top of page

Online gitaarles en liedjes

4.10.10 Gitaar leren spelen - symbolen in tab

Bijgewerkt op: 10 mrt. 2022

Bij het lezen van tabulatuur wordt naast cijfers ook gebruik gemaakt van andere tekens. Deze tekens worden gebruikt om verschillende gitaartechnieken aan te duiden. Tot nu toe hebben we gekeken naar de noten (cijfers) die gespeeld moeten worden: op welke snaar en op welke positie. De technieken die we hier behandelen zijn: hammer-ons, pull-offs, slides, bends, vibrato, etc. Het is standaard om voor het aangeven van deze informatie extra letters of symbolen tussen de noten te schrijven. Hier zijn de meest gebruikte letters en symbolen:


h - hammer-on p - pull-off b - bend (een snaar buigen, zodat hij hoger gaat klinken) r - release bend (een gebogen snaar terugbrengen naar de beginpositie) / - slide omhoog (s) \ - slide omlaag (s) v - vibratie (soms ook geschreven als ~) t - tap met de rechterhand x - speel de "noot" zwaar gedempt


Algemeen (theorie)


Voor slides (schuiven van de ene fret naar de andere fret) wordt soms ook s gebruikt, zonder hierbij aan te geven of het om een slide omhoog of een slide omlaag gaat.


Het symbool x wordt gebruikt om een afgekapt, percussief geluid weer te geven. Meestal speel je deze door een snaar met je speelhand (links) af te dempen zodat de snaar dood klinkt wanneer je hem aanslaat.


Let erop dat het gebruik van x volledig anders is dan het gebruik van de x in akkoordenschema's. Wanneer je bijvoorbeeld het D akkoord uitschrijft, dan krijg je: EADGBE xx0232 Hier betekent de x dat een bepaalde snaar niet aangeslagen wordt.


In TAB wordt impliciet aangenomen dat een snaar niet aangeslagen wordt wanneer deze geen cijfer bevat. Dus hetzelfde akkoord zou er in TAB notatie als volgt uitzien:Wil je meer lezen?

Abonneer je op gitaartabs.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

864 weergaven3 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page