top of page

Online gitaarles en liedjes

Elektrische gitaar kopen

Bijgewerkt op: 20 jan. 2023

Heb je zin om een elektrische gitaar aan te schaffen? Er is geen twijfel mogelijk dat het kopen van een elektrische gitaar een leuke en spannendeervaring kan zijn. Of je nu een beginner bent of een gevorderde gitarist, het is belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je een elektrische gitaar koopt. In dit blog bespreken we een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van een elektrische gitaar.


Ten eerste, let op de kwaliteit van de gitaar. Er zijn verschillende soorten elektrische gitaren die in verschillende prijsklassen verkrijgbaar zijn. Zoek naar een gitaar van een goede kwaliteit die binnen uw budget past. Vergeet niet dat goedkopere gitaren niet altijd slecht zijn, maar je moet er zeker van zijn dat je een kwaliteitsproduct koopt.

Ten tweede, kijk naar de specificaties van de gitaar. Kijk naar de soort hals, de afwerking, de elektronica, het aantal snaren en de bodystyle. Al deze factoren beïnvloeden de klank van de gitaar, dus je moet er zeker van zijn dat je een gitaar kiest die aan je wensen voldoet.


Ten derde, neem de tijd om de gitaar te proberen. Probeer verschillende gitaren om te zien welke het beste bij je past en welke het beste klinkt.


Tot slot, kijk naar de prijs. Er zijn veel verschillende soorten elektrische gitaren te koop, dus je moet er zeker van zijn dat je de beste prijs krijgt voor de gitaar die je koopt. Kijk ook naar online aanbiedingen om te zien of je een goede deal kunt krijgen.Het kopen van een elektrische gitaar is een geweldige manier om met muziek te spelen. Door op de bovenstaande factoren te letten, kun je de gitaar kopen die het beste bij je past. Blijf zoeken en veel plezier met je nieuwe gitaar!



Op deze pagina

 

Welke vragen voor het kopen van een Elektrische gitaar kan je stellen?

Heb je een budget? Zo niet bepaal dan eerst wat jij wilt uitgeven voordat je een elektrische gitaar gaat kopen.

  • Heb je al voorkeur bij Elektrisch gitaar, semi-akoestisch gitaar of basgitaar?

  • Als je bij een muziekwinkel een gitaar koopt en hij zit nog ingepakt vraag dan altijd of je hem even mag zien.

  • Als er krassen of andere dingen mis mee zijn kun je altijd besluiten hem niet te kopen.

  • Vind je de gitaar mooi?

  • Vind je het geluid van de gitaar mooi?

  • Ligt de gitaar je lekker, of voelt het onhandig?

  • Glijd de hals goed? (Vooral belangrijk als je veel slides gebruikt)

  • Hoeveel snaren wil je hebben? Standaard of meer...

  • Is de gitaar zijn geld waard/kan je geen betere krijgen voor hetzelfde geld?

  • Zitten er goeie stevige stemsleutels op?

  • Zit er een slagplaat op? Als die er niet op zit krijg je krassen op de kast. De verkoper zou er eventueel eentje op kunnen plakken.


Elektrische gitaren

Specifiek voor elektrische gitaren zijn er een aantal andere items waar je op kunt letten.

  • Kwaliteit van de versterker van de gitaar

  • Wil je een tremolo/zit die erop?

  • Maakt het uit of je gewone of humbuck pickups hebt?

  • Probeer de gitaar te testen met de versterker waar je de gitaar mee gaat gebruiken, dit is erg belangrijk. Anders zou de kwaliteit je kunnen tegenvallen.

  • Wat wil je met de gitaar doen? Solo's, Rock, Jazz?

  • Kijk naar je idolen, en wat voor soort stijl muziek je wil maken. Wat voor gitaar hebben zij?

Tweedehands elektrische gitaren

Uiteraard is het ook mogelijk om via een marktplaats, eBay of andere tweedehands webshop je elektrische gitaar te kopen, maar juist hier let wel goed op!

  • Let erop dat de hals recht loopt en niet in een kleine bocht wegloopt. Als hij dat al heeft wanneer hij nieuw is, laten staan!

  • Neem iemand mee die verstand van gitaren heeft!

