top of page

Online gitaarles en liedjes

Gitaar kopen: Tips voor een succesvolle aankoop

Bijgewerkt op: 20 jan. 2023

Gitaar kopen kan een uitdagende taak zijn, vooral voor beginners die geen kennis hebben van gitaren. Als je op zoek bent naar een gitaar, is het belangrijk om enkele factoren in overweging te nemen voordat je een aankoop doet. In deze blog zullen we enkele tips delen om je te helpen bij het kopen van een gitaar.


Ten eerste is het belangrijk om te weten wat voor soort gitaar je wilt. Er zijn verschillende soorten gitaren die geschikt zijn voor verschillende stijlen van muziek. De keuze ligt bij jou. Als je van plan bent gitaar te spelen in een bandje, dan is het verstandig om een elektrische gitaar te kopen. Als je liever akoestisch gaat spelen, kies dan voor een akoestische gitaar.


We krijgen regelmatig de vraag: Wat is de beste gitaar voor beginners?

Lees eerst deze blog en bekijk daarna onderstaande blogs om meer op de details in te gaan.

We gaan vooral in op de constructie fouten en dingen waaraan je een slechte gitaar kan herkennen.

Ten tweede is het belangrijk omervoor te zorgen dat je een gitaar koopt die bij je past. Koop geen gitaar die te groot of te klein is (gitaar formaten). Je moet een gitaar kiezen die comfortabel is om te spelen. Als je twijfelt of een gitaar bij je past, vraag dan een vriend om je te helpen.


Ten derde is het belangrijk omervoor te zorgen dat je een kwalitatief goede gitaar koopt. Koop geen goedkope gitaar. Goedkope gitaren zijn vaak van slechte kwaliteit en kunnen leiden tot problemen op lange termijn. Het is beter om wat meer te investeren in een goede gitaar, omdat deze langer meegaat en je een betere klank krijgt.


Ten vierde is het belangrijk omervoor te zorgen dat je de juiste accessoires koopt. Er zijn verschillende accessoires die je kunt kopen om je gitaarervaring te verbeteren. Accessoires zoals kabels, versterkers, effectpedalen en andere soorten hulpstukken zijn essentieel voor een goede gitaarervaring.


Het kopen van een gitaar is een persoonlijke beslissing. Als je deze tips volgt, zal je zeker een gitaar vinden die bij je past en je helpt bij het maken van muziek. Wees niet bang om vragen te stellen en enkele gitaren te proberen voordat je een aankoop doet.

Je gaat beginnen met gitaarspelen of zoekt naar uitbreiding. Waar moet je nu precies op letten bij het kopen van een nieuwe of tweedehandse gitaar? Vaak is dit door de vele keuzes het zoeken naar een speld in een hooiberg. Verder in deze blog leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van een gitaar.


Online of in een winkel kopen?

Online zijn er vele gitaren te koop, van elektrisch, akoestisch tot klassiek. Het nadeel van een online koop is dat je de gitaar niet in handen hebt gehad en niet weet of de gitaar goed speelt en klinkt. Daarnaast is het in de winkel makkelijker om de verschillende modellen te vergelijken. We adviseren dan ook om naar een gitaarwinkel te gaan indien je een gitaar gaat kopen.


Gitaar formaten

1/8 gitaar Beginnersgitaar 4-6 jaar

1/4 gitaar Beginnersgitaar 5-8 jaar

1/2 gitaar Concert gitaar kids 7-9 jaar

3/4 gitaar Studentengitaar 10-13 jaar

7/8 gitaar Jeugdgitaar 11-14 jaar

4/4 gitaar Standaard gitaar 12+


Hoe herken ik een goede gitaar?

De perfecte gitaar is moeilijk te vinden, maar na een lange zoektocht en vele vergelijkingen zul je een gitaar vinden die het beste bij jou past. Om achteraf problemen te voorkomen, bijvoorbeeld met loszittende stemmechanieken of barsten in het bovenblad hieronder een stappenplan waarop je kan letten bij de keuze!


1. De stemmechanieken

De stemmechanieken zorgen ervoor dat je de gitaar kan stemmen. Zorg ervoor dat er hier geen speling in zit en ze soepel lopen.


2. De kam

De kam zorgt ervoor dat de snaar vanuit de stemmechanieken goed over de hals loopt. Draai de stemmechanieken voorzichtig aan. De snaar moet soepel door de kam heen glijden en niet blijven steken. Blijft deze toch steken kan het zijn dat de kam niet juist is gevormd of er braampjes in zitten.


3. De hals

De hals is een belangrijk element van de gitaar. Op de hals zitten de frets. Kijk goed of de frets goed zijn afgewerkt. Steken de frets aan de boven en onderkant van de gitaar uit? Dan kan het zijn dat de gitaar is uitgedroogd, hout krimpt tenslotte, maar metaal niet. Naast de frets is het ook belangrijk dat de hals van de gitaar recht is en de snaren een juiste actie hebben. Met actie bedoelen we de afstand tussen de snaar en de hals. Deze moet niet te hoog zijn, maar ook niet te laag. Is deze te laag dan zal de snaar tegen de frets aanslaan en is deze te hoog dan ervaar je ongemak qua speelcomfort.


4. Het zadel.

Ook het zadel dient een goede afwerking te hebben. Een veelvoorkomend probleem is dat het zadel los laat van de gitaar. Dit komt omdat de gitaar eerst gelakt is en pas later het zadel bevestigd. Lijm en lak hechten helaas niet altijd goed. Zie je een kier tussen de body en het zadel, of kan je er een papiertje tussen steken, wees gewaarschuwd!


5. De body.

Het grootste oppervlakte van een gitaar: De body. Bekijk deze goed tegen het licht of je barstjes kan vinden (in gitaar termen: Cracks). Een crack is het resultaat van droogte of vocht, hout blijft namelijk altijd werken. Indien de crack is gerepareerd is het geen probleem! Verwar een crack niet met een oppervlakte kras. Een crack loopt altijd mee in de richting van de nerven van het hout. Het bovenblad van de gitaar moet recht zijn. Staat deze te bol, is er sprake van een te hoge vochtigheidsgraad. Staat deze te hol, is er sprake van een uitgedroogde gitaar.


6. Elektronica.

Indien je gitaar elektronische elementen heeft bijvoorbeeld zoals een versterker of bij een elektrische gitaar de elementen en volume knoppen, check deze dan ook even. Sluit de gitaar aan en luister of je bij het gebruik van de verschillende knoppen geruis hoort.


Nu je bovenstaande stappen hebt gecontroleerd kan je ervan uit gaan dat de gitaar geen productiefouten of problemen heeft. Je kan met een gerust hart de gitaar aanschaffen. Heb je verder nog vragen? Stel deze in de reacties of op ons forum!


Welke gitaar kan ik het beste kopen?

Bekijk onderstaande posts voor de beste gitaren in jouw categorie.


Meld je aan voor een gitaarles abonnement om gebruik te maken van ruim 300 lessen, samples en oefeningen. Of een Alles in een zodat je ook gitaar liedjes dynamisch kunt mee spelen


Succes!

Levi van Gitaartabs.822 weergaven4 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

4 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Dinand, Handige tips om je te helpen bij aanschaffen van een gitaar.


Like

Levi Akkerman
Levi Akkerman
May 19, 2021

Dankjewel!

Like

Interactive Monkey
Interactive Monkey
May 10, 2021

Super handige tips!

Like

Jan van der Heide
Jan van der Heide
Apr 09, 2021

bedankt voor deze waardevolle tips 🤣🎸

Like
bottom of page