top of page

Over Gitaartabs.nl

Over Gitaartabs.nl

Wat leuk dat je wil weten wie er achter Gitaartabs zit.

Lees onderstaande biografie en leer over de lange historie van Gitaartabs. 👍

Toen ik na de middelbare school besloot om naar de MTS te gaan, had ik sterk de behoefte om gitaar te leren spelen. De gitaar kon ik gemakkelijker mee nemen dan het keyboard dat ik speelde. Omdat ik veel theorie van het pianospelen in mijn hoofd (en op papier) had, ben ik dit gaan omschrijven voor gitaar. Ik leende een klassieke gitaar van een vriendin en dit was het begin van Gitaartabs. Al wist ik dit zelf nog niet. 😁

"Gitaartabs heeft als doel elke gitarist te helpen om gitaar te leren spelen of hoger op te komen in haar segment."

Jan van der Heide - Gitaartabs

Jan van der Heide

Het begin van Gitaartabs (al 25 jaar)

Ik zocht uit hoe je de basis akkoorden moest spelen, maar ik wilde ook weten hoe deze akkoorden in elkaar zaten. Wat zijn de verbanden tussen de akkoorden? Wat betekent de ‘mineur’ of ‘7’ in een akkoord en hoe kan je die vertalen naar alle akkoorden? Omdat ik veel theorie aan het bestuderen was, ging de gitaar overal mee naar toe. Bovendien schreef ik alles uit op papier. Dit vond allemaal plaats tijdens mijn middelbareschooltijd.

 

Na de middelbare technische school ging ik naar de HTS (Industriële Automatisering) in Utrecht. Daar moesten we met het vak programmeren een website maken. Dit wilde ik thuis ook uitproberen. Dus ik maakte een website over verschillende onderwerpen: bierviltjes (Heineken), ons huiswerk en de basis gitaarlessen die ik had uitgewerkt over gitaar leren spelen.

Jan van Gitaartabs

Website voor gitaarmuziek

 

Ik had besloten om me te focussen op de gitaarmuziek en lessen die ik al online had geplaatst. De rest had ik van de website afgehaald. Van de 30 bezoekers die ik per maand had wilde ik naar 100 gaan. Daarom had ik de informatie van Wordperfect omgezet naar HTML-pagina’s (kladblok). Vervolgens heb ik alles geüpload via de 56k modem. Ken jij het geluid nog van de modems nog? Bij de lessen had ik plaatjes gemaakt in Paint: de gitaar website was geboren. Dit allemaal op een gratis URL van tripod.lycos.nl/123/# en dus een niet te onthouden URL. 

 

De website liep beste aardig. Zo werden de 100 bezoekers per maand al snel 100 per dag. Dit was erg motiverend. Zo ben ik ook piano liedjes gaan omzetten in tabulatuur. Dat was een enorme klus, maar ik vond het de moeite waard. Bovendien leerde ik er veel van. In deze tijd plaatste ik veel tabs en lessen zelf online.

 

De site draaide zo een aantal jaar en groeide enorm. Dus er hoorde inmiddels wel een eigen domeinnaam bij. Over de naam heb ik eigenlijk nooit getwijfeld. Gitaartabs was een duidelijk en logische keuze.

Samenwerken met experts

 

Het zou een goede mix zijn om Gitaartabs meer content te geven. Dit was lastig met mijn HTS-achtergrond en gebrek aan geschoolde muziekkennis. Ik wist dat als ik hierin iets wilde doen, ik samen moest gaan werken met (geschoolde) gitaardocenten. Ik ben op zoek gegaan naar gitaar docenten, cameraman en een studio. 

 

De docenten waren in het begin lastiger te vinden. Gelukkig vonden Karst, Jesse en Sjoerd, die ook in Utrecht woonden, het concept “online gitaarlessen” wel heel gaaf. Zij wilden graag meehelpen. De eerste studio waar we gitaarlessen hebben opgenomen zat aan de oude gracht in het centrum van Utrecht. Achteraf was het veel te klein. Hierdoor is het materiaal dat we toen geschoten hebben nooit online verschenen. We gingen op zoek naar een nieuwe studio. We kwamen uit bij Studio Moskou, ook in Utrecht. Dit bleek de beste optie te zijn. Hier hebben we meerdere gitaarlessen opgenomen. Ook al is niet al het filmmateriaal online gekomen.

 

Na meerdere jaren online gitaarlessen op te nemen, zijn we in overleg met de docenten Tabs goed gaan uitwerken. Eerst deden we dit met label (verified) en later in GuitarPro met een online weergave script. Er was toen nog niet de mogelijkheid om met streaming mee te spelen. 

Onze experts en gitaardocenten

Tweede botsing met muziekrechten

 

Dit kwam pas weer twee jaar later, ProTabs. Hierin konden wij als Gitaartabs ons onderscheiden. Dat was echt heel gaaf! Het duurde echter niet heel lang of we werden (weer) overvallen door de muziekrechten organisatie. Wat nu? Er zat ruim 20 jaar tijd en energie in de site. Bovendien hadden we ruim 75.000 leden. Ik kon dit niet zomaar loslaten. Daarom werk ik met veel passie vaak dag (en nacht) aan de site om hem beter te maken en in de lucht te houden. 

Jan van Gitaartabs

Bijzondere bijdrage

Ik weet dat Gitaartabs voor veel muzikanten een toegevoegde waarde is. Bovendien weet ik dat ik op deze manier echt iets kan bijdragen in het leren spelen van een instrument. Door middel van gitaarlessen te volgen, gewoon gitaar liedjes te spelen of door streaming kan iedereen gitaar leren spelen. 

 

Het mooiste blijft toch echt wanneer je iemand spreekt op een gelegenheid over zijn hobby en hij of zij speelt gitaar en kent Gitaartabs. Hoe gaaf is dat! De bijzondere bijdrage van GitaarTabs in de muziekwereld is mij erg dierbaar. Daarom wil ik de gelegenheid nemen om het volgende te zeggen.

Bedankt voor jullie vertrouwen in mij en daarmee in Gitaartabs!

Jan van Gitaartabs 😍

bottom of page