  • Zorgen dat er geen beschadigingen op zitten.

  • Kijk ook de stem mechanieken na. Is het goeie kwaliteit, niet door gedraaid?.

  • Zorg dat er geen roest op het ijzer zit!

  • Als je de gitaar bij een muziekwinkel koopt, dan mag je wensen dat hij een goeie beurt krijgt voor je hem meeneemt. (Ligt er trouwens aan hoe duur dat ding is. Bij een duurdere gitaar werken ze natuurlijk beter mee)

Welke elektrische gitaar kan ik het beste kopen?

Hieronder een aantal goede elektrische gitaren gesorteerd op prijs, kindergitaren, gitaar sets en duurdere gitaren. Meestal is goedkoop duurkoop en daarom zullen wij geen gitaren aanprijzen onder de € 100,- euro en in de eerste categorie liever richting de € 200 euro gaan dan aan de goedkopere kant.


Elektrische gitaar kopen van € 200 tot € 400 euro

De Squier Classic Stratocaster is een eerbetoon aan de -wat inmiddels ook vintage is- iconische, jaren 70 Strats. In zijn prijsklasse zijn deze gitaren opvallend goed en mooi gemaakt. De sound bovenal, is opvallend authentiek dankzij een trio van Fender-Designed alnico single-coil pickups. Speelvriendelijke eigenschappen zijn onder andere een slank, comfortabel C-shaped halsprofiel met een gemakkelijk bespeelbare 9,5-radius toets en narrow-tall frets, evenals een vintage-style tremolosysteem voor expressieve string bending effecten. Dit traditionele Squier model heeft de correcte jaren '70 geïnspireerde headstock markeringen, vernikkelde hardware en een gelikte vintage-tint gloss halsafwerking voor een old-school vibe.

  • Squier overzicht (bax)


Elektrische gitaar kopen van € 400 tot € 1000 euro

Het inspirerende geluid van een Stratocaster is één van de fundamenten van Fender. Van dit iconisch model met zijn klassieke geluid -bel-achtige high end, punchy mids en robuuste low end, gecombineerd met kristalheldere articulatie- vind je in de Player Series bij Fender in de huidige collectie de kennismaker; een hele toffe en betaalbaar standaard Strat.



Welke elektrische gitaar kopen voor kinderen?

Deze Stagg elektrische gitaar is goed afgewerkt (geen speelgoed of rommel) en heeft een kortere nek en kleinere body voor de kleine medemens of om gemakkelijk mee op reis te nemen.


Elektrische gitaar set kopen

Starters gitaar pakketten zijn pakketten (vaak) een gitaar, versterker, kabels en toebehoren bij zitten. Deze toebehoren kunnen zijn, lessen, plectrums, capo's, gitaarriem, stemapparaat etc.

  • ESP-starterspakket starterspakket: € 219 / € 249 (10 watt / 10 watt versterker)

  • Stagg starterspakket: (Prijs onbekend, maar vergelijkbaar aan bovenstaande)

Je kan ook altijd een pakket samenstellen voor ongeveer € 300. Dan zouden we je aanraden om voor de volgende gitaarmerken en hen versterkers te gaan:

  • Epiphone: (diverse prijzen)

  • Fender maar Squier ervan. Dat is een goedkoper merk ook geproduceerd door Fender dus ook gegarandeerd een goeie kwaliteit. Die prijzen liggen ietsje hoger, een gitaar afzonderlijk kost al gauw € 300.

  • Ibanez starterspakket: € 249 / € 279 (10 watt / 15 watt versterker)

  • Squier starterspakket: van € 393 / voor € 269 (15 watt versterker)

  • Marshall starterspakket: € 295 (15 watt versterker)

  • Yamaha starterspakket: € 249 (15 watt versterker)

  • ESP starterspakket: € 219 / € 249 (10 watt / 10 watt versterker)

  • Stagg starterspakket: (Prijs onbekend, maar vergelijkbaar aan bovenstaande)


Wat heb ik verder nodig voor een elektrische gitaar?

