is een gitaar akkoord waarbij je met de wijsvinger alle snaren tegelijk indrukt. Het oefenen van de barré vergt veel tijd, maar uiteindelijk zorgt het voor een grotere kennis en hoger speelniveau.

Barré akkoord gitaar voorbeeld vingerzettingen
Barré
Power

Power

Power akkoorden of in het Engels “Powerchords” worden vaak gebruikt tijdens rock-, punk- of metal muziek. Feitelijk is een power akkoord een vergemakkelijkt barré akkoord. Een power akkoord speel je met je wijsvinger, middelvinger en pink. Een powerakkoord wordt aangegeven door de 5 die bij de akkoordnaam wordt genoteerd bijvoorbeeld C5. Daarnaast speel je op een power akkoord enkel op 2 á 3 snaren.

Power gitaar akkoord voorbeeld vingerzettingen
Toonsoorten

Toonsoorten

Sta je op het punt om een liedje te leren door middel van gitaarakkoorden? Dan is het jou vast en zeker opgevallen dat de gitaarakkoorden opgedeeld zijn in verschillende letters. Zo is er een A akkoord, een C akkoord en een E akkoord om maar even wat voorbeelden te noemen. De letter in de naam van het gitaarakkoord geeft aan in welke toonsoort deze greep staat.

Gitaarakkoorden krijgen een naam op basis van de grondtoon die dominant is in het akkoord en de specifieke afstanden tussen de andere noten. De grondtoon herken je dus aan de letter die voor het akkoord staat. Speel je een C akkoord? 

Dan is de grondtoon een C.

Verschil

Het verschil tussen akkoorden en tabs

Veel muzikanten vinden gitaarakkoorden lastig en kiezen er daarom voor om gitaarles te volgen met Gitaartabs. Het verschil tussen gitaarakkoorden en tabs is eigenlijk helemaal niet zo groot. Eigenlijk leren beide methodes jou op dezelfde manier een bepaald liedje spelen. Uiteraard is er wel een duidelijk verschil aan te wijzen. Wanneer je gitaarakkoorden gebruikt, krijg je regelmatig alleen de letters te zien. Het akkoordenschema ziet er bijvoorbeeld zo uit: A - C - C - D. Het is alleen mogelijk om gitaarakkoorden te spelen indien je al bekend bent met de akkoorden. 

Om met gitaarakkoorden te spelen is het dus handig als je over enige kennis van de akkoorden beschikt. Daarentegen kan werkelijk iedereen tabs spelen. Bij tablatuur staat er letterlijk per snaar uitgelegd op welk vakje je jouw vinger moet plaatsen. Hierdoor is gitaar spelen met tabs zeer eenvoudig. Over het algemeen wordt daarom door beginnende muzikanten en mensen die eigenlijk nog niet echt gitaar kunnen spelen de voorkeur gegeven aan tabs. De meer ervaren muzikanten prefereren vaak gitaarakkoorden.

Gitaar Chords leren

Gitaarakkoorden, of "guitar chords" in het Engels, zijn bepaalde grepen die je kunt maken met je vingers op een gitaar of een ander snaarinstrument. Zo’n akkoord creëert een samenklank van meerdere tonen. Die samenklank wordt voor het menselijke oor samengesmolten tot één muzikaal geluid. Het spelen van akkoorden op de gitaar is soms moeilijker dan het lijkt. Dat heeft ten eerste te maken met het leerproces. Wanneer je net begint met gitaar spelen, moet je eerst de akkoorden leren lezen om vervolgens deze grepen te kunnen spelen. 

 

Dit houdt meestal in dat je de muzikale theorie achter gitaarakkoorden moet leren begrijpen. Dat is niet voor iedereen even makkelijk. Ten tweede is het maken van deze grepen bij bepaalde akkoorden simpelweg best lastig. Je moet aparte vormen maken met je vingers. Daarom leren bijvoorbeeld kinderen gitaar spelen op een kindergitaar. Bij zo’n kleine gitaar is de afstand tussen de fretten kleiner waardoor het makkelijker wordt om een akkoord te pakken. 

Leer spelen

Leer gitaar spelen 

Het is bij Gitaartabs.nl mogelijk om zowel met gitaarakkoorden als met tabs online gitaarles te volgen. Wij bieden allerlei lessen aan met beide methodes. Hierdoor kun jij zelf kiezen welke mogelijkheid het beste is voor jou. Of je nu akkoorden gebruikt of tabs, bij Gitaartabs kan iedereen op zijn eigen tempo gitaar leren spelen.
 

Meld je aan en leer je favoriete liedje door de juiste akkoorden in ritme na elkaar te spelen. 

Gratis proefperiode

Leer akkoorden spelen
Liedjes
Wat zijn gitaar akkoorden

Ja, ik wil akkoorden leren spelen

Meer dan 60.000 gebruikers gingen je voor!

Start je gratis proefperiode

bottom of page