top of page
Gitaarleren spelen

Gitaar leren spelen

Wij hebben ervoor gezorgd dat online gitaar leren spelen makkelijker en leuker is geworden. Met onze unieke media player kunnen beginners akkoorden leren en dynamisch mee spelen met lessen, oefeningen en liedjes!

60.000 + gebruikers gingen je voor.

Start gratis je proefperiode

Leer gitaar spelen met een duidelijke structuur

Via Gitaartabs leren we je gitaar spelen in combinatie met video's en een unieke media speler. Via deze pagina krijg je de basis van onze lessen zodat je een eerste stap kunt maken om gitaar te spelen. Probeer Gitaartabs de eerste zeven dagen geheel gratis. 

prijzen gitaarles

Liedjes & ProTabs

Ideaal voor de gitarist die al wat ervaring heeft en graag liedjes speelt

Probeer Liedjes & ProTabs

7 dagen gratis

 

Daarna: € 8,95 per maand

Dit is inclusief:

 • Liedjes & Chords

 • ProTabs

 • Forum

Populairst

Alles in een

Ideaal voor de elke gitarist van absolute beginner tot gevorderde die onbeperkt liedjes & riffs wil spelen, de basis wil leren en techniek wil verbeteren​.

Probeer Alles in Een

7 dagen gratis

Daarna € 15,95 per maand

Dit is inclusief:

 • Liedjes & Chords

 • ProTabs

 • Gitaarles programmas

 • Gitaarakkoorden

 • Riffs & Licks

 • Challenges

 • Forum

Gitaarles 

Ideaal de beginnende gitarist of gitarist die zijn technieken wilt verbeteren

Probeer Gitaarles

7 dagen gratis

 

Daarna € 9,95 per maand

Dit is inclusief:

 • Gitaarles programmas

 • Gitaarakkoorden

 • Forum

Hoe leer ik gitaar spelen

Hoe leer ik gitaar spelen?

Als je gitaar wilt leren spelen zijn er veel facetten waar je rekening mee moet houden. Maar het belangrijkste is je motivatie en doorzettingsvermogen. Veel beginnende gitaristen hebben een reden waarom ze gitaar zijn gaan spelen.

Waarom wil jij gitaar leren spelen?

Ben je meester en wil je voor de klas liedjes spelen, of werk je in de zorg en wil je voor je cliënten herkenbare songs laten horen. Of als vader/ moeder voor je kinderen?

 

Het hoeft natuurlijk niet, je kunt uiteraard ook gewoon voor jezelf willen spelen, gewoon omdat het je leuk lijkt.

Image by Pradeep Charles

Direct gitaar leren spelen

Als je direct wilt beginnen met gitaar leren spelen heb je het volgende nodig:

 1. Een werkende en goed gestemde gitaar;

 2. Leermeester zoals Gitaartabs of ons boek;

 3. Motivatie en doorzettingsvermogen.

 4. Regelmaat (in oefenen e.o. een schema/planning)

Gitaarles-niveau-1-programma.jpg

Welke gitaar heb ik nodig?

Je bent nieuw met gitaren en op zoek naar jouw eerste beginners gitaar. De meesten beginnen met een klassieke of Spaanse gitaar  Een Spaanse gitaar heeft nylon snaren wat er voor zorgt dat je lichter voor je vingers kunt spelen.

Als je meer volume wilt kies dan voor een semi akoestische gitaar. Dit is een gitaar akoestisch maar ook deels elektrische gitaar. Je kunt dan ook met gitaar versterker spelen. Bij een gitaarset zitten vaak vele gitaar onderdelen zoals een standaard, versterker, hoes, riem, kabel, capo, plectrum en vaak ook nog een tuner.

Na jaren via YouTube zelf geprobeerd gitaar te leren spelen heb
ik de stoute schoenen aangetrokken en me aangemeld.
Had ik dat, maar eerder gedaan. 😁

Soorten gitaren

Er zijn heel veel verschillende gitaar soorten, zoals: 

 • klassieke gitaar,

 • flamencogitaar,

 • western gitaar,

 • dreadnought gitaar.

