top of page

Online gitaarles en liedjes

2.10.10 Wat zijn Gitaartabs of Tabs

Bijgewerkt op: 19 mrt. 2022

In het vervolg van de lessen van John gaan we in deze les nog meer in op het lezen en spelen van eenvoudige gitaartabs. Gitaartabs, tab, tabs of tablatuur is een methode om muziek die op gitaar (of basgitaar) gespeeld wordt op te schrijven. Een gitaartab maakt geen gebruik van aparte symbolen zoals je die tegenkomt in de standaard muzieknotatie (bladmuziek). In plaats daarvan worden normale (ASCII) karakters en nummers gebruikt. Dit heeft ervoor gezorgd dat muziek in TAB formaat bijzonder populair is geworden op het internet. Iedereen met een computer en een internetverbinding kan de TAB files eenvoudig downloaden en lezen. Via Gitaartabs maken we gebruik van een unieke media player waarmee je de tabs live kunt meespelen. In deze les leer je ervan alles over gitaartabs. 🎸


Wat een gitaartab of tab je verteld


TAB vertelt je niet alleen welke noten je moet spelen, maar ook op welke snaar en op welke positie;

TAB laat zien waar je gebruik moet maken van speciale gitaar technieken (deze lessen volgen nog);

TAB geeft aan hoe je gitaar gestemd moet zijn. Wanneer dit er niet uitdrukkelijk bij staat, ga er dan vanuit dat de standaard stemming (EADGBE) gebruikt moet worden.

TAB geeft ook informatie over de plaatsing van een eventuele capo op de hals;

TAB geeft je een indicatie van het ritme van een nummer. Dit wil zeggen dat je kunt zien wat de lange en wat de korte noten zijn. Maar je weet niet wat de lengte van de noten nu precies is. Dat leidt me naar het volgende.


Wat verteld gitaartabs je niet?

  • TAB zal (normaal gesproken) geen informatie verstrekken over de exacte lengte van de te spelen noten. Hierdoor zul je in de meeste gevallen zelf naar het nummer moeten luisteren, om zo met de TAB voor je neus het exacte ritme van de noten uit te zoeken;

  • TAB legt je ook niet uit met welke vingers je de noten moet spelen;

  • TAB zal (normaal gesproken) geen informatie bevatten over de manier waarop je de snaren aan moet slaan. Je zult dus bijvoorbeeld zelf moeten beslissen of je up- of downstrokes wilt gebruiken.

MAAR.... omdat we gebruik maken van de unieke, revolutionaire media player 🤩 kan je meer dan de 'ouderwetse' tabs die je veel op andere pagina's ziet. Liedjes die wij schrijven met behulp van de media player noemen we niet Tabs maar ProTabs.


Hoe gitaartabs te lezen?


TAB is eenvoudig te lezen en zou eenvoudig te schrijven moeten zijn wanneer je zelf een nummer op "papier" wilt zetten. Dit is het idee: Je begint met 6 lijnen (of 4 voor basgitaar). Elk van deze lijnen komt overeen met een snaar op het instrument. De bovenste lijn is de hoogst gestemde snaar en de onderste lijn is de laagst gestemde snaar. Hieronder zie je een leeg stuk TAB met de namen van de snaren ernaast.

E-------------------------
B-------------------------
G-------------------------
D-------------------------
A-------------------------
E-------------------------

In de media player ziet dit er uit als onderstaande en omdat je de media player kan afspelen gebruiken we die liever dan de lijnen zoals hierboven.

Wil je meer lezen?

Abonneer je op gitaartabs.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page