Online gitaarles

Waar op te letten bij het kopen van een gitaar?

Je gaat beginnen met gitaarspelen of zoekt naar uitbreiding. Waar moet je nu precies op letten bij het kopen van een nieuwe of tweedehandse gitaar? Vaak is dit door de vele keuzes het zoeken naar een speld in een hooiberg. Tijdens deze blog leggen we kort uit op welke dingen je moet letten bij het kopen van een gitaar. Voor meer diepgang verwijzen we je naar:

We gaan vooral in op de constructie fouten en dingen waaraan je een slechte gitaar kan herkennen.

Online of in een winkel kopen?

Online zijn er vele gitaren te koop, van elektrisch, akoestisch tot klassiek. Het nadeel van een online koop is dat je de gitaar niet in handen hebt gehad en niet weet of de gitaar goed speelt en klinkt. Daarnaast is het in de winkel makkelijker om de verschillende modellen te vergelijken. We adviseren dan ook om naar een gitaarwinkel te gaan indien je een gitaar gaat kopen.


Gitaar formaten

1/8 gitaar Beginnersgitaar 4-6 jaar

1/4 gitaar Beginnersgitaar 5-8 jaar

1/2 gitaar Concert gitaar kids 7-9 jaar

3/4 gitaar Studentengitaar 10-13 jaar

7/8 gitaar Jeugdgitaar 11-14 jaar

4/4 gitaar Standaard gitaar 12+


Hoe herken ik een goede gitaar?

De perfecte gitaar is moeilijk te vinden maar na een lange zoektocht en vele vergelijkingen zal je een gitaar vinden die het beste bij jou past. Om achteraf problemen te voorkomen bijvoorbeeld met loszittende stemmechanieken of barsten in het bovenblad hieronder een stappenplan waarop je kan letten bij de keuze!


1. De stemmechanieken

De stemmechanieken zorgen ervoor dat je de gitaar kan stemmen. Zorg ervoor dat er hier geen speling in zit en ze soepel lopen.


2. De kam.

De kam zorgt ervoor dat de snaar vanuit de stemmechanieken goed over de hals loopt. Draai de stemmechanieken voorzichtig aan. De snaar moet soepel door de kam heen glijden en niet blijven steken. Blijft deze toch steken kan het zijn dat de kam niet juist is gevormd of er braampjes in zitten.


3. De hals.

De hals is een belangrijk element van de gitaar. Op de hals zitten de frets. Kijk goed of de frets goed zijn afgewerkt. Steken de frets aan de boven en onderkant van de gitaar uit? Dan kan het zijn dat de gitaar is uitgedroogd, hout krimpt tenslotte, maar metaal niet. Naast de frets is het ook belangrijk dat de hals van de gitaar recht is en de snaren een juiste actie hebben. Met actie bedoelen we de afstand tussen de snaar en de hals. Deze moet niet te hoog zijn maar ook niet te laag. Is deze te laag dan zal de snaar tegen de frets aanslaan en is deze te hoog dan ervaar je ongemak qua speelcomfort.


4. Het zadel.

Ook het zadel dient een goede afwerking te hebben. Een veelvoorkomend probleem is dat het zadel los laat van de gitaar. Dit komt omdat de gitaar eerst gelakt is en pas later het zadel bevestigd. Lijm en lak hechten helaas niet altijd goed. Zie je een kier tussen de body en het zadel, of kan je er een papiertje tussen steken, wees gewaarschuwd!


5. De body.

Het grootste oppervlakte van een gitaar: De body. Bekijk deze goed tegen het licht of je barstjes kan vinden (in gitaar termen: Cracks). Een crack is het resultaat van droogte of vocht, hout blijft namelijk altijd werken. Indien de crack is gerepareerd is het geen probleem! Verwar een crack niet met een oppervlakte kras. Een crack loopt altijd mee in de richting van de nerven van het hout. Het bovenblad van de gitaar moet recht zijn. Staat deze te bol, is er sprake van een te hoge vochtigheidsgraad. Staat deze te hol, is er sprake van een uitgedroogde gitaar.


6. Elektronica..

Indien je gitaar elektronische elementen heeft bijvoorbeeld zoals een versterker of bij een elektrische gitaar de elementen en volume knoppen, check deze dan ook even. Sluit de gitaar aan en luister of je bij het gebruik van de verschillende knoppen geruis hoort.


Nu je bovenstaande stappen hebt gecontroleerd kan je ervan uit gaan dat de gitaar geen productiefouten of problemen heeft. Je kan met een gerust hart de gitaar aanschaffen. Heb je verder nog vragen? Stel deze in de reacties of op ons forum!Succes!

Levi van Gitaartabs.55 keer bekeken2 reacties

Gerelateerde posts

Alles weergeven