 

Hoe kies je nu de beste gitaar?

De eerste drie gitaren worden op dezelfde manier gestemd en de vingerzetting voor het vormen van akkoorden is ook hetzelfde. Toch hebben ze elk een eigen geluid.

 

Ben je van plan een akoestische gitaar te kopen? Weet dan goed waar je op moet letten want het is een dure aankoop waar je nog lang plezier van kunt beleven als je de juiste koopt.

 

Heb je überhaupt wel eens een gitaar vastgehouden? Zoek je een beginners gitaar kindergitaar? Al met al hierbij een aantal zaken waar je op moet letten. Speciaal daarom hieronder tips & tricks bestemd voor het kopen van een akoestische gitaar.

Gitaar - Image by Louis Hansel
Direct gitaar leren spelen
Gitaar soorten
De onderdelen van mijn gitaar

Wil je ook gitaar leren spelen? 

Meer dan 60.000 gebruikers gingen je voor!

Gratis proefperiode

De onderdelen van mijn gitaar

Gitaar onderdelen

Een gitaar bestaat uit heel veel verschillende onderdelen zoals een kop, body, gat, snaren, stemknoppen en nog veel meer. Al deze onderdelen hebben een eigen functies en leiden daardoor tot het eigen geluid van de gitaar.

 

De onderdelen van een elektrische en akoestische gitaar verschillen ook.

 

Het gaat te ver in deze paragraaf om alle onderdelen te bespreken en daarom verwijs ik je graag door naar de twee verschillende lessen die over de onderdelen gaat van de gitaren, te weten:

 • Onderdelen akoestische gitaar

 • Onderdelen elektrische gitaar

Hoe stem ik mijn gitaar

Er is (bijna) niks vervelender dan een valse gitaar! Daarom is het van belang om een mooi geluid uit je gitaar te krijgen deze goed te stemmen. Er zijn verschillende manieren om je gitaar te stemmen. In de les van Jesse behandelen we stemmen op het gehoor (voor de amateurs en gevorderden). De juiste snaren gebruiken om je gitaar zelf te stemmen. Stemkastjes uit de winkel, stem apps voor op je telefoon en Online gitaar stemmers.

 

Met behulp van video gitaarles leer jij je gitaar stemmen op het gehoor. Je weet altijd of je gitaar vals is of niet. In de video komen voorbeelden aan de orde om zelf je gitaar te kunnen stemmen. Pak je gitaar en bekijk de video stemmen van je gitaar op je gehoor.

 

Als je dikke E snaar ontstemt is kan je natuurlijk moeilijk de gitaar op gehoor stemmen. Probeer de snaren dan te stemmen met een (online) stemapparaat.

De meeste liedjes staan in standaard stemming (EADGBE). Te onthouden met het ezelsbruggetje "Een Aap Die Geen Bananen Eet."

Wat is de juiste gitaar houding?

Naast deze punten is het ook van groot belang om een juiste houding te hebben. Daarom is het van groot belang om je gitaar correct vast te houden. Een juiste houding zorgt er bovendien voor dat je minder last krijgt van pijn in je nek, armen, benen etc.

 

Wat is de juiste gitaar zithouding?

Er zijn meerdere houdingen die juist zijn. Zoals de "klassiek gitaarhouding" of als dat niet lekker zit de "casual houding". Bij de klassieke gitaarhouding leunt de gitaar op je linkerbeen dicht tegen je knie. Je rechterarm laat je leunen op de bovenkant van de gitaar.

 

Bij de casual gitaarhouding leunt de gitaar juist op je rechterbeen. Volg ook de video gitaarles les van John: Houding en Gitaar

Hoe stem ik mijn gitaar?
Wa is de juiste gitaar houding?

Wat is een gitaar capo?

