top of page

Online gitaarles en liedjes

Ontgrendel het mysterie van de muziektheorie!

Muziektheorie is een ongelooflijk nuttig hulpmiddel voor gitaristen van alle niveaus, van beginners tot profs. Het kan je helpen de structuur van muziek, de relaties tussen noten en akkoorden en de grondbeginselen van improvisatie te begrijpen. Met deze gids zetten we een stap in de richting van het leren van muziektheorie voor gitaar en hoe je die kunt gebruiken.

Muziektheorie leren

Inleiding tot de muziektheorie (voor gitaar)

Muziektheorie voor gitaar is de studie van akkoorden, toonladders en andere muzikale elementen op de gitaar. Het is een geweldige manier om het instrument beter te begrijpen en je vaardigheden te ontwikkelen. Het kan je helpen meer interessante en creatieve stukken te maken, maar het kan je ook helpen bestaande muziekstukken te begrijpen en te analyseren.

Muziektheorie kan in eerste instantie intimiderend lijken, maar laat je hierdoor niet gelijk uit het veld slaan. Er zijn een paar basisbegrippen die je moet begrijpen voordat je het kunt gaan toepassen in je spel. Zodra je deze concepten begrijpt, kun je muziektheorie gebruiken om geweldige muziek te maken.


Grondbeginselen van de muziektheorie

De grondbeginselen van de muziektheorie omvatten het begrijpen van de basis van de muziektheorie. Dan hebben we het in eerste instantie over noten en toonladders, akkoorden en intervallen.

Om noten en toonladders te begrijpen, moet je bekend zijn met het muzikale alfabet, dat bestaat uit de letters A, B, C, D, E, F en G. Met behulp van deze letter kun je een toonladder opbouwen. We onderscheiden hier in eerste instantie de majeur en mineur toonladder.

Een toonladder bouw je d.m.v. intervallen. Intervallen zijn de afstanden tussen twee noten. Deze afstanden kunnen worden gemeten in halve tonen of hele stappen. Inzicht in intervallen helpt je de relaties tussen noten te begrijpen en hoe je ze in je spel kunt gebruiken. Met behulp van intervallen kunnen we drieklanken bouwen, ook wel akkoorden genoemd.


Muzieknotatie

Muzieknotatie is een visuele manier om muziek weer te geven. Het wordt gebruikt om muziek op te schrijven en te onthouden, en om te communiceren met andere muzikanten. Om de muzieknotatie te begrijpen, moet je vertrouwd zijn met de notenbalk, het vijfregelige raster dat gebruikt wordt om noten weer te geven. Daarnaast moet je ook de verschillende symbolen en hun betekenis begrijpen, zoals mollen en kruisen.


Toonladders

Een toonladder is een opeenvolging van in toonhoogte stijgende tonen (letters). Ze worden gebruikt in alle soorten muziek, van klassiek tot rock. Om te begrijpen hoe je toonladders in je spel kunt gebruiken, moet je begrijpen hoe je ze opbouwt.

Er bestaan veel verschillende toonladders met elk hun eigen patroon van hele -en halve tonen. Je start het beste met de grote tertsen toonladder van C, ook wel de C majeur toonladder genoemd. Deze toonladder heeft slechts 2 halve tonen; tussen E & F en B & C. De structuur is dus:

1 toon, 1 toon, 1/2 toon, 1 toon, 1 toon, 1toon, 1/2 toon.

Daarnaast hebben we ook de mineur toonladder, die je gebruikt om over mineur liedjes te spelen. De formule van de mineur toonladder is als volgt:

1 toon, 1/2 toon, 1 toon, 1 toon, 1/2 toon, 1 toon, 1 toon.

Als je begrijpt hoe je toonladders construeert en hoe je ze in je spel kunt gebruiken, kun je er interessantere melodieën of solo’s mee maken.


Intervallen

Een interval is de afstand tussen twee toonhoogtes of noten, inclusief de noten zelf. De benamingen zijn als volgt:


prime (1), secunde (2), terts (3), kwart (4), kwint (5), sext (6), septiem (7), octaaf (8)


Het tellen van het totaalaantal noten suggereert de naam van het interval. Bijvoorbeeld: Het interval van G naar E is een sext (6), omdat er zes noten (letters) tussen G en E zitten, inclusief de G en E zelf. Op deze manier kun je een algemene naam geven aan het interval. Echter kan een interval groot, klein, rein, overmatig of verminderd zijn. (grote 3, kleine 6, reine 5, overmatige 4 of verminderde 5)


De majeur toonladder wordt vaak gebruikt als een referentiepunt bij het bepalen van de specifieke namen; alle intervallen vanaf de grondnoot zijn namelijk ofwel groot (2, 3, 6 en 7) of rein (1, 4, 5 en octaaf). De overige mogelijkheden volgen deze drie regels:


 • Een groot interval verlaagt met een halve stap wordt een klein interval.

