top of page

Online gitaarles en liedjes

Gitaarsnaren vervangen van een klassieke gitaar.

Bijgewerkt op: 27 mei 2021

Is je gitaarsnaar gesprongen, zijn ze oud of vraag je je af hoe je de snaren van je elektrische gitaar kan vervangen zonder dat je naar de dichtstbijzijnde gitaarwinkel hoeft? Tijdens deze blog leer je hoe je dit gemakkelijk kan doen! Uiteraard zijn er meerdere manieren, maar dit geeft je wel de juiste richtlijnen.


Gitaarsnaren

Er zijn veel verschillende gitaarsnaren van verschillende materialen en verschillende spanningen. Als je denkt: Ik ga andere snaren op mijn gitaar zetten met bijvoorbeeld een high tention let hier dan mee op! Dit kan niet zomaar. Weet je het niet zeker, dan kan je altijd even naar de specificaties kijken van de gitaar waar dit vaak genoemd wordt. Voor een klassieke gitaar heb je snaren nodig welke ook speciaal voor deze gitaar is bedoelt (meestal staat dit op de verpakking). In de meeste gevallen gebruik je nylon snaren.


Benodigdheden

Om snaren te vervangen heb je niet veel nodig. Onderstaand kort opgesomd wat handig is om erbij te pakken (*optioneel).

-Gitaarsnaren (de juiste soort)

-Snarenwinder*

-Kniptang

-Een matje waar de gitaar op kan liggen

-Olie voor de toets*

-Polish om de gitaar schoon te maken*

-StemapparaatStappenplan

We gaan nu na een korte introductie de snaren vervangen. Volg onderstaand stappenplan en je kan binnen no time weer van je gitaar genieten.


1. Begin met het ontspannen van alle gitaarsnaren. Hiervoor kan je de snarenwinder gebruiken of dit gewoon handmatig doen. Let er op dat je wel de juiste kant opdraait. Het handigste is om de gitaar voorzichtig op zijn zijkant te zetten.

2. Nu de snaren zijn ontspannen kan je ze doorknippen boven het klankgat. Leg je hand erop zodat de snaar geen beschadigingen kan veroorzaken op je gitaar.

3. Haal nu de snaren van het zadel af. Soms zitten ze zo vast dat je eerst goed moet kijken hoe deze precies vast zitten.

Let op: Je zadel kan los zitten! Laat deze niet vallen i.v.m. breek gevaar!

4. Haal nu ook de snaren van de stemmechanieken af. Soms heb je hiervoor de kniptang nodig om ze los te knippen.

Let op: Ook je kam kan loszitten! Zorg dat zowel de kam als het zadel weer op dezelfde plek komen te zitten!

5. Als het goed is, is de gitaar nu snaarloos. Eventueel kan je de gitaar eens goed schoonmaken met een speciale gitaar polish en de toets oliën met toets olie. Zorg voor een schone doek zodat er geen krassen in de gitaar ontstaan.

6. Nu de gitaar een goede onderhoudsbeurt heeft gehad gaan we de snaren er op zetten. We beginnen met de 6e snaar (e snaar - dikste snaar - bovenste snaar). Haal het uiteinde door het eerste gat in het zadel. De snaren zijn meestal voorzien van naamstickers of kleuren om ze uit elkaar te houden.

Indien je een linkshandige gitarist bent en je hebt de gitaar zo liggen als op de foto's, moeten de snaren precies omgekeerd gemonteerd worden, namelijk de dikste snaar onder en de dunste snaar boven.

7. Indien je de snaar door het zadel hebt gehaald, haal je deze weer terug en steek je deze door de lus die is ontstaan. Trek de beide kanten van de snaar aan zodat deze om het zadel komt te zitten. Zorg ervoor dat het uiteinden van de snaar aan de zijkant van het zadel geklemd wordt.

8. Nu de snaar bij het zadel vast zit, gaan we deze aan het stemmechaniek monteren. Zorg ervoor dat het gaatje van het stemmechaniek omhoog staat en haal de snaar hier door naar beneden. Let erop dat de snaar gespannen blijft zodat de knoop bij het zadel niet losschiet. Haal de snaar in zijn geheel door het stemmechaniek.

9. Haal de snaar weer terug naar boven en maak een knoop. Het uiteinde van de snaar moet naar je toe staan. Span daarna de snaar en trek de knoop aan zodat deze boven het gat van het stemmechaniek komt te zitten. De wikkelingen voor de 6e en 1e snaar gaan altijd naar buiten toe. Voor de rest van de snaren geld dat deze naar binnen moeten.

10. Knip nu de snaar af bij het stemmechaniek en herhaal stap 6 t/m 10 voor de 5e en 3e snaar. Zorg ervoor dat het uiteinde bij het zadel altijd door de lus gaat van de volgende snaar. Zo zitten de snaren extra stevig vast.

Let op: Bij snaar 5 t/m 2 gaan de wikkelingen om het stemmechaniek naar binnen toe. Je zal de knoop daar dus omgekeerd moeten maken!

Als het goed is heb je nu de bovenste drie snaren erop zitten. Zoals je waarschijnlijk hebt opgemerkt hebben de onderste drie snaren t.o.v. de bovenste drie snaren geen wikkelingen. Deze zullen anders aan het zadel bevestigd worden.


11. Haal de 3e snaar door het zadel, haal deze terug zoals je ook met de eerste drie snaren hebt gedaan. Haal het uiteinde achter de snaar langs en doe hem drie keer door de lus heen. Omdat de snaar geen metalen windingen heeft moeten we deze anders bevestigen. Als je de snaar drie keer door zijn eigen lus hebt gehaald mag je hem aantrekken. Let op dat je de vorige snaar ook mee neemt!

12. Maak nu de snaar weer vast aan het stemmechaniek. Hoe dit moet kan je zien bij de stappen 8, 9 en 10. Zorg ervoor dat het uiteinde naar binnen wijst en herhaal bovenstaande stappen ook bij snaar 2.

13. We zijn bij de laatste snaar aangekomen. Om deze extra stevig te bevestigen, zodat hij niet van het zadel af kan glippen, maken we er een knoopje in (eventueel zou je er een puntje aan kunnen smelten). Voor de rest bevestigen we de snaar hetzelfde als snaar 2 & 3 door het uiteinde drie keer door zijn eigen lus te halen. Maak het knoopje er pas in als je de snaar door het zadel hebt gehaald. Ook het bevestigen aan het stemmechaniek werk het zelfde behalve dat de wikkelingen en het uiteinde naar buiten moeten gaan.

14. Nu zitten alle snaren erop. Je kan de gitaar nu gaan stemmen. Met een stemapparaat of nog stoerder: op gehoor. Wil je leren stemmen op gehoor? Meld je vandaag nog aan bij gitaartabs.nl.

Haal nog even een doek over de gitaar om de vette vingers weg te halen en hij is weer klaar voor gebruik!

De gitaar zal de komende tijd nog ontstemmen omdat de snaar uitrekt. Probeer deze elke dag voor het spelen even te stemmen. Hoe vaker je dit doet, des te eerder hij minder ontstemt.

In onderstaande video worden de bovenstaande stappen nog kort samengevat.


Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Stel deze gerust als reactie of als vraag op ons forum!


Succes!


Levi van Gitaartabs!


732 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page