Een capo, ook wel capodaster of barré-klem genoemd, zorgt ervoor dat je brug een paar vakjes terug zit, zo hoef je niet telkens dat barré akkoord te pakken. Voor sommige liedjes is het ook gewoon makkelijker om te spelen.

 

Wanneer gebruik je een capo?

Een capo gebruik je om de stemming van de gitaar te verhogen. Wanneer je een gitaar aanslaat zonder daarbij fretten in te drukken ontstaan daar de tonen (E-A-D-G-B-e). Je kam drukt de tonen af, net als dat je dat met je vinger zou doen.

Gitaar capo - Image by Ronan Kruithof
Wat is een gitaar capo?

Hoe gitaar tabs lezen

Gitaar tabs lezen is niet moeilijk. Elke lijn komt namelijk overeen met een snaar op je gitaar. De bovenste lijn van een gitaar tab is gelijk aan de hoogst gestemde snaar op je gitaar. De onderste van de zes lijnen representeert de laagst gestemde snaar op je gitaar.

 

De lijnen van de tabs lees je, zoals je gewend bent, van links naar rechts. Op elke 'snaar'-lijn wordt aangegeven op welke positie je deze snaar moet indrukken. De posities worden aangeduid met getallen op de lijn. Een 0 betekent dat er een open snaar moet worden gespeeld. Het kan ook zo zijn dat de getallen elkaar niet opvolgen op één lijn, maar op verschillende lijnen recht boven elkaar genoteerd zijn. Dit betekent dat deze noten tegelijkertijd gespeeld moeten worden. Zo worden ook akkoorden aangegeven. Hierna zullen we een aantal schrijfmethodes bespreken.

Vanuit het gitaarboek Stap voor stap Gitaarles komen er vele oefeningen aan bod waardoor je op gestructureerde manier gitaar tabs leert lezen. Probeer oefening 7 eens mee te spelen beginnende met de bovenste 6 regels open snaren.

 

In oefening 8 begin je op de dikke E-snaar welke je open dient aan te slaan. Daarna schuif je 3 vakjes (frets) op naar rechts en speel je de G-snaar. Op de tweede snaar (A) speel je de A open en aansluitend schuif je door naar de D snaar. Ga zo verder.

 

De oefeningen uit het gitaarboek kan je live meespelen en vind je via de leeromgeving en vergelijkbare oefeningen kom je tegen via de verschillende lesniveaus.

Gitaar tabs lezen oefeningen
Gitaar tabs lezen oefeningen

Gratis proefperiode

Hoe gitaar tabs lezen?

Hoe gitaar akkoorden spelen?

Er zijn 7 Grondtonen in de muziek, te weten C,D,E,F,G,A en B. Naast de grondtoon bestaan akkoorden nog uit allerlei anderen noten. Deze noten zijn erg belangrijk voor de algehele klank van de greep. De specifieke afstand tussen de noten bepaalt namelijk of het een majeur of een mineur gitaarakkoord is. Met majeur of mineur wordt zowel een algehele klank bedoeld als de exacte afstand van de noten waar het akkoord uit bestaat.

 

Een akkoord speel je door alle snaren snel achter elkaar aan te slaan en je vingers op de juiste manier over de fretten te positioneren. Onderstaande akkoordgrepen zijn gebaseerd op de grondtonen zoals hierboven genoemd (C,D,E,F,G, A en B.)

Bovenstaande akkoorden zijn alleen niet het makkelijkst om mee te beginnen. Daarom beginnen we met de akkoorden A, D, Em en G.

Gratis proefperiode

Hoe gitaar akkoorden spelen?

Gitaarakkoord diagrammen

Gitaarakkoorden worden afgebeeld door middel van een akkoorddiagrammen. Dit diagram vertelt je met welke vinger je welke snaren moet aandrukken. Een voorbeeld van deze diagrammen vind je hieronder.

Via het menu "gitaarles" > "gitaarakkoorden" vind je een zeer uitgebreid overzicht met meer dan 700 akkoorden. Ook vind je er filmpjes van hoe je akkoorden kunt spelen.