top of page

Online gitaarles en liedjes

Gitaarsnaren vervangen van een akoestische gitaar.

Bijgewerkt op: 27 mei 2021

Is je gitaarsnaar gesprongen, zijn ze oud of vraag je je af hoe je de snaren van je akoestische gitaar kan vervangen zonder dat je naar de dichtstbijzijnde gitaarwinkel hoeft? Tijdens deze blog leer je hoe je dit gemakkelijk kan doen! Uiteraard zijn er meerdere manieren, maar dit geeft je wel de juiste richtlijnen.


Gitaarsnaren

Er zijn veel verschillende gitaarsnaren van verschillende materialen en natuurlijk verschillende diktes. Als je denkt: Ik ga dikkere snaren op mijn gitaar zetten, pas daar dan mee op! Dit kan niet zomaar. Hiervoor zal de gitaar opnieuw afgesteld moeten worden. De snaardiktes worden aangegeven in inches, bijvoorbeeld 0.012''. Wil je weten welke snaardikte jij hebt? Probeer met een schuifmaat de onderste en bovenste snaar te meten. Houd in gedachten dat een inch ongeveer 2,54 centimeter is. Dus meet je: 0.3 millimeter op de onderste snaar, houd dit in dat je een snaardikte nodig hebt van 0.012 inch. Standaard worden er op de dreadnought gitaren meestal 0.012 gezet en op kleinere modellen 0.011. Weet je het niet zeker, dan kan je altijd even naar de specificaties kijken van de gitaar waar dit vaak genoemd wordt. Voor een akoestische gitaar heb je stalen snaren nodig (meestal staat dit op de verpakking) met een ball end (een knoop/ bal aan het einde van de snaar).


Benodigdheden

Om snaren te vervangen heb je niet veel nodig. Onderstaand kort opgesomd wat handig is om erbij te pakken (*optioneel).

  • Gitaarsnaren (in de juiste dikte en soort)

  • Snarenwinder*

  • Kniptang

  • Een matje waar de gitaar op kan liggen

  • Brugpen trekker*

  • Olie voor de toets*

  • Polish om de gitaar schoon te maken*

  • Stemapparaat


Stappenplan

We gaan nu na een korte introductie de snaren vervangen. Volg onderstaand stappenplan en je kan binnen no time weer van je gitaar genieten.


1. Begin met het ontspannen van alle gitaarsnaren. Hiervoor kan je de snarenwinder gebruiken of dit gewoon handmatig doen. Let er op dat je wel de juiste kant opdraait, dus naar je toe.

2. Nu de snaren zijn ontspannen kan je ze doorknippen boven het klankgat. Leg je hand erop zodat de snaar geen beschadigingen kan veroorzaken op je gitaar.

3. Haal nu d.m.v. de brugpen trekker of handmatig de brugpinnen los en verwijder de oude snaren.

Tip: Soms zitten de brugpennen nogal vast, probeer deze dan via de binnenkant van het klankgat omhoog te drukken.

4. Nu alle brugpennen en oude snaren zijn verwijderd, verwijder je deze ook bij de stemmechanieken.

5. Als het goed is, is de gitaar nu snaarloos. Eventueel kan je de gitaar eens goed schoonmaken met een speciale gitaar polish en de toets oliën met toets olie. Zorg voor een schone doek zodat er geen krassen in de gitaar ontstaan.

6. Indien je een gitaar met een actief element hebt, vervang de batterij dan. Dit is makkelijker als de snaren er niet op zitten.

7. Nu de gitaar een goede onderhoudsbeurt heeft gehad gaan we de snaren er op zetten. We steken de snaren met de ball end door de gaten in het zadel en steken de brugpennen er weer in. Let erop dat je de dikste snaar boven doet en de dunste snaar onder. Trek de snaar iets aan zodat deze geklemd worden tussen de brugpen en het zadel. De brugpennen mogen hierbij niet omhoog komen. Sommige brugpennen hebben een sleuf welke de snaar begeleid. Zorg ervoor dat de sleuf aan de kant van de snaar zit. Om makkelijker te werken leg je de snaren als ze er allemaal inzitten over de gitaar heen. Leg een doek tussen de gitaar en de snaren zodat er geen krassen ontstaan.

Indien je een linkshandige gitarist bent en je hebt de gitaar zo liggen als op de foto's, moeten de snaren precies omgekeerd gemonteerd worden, namelijk de dikste snaar onder en de dunste snaar boven.

8. Nu alle snaren in het zadel zitten gaan we deze aan de stemmechanieken bevestigen. We beginnen bij de bovenste snaar (de dikste snaar - 6e snaar - E snaar). Je knipt de snaar af bij het volgende stemmechaniek zodat we een centimeter of 2 overhouden. Zorg ervoor dat de snaren door de juiste uitsparing in de brug lopen.

9. Nu gaan we de snaar aan het stemmechaniek bevestigen. Steek deze door het eerste stemmechaniek zodat deze één millimeter uitsteekt, draai deze iets op (van je af draaien). Hierna buig je de snaar om het stemmechaniek zodat er een hoek ontstaat (dit zou je eventueel ook met een tangetje kunnen doen). Als je de hoek hebt, kan je de snaar in zijn geheel spannen. Let er hierbij op dat de brugpen niet omhoog komt. De wikkeling moet omlaag lopen.

10. Herhaal bovenstaande stappen bij de 5e t/m 3e snaar. Houd telkens twee centimeter over en zorg voor een juiste hoek. De wikkelingen lopen allemaal naar beneden. Denk erom dat je bij de 3e snaar het stemknopje (indien de gitaar ligt) naar je toe draait.

11. Indien je de vier snaren hebt bevestigd gaan we de laatste twee snaren bevestigen. Deze snaren hebben meestal geen wikkelingen dus knippen we deze iets langer af (+- 3 cm vanaf het stemmechaniek) zodat er meer wikkelingen ontstaan en deze niet zo snel van je stemmechaniek afglijden. De bevestiging is hetzelfde als bij de andere snaren, je maakt weer een hoek in de snaar en zorgt ervoor dat de wikkelingen naar beneden gaan.

12. Nu zitten alle snaren erop. Je kan de gitaar nu gaan stemmen. Met een stemapparaat of nog stoerder: op gehoor. Wil je leren stemmen op gehoor? Meld je vandaag nog aan bij gitaartabs.nl.

Haal nog even een doek over de gitaar om de vette vingers weg te halen en hij is weer klaar voor gebruik!

De gitaar zal de komende tijd nog ontstemmen omdat de snaar uitrekt. Probeer deze elke dag voor het spelen even te stemmen. Hoe vaker je dit doet, des te eerder hij minder ontstemt.

In onderstaande video worden de bovenstaande stappen nog kort samengevat.


Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Stel deze gerust als reactie of als vraag op ons forum!


Succes!


Levi van Gitaartabs!


688 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page