• Streaming gitaar liedjes spelen
  • Leer gitaar spelen & gitaarlessen
  • 80.000 leden

Leer gitaarakkoorden

Bij Gitaartabs.nl kun je op een keuze maken uit twee methodes om gitaar te leren spelen. De eerste optie is aan de hand van tablatuur, oftewel tabs en daarnaast is het mogelijk om gitaarakkoorden te gebruiken. Door middel van akkoorden leer je stap voor stap gitaar spelen.

Denk hierbij aan de basis houding waarmee je gitaargrepen pakt, de techniek achter gitaarakkoorden en nog veel meer.

Gitaarakkoorden

Online gitaarles en gitaar liedjes de hand van gitaarakkoorden en akkoordenschemas.

Gitaarakkoorden

Ben je op zoek naar een overzicht van de juiste gitaarakkoorden gebruik de interactieve tabel hiernaast. In deze tabel vind je de grondtoon, Majeur (C akkoord), mineur (Cm akkoord) en septiemakkoord (C7 akkoord). Zoek door ruim 900 akkoorden direct via je browser. Gebruik www.gitaartabs.nl/gitaarakkoorden/c.

Bij Gitaartabs.nl zit je met andere woorden goed wanneer je gitaarles wil volgen als beginneling of als gevorderde muzikant of akkoorden voor je gitaar zoek.

Overzicht Gitaarakkoorden

Akkoorden verdeeld in toonsoorten

Sta je op het punt om een liedje te leren door middel van gitaarakkoorden? Dan is het jou vast en zeker opgevallen dat de gitaarakkoorden opgedeeld zijn in verschillende letters. Zo is er een A akkoord, een C akkoord en een E akkoord om maar even wat voorbeelden te noemen. De letter in de naam van het gitaarakkoord geeft aan in welke toonsoort deze greep staat.

Gitaarakkoorden

Gitaarakkoorden krijgen een naam op basis van de grondtoon die dominant is in het akkoord en de specifieke afstanden tussen de andere noten. De grondtoon herken je dus aan de letter die voor het akkoord staat. Speel je een C akkoord? Dan is de grondtoon een C.

Het verschil tussen akkoorden en tabs

Veel muzikanten vinden gitaarakkoorden lastig en kiezen er daarom voor om gitaarles te volgen met gitaartabs. Het verschil tussen gitaarakkoorden en tabs is eigenlijk helemaal niet zo groot. In feite leren beide methodes jou op dezelfde manier een bepaald liedje spelen. Uiteraard is er wel een duidelijk verschil aan te wijzen. Wanneer je gitaarakkoorden gebruikt, krijg je regelmatig alleen de letters te zien. Het akkoordenschema ziet er bijvoorbeeld zo uit: A - C - C - D. Het is alleen mogelijk om gitaarakkoorden te spelen indien je al bekend bent met de akkoorden.

Om met gitaarakkoorden te spelen is het dus handig als je over enige kennis van de akkoorden beschikt. Daarentegen kan werkelijk iedereen tabs spelen. Bij tablatuur staat er letterlijk per snaar uitgelegd op welk vakje je jouw vinger moet plaatsen. Hierdoor is gitaar spelen met tabs zeer eenvoudig. Over het algemeen wordt daarom door beginnende muzikanten en mensen die eigenlijk nog niet echt gitaar kunnen spelen de voorkeur gegeven aan tabs. De meer ervaren muzikanten prefereren vaak gitaarakkoorden.

Majeur tegenover mineur gitaarakkoorden

Naast de grondtoon bestaan akkoorden nog uit allerlei anderen noten. Deze noten zijn erg belangrijk voor de algehele klank van de greep. De specifieke afstand tussen de noten bepaalt namelijk of het een majeur of een mineur gitaarakkoord is. Met majeur of mineur wordt zowel een algehele klank bedoeld als de exacte afstand van de noten waar het akkoord uit bestaat.

Mineur gitaarakkoorden

Wist je bijvoorbeeld dat gitaarakkoorden met alleen een letter ervoor altijd majeur akkoorden zijn? De mineur akkoorden herken je aan de kleine ‘m’ die achter de letter staat. Een Am akkoord is dus een A mineur akkoord. Uiteraard zijn er nog meer verdelingen in akkoorden te noemen. Zo bestaan er ook septiem gitaarakkoorden en suspended akkoorden, maar dat is meer voor de gevorderden onder ons. Echter via bovenstaande tabel kan je alle Majeur, mineur en septiem akoorden vinden.

Guitar chords

Guitar Chords Leren

Gitaarakkoorden, of guitar chords in het Engels, zijn bepaalde grepen die je kunt maken met je vingers op een gitaar of een ander snaarinstrument. Zo’n akkoord creëert een samenklank van meerdere tonen. Die samenklank wordt voor het menselijke oor samengesmolten tot één muzikaal geluid. Het spelen van akkoorden op de gitaar is soms moeilijker dan het lijkt. Dat heeft ten eerste te maken met het leerproces. Wanneer je net begint met gitaar spelen, moet je eerst de akkoorden leren lezen om vervolgens deze grepen te kunnen spelen.

Dit houdt meestal in dat je de muzikale theorie achter gitaarakkoorden moet leren begrijpen. Dat is niet voor iedereen even makkelijk. Ten tweede is het maken van deze grepen bij bepaalde akkoorden simpelweg best lastig. Je moet aparte vormen maken met je vingers. Daarom leren bijvoorbeeld kinderen gitaar spelen op een kindergitaar. Bij zo’n kleine gitaar is de afstand tussen de fretten kleiner waardoor het makkelijker wordt om een akkoord te pakken.

Online gitaarles

Het is bij Gitaartabs.nl mogelijk om zowel met gitaarakkoorden als met tabs online gitaarles te volgen. Wij bieden allerlei lessen aan met beide methodes. Hierdoor kun jij zelf kiezen welke mogelijkheid het beste is voor jou. Of je nou akkoorden gebruikt of tabs, bij Gitaartabs kan iedereen op zijn eigen tempo gitaar leren spelen.

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheid om zelf gitaar te leren spelen? Probeer dan een gratis online gitaarles of sluit vandaag nog een lidmaatschap af bij Gitaartabs.nl.

Meld je aan en speel all gitaarakkoorden