top of page

Online gitaarles en liedjes

A akkoord gitaar

Bijgewerkt op: 9 apr. 2022

Het A akkoord (A majeur akkoord) is wellicht het meest gebruikte akkoord en wordt gespeeld door middel van drie vingers. We zetten de wijsvinger op snaar 4 (D-snaar) in het tweede vakje, de middelvinger op snaar 3 (G-snaar) in het tweede vakje en de ringvinger op snaar 2 (B-snaar) in het derde vakje. Als tab zou dat als volgt genoteerd worden: x02220.

In het akkoorddiagram zijn de tekens X en O opgenomen. De X betekend dat je deze snaar niet aanslaat. De O betekend dat je op deze snaar geen vinger zet maar wel aanslaat. In gitaartermen noemen we dit een open snaar. Omdat het A akkoord gevormd is uit open en gegrepen snaren, noemen we dit ook wel een open akkoord. Als je het akkoord juist pakt, kan je het akkoord spelen.


Vingerzettingen

Als je het akkoorddiagram A draait ziet deze er als volgt uit:

  • E snaar - x, niet aanslaan (dikste snaar)

  • A snaar - 0 open snaar

  • D snaar - 2 vinger op tweede fret

  • g snaar - 2 vinger op tweede fret

  • b snaar - 2 vinger op tweede fret

  • e snaar - 0 open snaar (dunne snaar)

Hoe speel je het A akkoord op je gitaar?

Hoe speel je netjes een A akkoord? Als je goed naar de snaren luistert klinken alle snaren die je aanslaat helder en warm. Mocht bij het aanslaan van een akkoord één van de snaren gedempt worden door de andere vingers zal je merken dat het akkoord niet meer helder klinkt. Probeer dan je vingers beter neer te zetten. Onderstaande video wordt afgespeeld via de interactieve media player.

Meld je aan en ervaar zelf hoe eenvoudig en leuk gitaar spelen kan zijn in combinatie met deze fantastische player.


Liedjes

Er zijn heel veel liedjes die met het A akkoord gespeeld worden. Hieronder een overzicht met makkelijke, moeilijke en ProTabs liedjes waarin het A gitaar akkoord wordt gebruikt. Met de ProTabs liedjes kan je synchroon meespelen, dat maak het interactief en zelfs nog leuker! Ervaar zelf hoe eenvoudig en leuk gitaar spelen kan zijn!


Makkelijke liedjes

Moeilijke liedjes

ProTabs liedjes


Variaties op A akkoorden

Er zijn verschillende variaties op het G akkoord. We behandelen de meest voorkomende, neem ook eens een kijkje bij de mineur, mineur septiem en majeur septiem varianten.


Barré akkoorden

Zoals we open akkoorden hebben in A, kunnen we het A akkoord ook met een barré spelen. Een barré betekend dat je de wijsvinger recht over alle snaren legt en meerdere snaren met een vinger kan spelen. In de meeste gevallen worden de open akkoorden doormiddel van een barré opgeschoven zodat je met eenzelfde akkoord een andere klankkleur krijgt. Benieuwd hoe het barré akkoord juist gespeeld wordt? Kijk dan eens naar onze lessenserie!


Power akkoorden

Power akkoorden of ook wel powerchords worden vaak gebruikt in rockmuziek. Vaak is dit een vergemakkelijkte versie van het barré akkoord. In plaats van dat je alle snaren speelt, speel je er bij een power akkoord hooguit drie. Doordat je maar drie vingers gebruikt, zal dit de snelheid bevorderen. Ook is het een mooi begin om de posities van de barré akkoorden te leren kennen. Bekijk onze lessenserie voor meer informatie over de power akkoorden.


Overige majeur akkoorden

Naast het A akkoord zijn er nog 6 ander grondtoon akkoorden die veel gebruikt worden. Leer ze allemaal om zoveel mogelijk liedjes te kunnen spelen :)

Terug naar het overzicht Gitaarakkoorden leren


Wil je effectief gitaar leren spelen en akkoorden leren spelen wordt lid van Gitaartabs en volg onze volledige gitaarles leerschema. Door middel van video lessen helpen we je stap voor stap met de juiste akkoorden.


Succes!

Levi van Gitaartabs

1.458 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page