Om elektrische gitaar te kunnen spelen heb je sowieso een versterker nodig, althans als je wat volume wilt maken. Daarnaast zijn er nog wat andere zaken die handig zijn om aan te schaffen voor een het gebruik van een elektrische gitaar. Zoals een gitaarhoes, capo (alias gitaarklem), gitaar tuner, extra set snaren, gitaar standaard, plectum, gitaarband en wellicht een gitaarboek (of online gitaarles uiteraard).


Een gitaarhoes

Vaak zit er bij de gitaar die je koop al een hoes, maar dat is niet altijd zo dus controleer goed of dat ook daadwerkelijk het geval is. Mocht je wel de gitaar willen kopen en er zit geen hoes bij zou je bij een winkel kunnen vragen of ze deze er voor een mooi prijsje er bij willen leveren. Vraag gerust dus om korting of andere zaken die je nog nodig hebt zoals hieronder.


Waar moet je op letten bij het kopen van een gitaarhoes voor je elektrische gitaar?

  • Wil je een harde hoes of flexibele / zachte hoes? Elke hoes heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Zo is een harde hoes zwaarder, maar beschermt je gitaar beter, zeker als je je gitaar mee wilt nemen op reis.

  • Is de hoes groot genoeg om de gitaar in te stoppen? Maar let op dat hij ook niet te groot is, anders gaat deze schuiven.

  • Heeft de hoes extra vakjes voor een capo, snaren, tuner of muziekboeken?

Bekijk hier verschillende gitaarhoezen voor elektrische en akoestische gitaren.


Een capo

Een capo is een gitaar accessoire lijkend op een soort van gitaarklem waarmee je de snaren korter maakt, door te klemmen en de toon hoger wordt. Je verschuift in principe de topkam. Je klemt als het ware de snaren met de gitaarklem. Wil je meer weten over het gebruik van de gitaarklem of de soorten bekijk dan ook onze post: Wat is een gitaarklem - Capo?


Ben je op zoek naar een goede klem voor je elektrische gitaar? Bekijk hier het aanbod: Gitaarklemmen - Capo's voor elektrische gitaar - Mijn voorkeur? De Fazley C5, deze is namelijk snel te bevestigen en te verwijderen ook tijdens het spelen, de rubbers zijn goed. Bekijk ook de keuze hulp capo


Een stemapparaat / tuner

Om je gitaar goed gestemd te krijgen zijn er verschillende tuners (stemkastjes) te koop in twee principes:

Bekijk het hele stemapparaten (bol) of stemapparaat kopen (bax).


Wil je meer weten over hoe je gitaar te stemmen?

Bekijk onze blog over "Hoe je gitaar stemmen"


Extra snaren

volgt


Plectrum

Plectrums (of plectra) zijn er in heel veel soorten en maten. Wat is een plectrum?

Een plectrum is een hulp middel om je gitaar mee te bespelen en kan bestaan uit (bijna) alle materialen. Het is bedoeld om een andere klank uit je gitaar te halen of meer agressie. Wil je weten hoe je het beste het beste met een plectrum kunt spelen be kijk onze blog: Plectrum gitaar aanslag


Gitaar standaard

volgt


Gitaar band

volgt


Muziekboek

volgt


Een gitaar versterker

Er zijn veel gitaar versterkers op de markt en om een goede keus te kunnen maken moet je eerst weten wat je graag wilt. Zie hiervoor ook ons advies met betrekking tot Gitaar versterkers

  • Behringer

  • ENGL

  • Marshall

  • Fender

  • Hughes & Kettner

  • Orange

  • Roland

  • Randall

TIP: Koop geen gitaarsets onder de € 200 à € 300! Deze bevatten niet zo'n hoge kwaliteit als de bovenstaande pakketten.

Overige goeie merken (maar natuurlijk ook duurder)

  • Gibson

  • Fender

  • Gretsch (mss bekend van drumstellen)


Aanvullende blogs

Naast het kopen van een elektrische gitaar hebben we ook meerdere blogs geschreven in dezelfde categorie, zie hieronder de verzameling:


Ik hoop dat deze informatie je heeft geholpen met het maken van een keuze.

Groet Jan van Gitaartabs


P.s laat een berichtje achter welke elektrische gitaar jij hebt of (nog) wilt kopen?


528 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page