top of page

Online gitaarles en liedjes

Elektrische gitaar vs akoestische gitaar: welke moet je kiezen?

Als je hebt besloten om gitaar te leren spelen, is een van de eerste keuzes die je moet maken of je een elektrische gitaar of een akoestische gitaar wilt aanschaffen. Beide soorten gitaren hebben hun eigen unieke kenmerken, voordelen en nadelen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van zowel elektrische als akoestische gitaren, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken tussen de twee.


Kenmerken van elektrische en akoestische gitaren

Kenmerken van elektrische gitaren

 • Geen klankkast: Elektrische gitaren hebben geen klankkast, waardoor het geluid zonder versterker nauwelijks hoorbaar is.

 • Snaren dichter bij de hals: Door de lagere actie (afstand tussen snaren en hals) hoef je minder hard op de snaren te drukken, wat het spelen voor beginners eenvoudiger kan maken.

 • Smalle en dunnere hals: Elektrische gitaren hebben vaak een smallere en dunnere hals, wat het spelen van akkoorden en noten kan vergemakkelijken.

 • Geluidsvorming: Dankzij de elektrische versterking en effectpedalen kun je met een elektrische gitaar een breed scala aan klanken en geluidseffecten creëren.

 • Hogere kosten: Een elektrische gitaar is vaak duurder in aanschaf, met name vanwege de benodigde versterker en accessoires.

Kenmerken van akoestische gitaren

 • Klankkast: Akoestische gitaren hebben een klankkast die zorgt voor een vol en natuurlijk geluid zonder versterker.

 • Hogere actie: Akoestische gitaren hebben vaak een hogere actie, waardoor het spelen van akkoorden en noten meer inspanning vereist.

 • Brede en dikkere hals: Akoestische gitaren hebben doorgaans een bredere en dikkere hals, wat het spelen van bepaalde akkoorden en noten moeilijker kan maken.

 • Natuurlijke klank: De klank van een akoestische gitaar is puur en onvervormd, wat voor sommige muziekstijlen de voorkeur heeft.

 • Lagere kosten: Een akoestische gitaar is over het algemeen goedkoper in aanschaf, aangezien je geen versterker en accessoires nodig hebt.

Voordelen en nadelen van elektrische en akoestische gitaren

Voordelen van elektrische gitaren

 • Geluid op koptelefoon: Je kunt elektrische gitaren via een koptelefoon afspelen, zodat anderen geen last hebben van geluidshinder.

 • Veelzijdige klanken: Met een elektrische gitaar kun je veel verschillende klanken en geluidseffecten creëren, waardoor je meer variatie in je spel kunt aanbrengen.

 • Snaren gemakkelijk te vervangen: Het vervangen van snaren op een elektrische gitaar is relatief eenvoudig.

Nadelen van elektrische gitaren

 • Prijzig: Elektrische gitaren zijn over het algemeen duurder in aanschaf dan akoestische gitaren, met name vanwege de benodigde versterker en accessoires.

 • Minder natuurlijke klank: Elektrische gitaren produceren een minder natuurlijke klank dan akoestische gitaren, wat voor sommige muziekstijlen minder geschikt is.

 • Stalen snaren: Elektrische gitaren hebben stalen snaren die in het begin pijn kunnen doen aan je vingertoppen, maar na verloop van tijd raken je vingers gewend aan het vele spelen.

Voordelen van akoestische gitaren

 • Eenvoudig op te starten: Akoestische gitaren hebben geen versterker en extra kabels nodig, waardoor je direct klaar bent om te spelen.

 • Relatief goedkoop: Akoestische gitaren zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf dan elektrische gitaren.

 • Weinig kwetsbare onderdelen: Akoestische gitaren hebben weinig kwetsbare onderdelen en vereisen over het algemeen minder onderhoud.


Nadelen van akoestische gitaren

 • Lastiger te bespelen: Akoestische gitaren worden vaak als lastiger te bespelen ervaren, met name vanwege de hogere actie en de nylon of stalen snaren.

 • Minder geschikt voor een band: Akoestische gitaren zijn moeilijker te versterken en daardoor minder geschikt voor gebruik in een band.

 • Minder variërende geluiden: Akoestische gitaren bieden minder mogelijkheden voor geluidsvariatie dan elektrische gitaren.

Muziekgenres en gitaren

De keuze tussen een elektrische gitaar en een akoestische gitaar kan ook afhangen van het muziekgenre dat je wilt spelen. Hier zijn enkele voorbeelden van genres en de bijbehorende gitaren:

Rock en metal

Elektrische gitaren zijn bij uitstek geschikt voor rock- en metalgenres, dankzij hun krachtige en vervormde geluid. Bands zoals AC/DC, Metallica en Led Zeppelin maken veelvuldig gebruik van elektrische gitaren.

Blues en jazz

Hoewel blues en jazz ook op akoestische gitaren gespeeld kunnen worden, zijn deze genres vaak gebaat bij de veelzijdigheid en expressieve mogelijkheden van elektrische gitaren. Denk aan artiesten zoals B.B. King, Eric Clapton en Wes Montgomery.

Pop en country

Akoestische gitaren zijn zeer geschikt voor pop- en countrymuziek, waarbij het natuurlijke en heldere geluid van de gitaar een belangrijke rol speelt. Artiesten zoals Taylor Swift, Ed Sheeran en Johnny Cash zijn bekend om hun gebruik van akoestische gitaren.


Online gitaarlessen en gitaren

Bij online gitaarlessen maakt het voor een beginner niet zoveel uit of je kiest voor een elektrische of akoestische gitaar, aangezien de basisprincipes van het gitaarspelen op beide soorten gitaren hetzelfde zijn. Wel kunnen er specifieke lessen zijn die zich richten op geavanceerdere speeltechnieken die specifiek zijn voor één type gitaar.


Het belang van het uitproberen van gitaren

Voordat je een definitieve keuze maakt tussen een elektrische en een akoestische gitaar, is het verstandig om beide soorten gitaren uit te proberen. Dit geeft je een goed beeld van wat voor jou het prettigst speelt en wat je kunt verwachten van elk type gitaar. Veel muziekwinkels bieden de mogelijkheid om gitaren uit te proberen voordat je tot aankoop overgaat.


Conclusie: elektrische gitaar of akoestische gitaar?

De keuze tussen een elektrische gitaar en een akoestische gitaar hangt voornamelijk af van je persoonlijke voorkeuren, muziekstijl en budget. Over het algemeen zijn elektrische gitaren veelzijdiger en bieden ze meer mogelijkheden voor geluidsvorming, terwijl akoestische gitaren een natuurlijker en helderder geluid hebben en vaak goedkoper zijn in aanschaf.

Als je nog steeds twijfelt tussen een elektrische en een akoestische gitaar, is het belangrijk om zowel de voor- als nadelen van beide soorten gitaren af te wegen en beide gitaren uit te proberen. Op die manier kun je een weloverwogen keuze maken die het beste bij jou past. En ongeacht welk type gitaar je kiest, zul je veel plezier beleven aan het leren spelen van dit prachtige instrument.


Keuze gemaakt? Check dan eens dit blog voor ’s werelds beste merken: https://www.gitaartabs.nl/post/ontdek-s-werelds-beste-gitaarmerken
Was dit artikel nuttig over elektrische gitaar vs akoestische gitaar? Laat het weten in de reacties onder het bericht.


160 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page