 • Een rein of klein interval verlaagt met een halve stap wordt een verminderd interval.

 • Een rein of groot interval dat wordt verhoogd met een halve stap wordt een overmatig interval.

Akkoorden en arpeggio's

Gitaar en muziektheorie

Akkoorden worden gemaakt door drie of meer noten te combineren. Een drieklank is een samenklank van drie noten. In eerste instantie onderscheiden we twee soorten; de majeur drieklank en de mineur drieklank. Deze drieklanken kennen slechts 1 noot verschil, maar laat die ene noot nu net een enorm verschil maken. De vuistregel om deze twee te onderscheiden is: Een majeur akkoord klinkt voor ons gehoor vrolijk en opgewekt en een mineur akkoord is het tegenovergestelde hiervan en klinkt verdrietig en droevig.


Arpeggio's zijn een reeks akkoordnoten die na elkaar worden gespeeld. Ze kunnen worden gebruikt om interessante muzikale passages te creëren en helpen je om interessantere melodieën te maken.


Ritme en Tempo

Ritme en tempo zijn twee belangrijke elementen binnen de muziek, naast harmonie (akkoorden) en melodie. Zonder ritme heeft je muziek geen betekenis. Ritme is het patroon van noten en rusten; Het is de flow van de muziek. Tempo is de snelheid van de muziek. Het belangrijk een vast tempo aan te kunnen houden, zodat er goede lijn ontstaat in de muziek.


Hoe kun je het best muziektheorie leren?

Muziektheorie leren kan in het begin intimiderend lijken, maar laat je daardoor niet afschrikken. Er zijn

een paar basisconcepten die je moet begrijpen voordat je het kunt gaan toepassen op je spel. De beste manier om muziektheorie te leren is om te beginnen met de basis en dan geleidelijk omhoog te werken. Structuur is hierbij van ‘levensbelang’. Het bouwt zich namelijk in elkaar op en als je bepaalde basiselementen nog niet begrijpt, kun je niks logisch maken en geen verbanden bij gevorderde ideeën.


Tips voor beginners om muziektheorie gitaar te leren

Als je een beginner bent met muziektheorie, zijn hier een paar tips om je op weg te helpen:

 • Begin met het leren van de basis van de muziektheorie. Dit omvat het begrijpen van noten en toonladders, akkoorden en intervallen.

 • Oefen regelmatig. Zorg ervoor dat je oefent wat je leert om de concepten in je hoofd te versterken.

 • Leer door liedjes te spelen. Het analyseren van bestaande muziekstukken kan je helpen begrijpen hoe de verschillende elementen samenwerken.

 • Luister naar muziek. Luisteren naar muziek kan je helpen begrijpen hoe verschillende elementen samenwerken en je ideeën geven voor je eigen muziek.

Muziektheorie Gitaar Boeken

Er zijn veel goede boeken over muziektheorie gitaar. Deze boeken kunnen je helpen de basis te begrijpen en meer geavanceerde concepten te leren. Hier zijn een paar van de beste boeken over muziektheorie gitaar:

 • The Complete Idiot's Guide to Music Theory door Michael Miller

 • De Magie van Muziektheorie door Muziekschool Plug & Play

 • Muziektheorie voor gitaristen door Tom Kolb

 • Muziektheorie voor Dummies door Michael Pilhofer

 • Gitaar Theorie Revolutie door Desi Serna

Conclusie

Muziektheorie is een ongelooflijk nuttig hulpmiddel voor gitaristen van alle niveaus, van beginners tot pro's. Door de grondbeginselen van de muziektheorie te begrijpen en te leren hoe je die in je spel kunt gebruiken, kun je interessantere en creatievere stukken maken. Je kunt de muziektheorie ook gebruiken om bestaande muziekstukken te begrijpen en te analyseren.

Er zijn veel goede boeken en online bronnen beschikbaar om je te helpen muziektheorie te leren. Laat je dus niet intimideren door het vooruitzicht van het leren van muziektheorie; duik er gewoon in en begin de wondere wereld van de muziektheorie te verkennen!

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page