top of page

Online gitaarles en liedjes

Waarom een ​​akoestische gitaar kopen?

Bijgewerkt op: 20 jan. 2023

Voordat je een akoestische gitaar koopt, is het belangrijk om te weten wat je zoekt. Er zijn veel verschillende soorten akoestische gitaren op de markt, dus het is belangrijk om een paar dingen te overwegen voordat je een beslissing neemt. Denk aan de grootte en vorm van de gitaar, het type hout dat wordt gebruikt, de toonkwaliteit, en de prijs. Al deze factoren kunnen je helpen om de juiste akoestische gitaar voor jouw behoeften te vinden.


Wat moet je weten voordat je een akoestische gitaar koopt?

Voordat je een akoestische gitaar koopt, is het belangrijk om te weten wat je zoekt. Er zijn veel verschillende soorten akoestische gitaren op de markt, dus het is belangrijk om een paar dingen te overwegen voordat je een beslissing neemt. Denk aan de grootte en vorm van de gitaar, het type hout dat wordt gebruikt, de toonkwaliteit, en de prijs. Al deze factoren kunnen je helpen om de juiste akoestische gitaar voor jouw behoeften te vinden.

Hoe kies je de juiste akoestische gitaar?

Als je op zoek bent naar een akoestische gitaar, moet je beginnen met het bepalen van je budget. De prijs van een akoestische gitaar kan variëren van een paar honderd euro tot duizenden euro's, afhankelijk van het type, de kwaliteit en de features. Als je een gitaar voor beginners zoekt, kun je een goedkopere optie overwegen. Voorervaren muzikanten zijn er opties met betere kwaliteit en meer features, maar deze zijn meestal duurder.


Na het bepalen van je budget is het volgende waar je naar moet kijken de grootte van de gitaar. Akoestische gitaren komen in verschillende maten. De meeste gitaren zijn ongeveer 4/4, wat inhoudt dat ze 76 centimeter lang zijn. Maar er zijn ook andere maten, zoals 3/4, wat inhoudt dat ze kleiner zijn, en 5/4, wat inhoudt dat ze groter zijn. Kies een gitaar die comfortabel in je handen ligt en die je gemakkelijk kunt spelen.


Daarnaast is het belangrijk om het type hout dat wordt gebruikt voor de akoestische gitaar te overwegen. De meeste gitaren worden gemaakt van mahoniehout, wat bekend staat om zijn warme, rijke klank. Maar er zijn ook andere soorten hout zoals sparrenhout, kersenhout, esdoornhout en meer die elk hun eigen unieke klank hebben. Kies een gitaar met het type hout dat het beste bij je behoeften past.


Tot slot is het belangrijk om te overwegen wat voor soort toon je wilt. Er zijn verschillende soorten akoestische gitaren, elk met hun eigen unieke klank. De meeste gitaren hebben een warmere, rondere klank, maar er zijn ook gitaren die een helderder geluid hebben. Kies een gitaar die de klank heeft die je wilt voor je muziek.


Met deze tips in gedachten, ben je klaar om een ​​akoestische gitaar te kopen die het beste bij je behoeften past. Ga winkelen enervaar de vele opties die er zijn. En als je hulp nodig hebt, vraag dan gerust om advies. Veel succes bij het zoeken naar je perfecte akoestische gitaar!


Verder op deze pagina:

 

Akoestische gitaar kopen tips

 • Heb ooit al eens een gitaar aangeraakt?

 • Lengte van de hals (kindergitaar of niet?)

 • Wil je voornamelijk akkoorden spelen of juist intro's loopjes etc

 • Heb je al voorkeur voor een volledig akoestisch of semi akoestische gitaar

 • Wat is je budget, hoeveel € euro's heb je er voor over

 • Als je bij een muziekwinkel een gitaar koopt en hij zit nog ingepakt vraag dan altijd of je hem even mag zien.

 • Als er krassen of andere dingen mis mee zijn kun je altijd besluiten hem niet te kopen.

 • Vind je de gitaar mooi?

 • Vind je het geluid van de gitaar mooi?

 • Ligt de gitaar je lekker, of voelt het onhandig?

 • Glijd de hals goed? (Vooral belangrijk als je veel slides gebruikt)

 • Hoeveel snaren wil je hebben? Standaard of meer...

 • Is de gitaar zijn geld waard/kan je geen betere krijgen voor hetzelfde geld?

 • Zitten er goeie stevige stemsleutels op?

 • Zit er een slagplaat op? Als die er niet op zit krijg je krassen op de kast. De verkoper zou er eventueel eentje op kunnen plakken.

 • Zijn de snaren op de nieuwe gitaar roestig.

Akoestische gitaren vragen?

Zit er een stang in de hals? Mocht dit zo zijn dan kun je de akoestische gitaar voor nylon snaren en western snaren gebruiken.

 • Wil je hoog kunnen spelen, dus wil je een cutaway?

 • Wil je een volledig akoestisch of semi-akoestische?

 • Is de kam van de gitaar niet helemaal recht? Als hij niet helemaal recht loopt, dan is de kwaliteit en de afwerking beter. Bij een kromme kam is de intonatie. Lees de stemming van de gitaar, niet helemaal juist.

 • Heeft de gitaar een massief bovenblad? En bestaat hij dus niet uit op elkaar geplakte bladen? (betere klank)

 • Kun je de akkoorden als, Em, e, d, c, g, bm etc. nog fatsoenlijk (niet vals!) spelen als je ze 12 fretten verder speelt?

 • Let opnieuw op het stemmechanisme.

 • Ligt hij goed in de hand?

 • Is hij voor jou(!) vertrouwt?

Tweedehands akoestische gitaren

Bij 2de-hands gitaren moet je goed op letten dat de hals recht loopt en niet in een kleine bocht wegloopt, mocht dit wel zo zijn laat hem dan staan. Zorg er ook voor dat er geen beschadigingen op alle onderdelen zitten.

 • Als het lukt, neem dan iemand mee die verstand van gitaren heeft!

 • Kijk ook de stem mechanieken na. Is het goeie kwaliteit? Niet door gedraaid en zo meer.

 • Zorg dat er geen roest op het ijzer zit!

 • Als je een tweedehands gitaar bij een muziekwinkel koopt, dan mag je wensen dat hij een goeie beurt krijgt voor je hem meeneemt. (Ligt er trouwens aan hoe duur dat ding is. Bij een duurdere gitaar werken ze natuurlijk beter mee)

Overige goeie merken (maar natuurlijk ook duurder)


Welke akoestische gitaar kan ik het beste kopen?

Hieronder een aantal goede gitaren gecategoriseerd op prijs, kindergitaren, gitaar sets en de duurste gitaar (maar nog wel betaalbaar), de linkjes die ik heb gebruikt openen in een pop-up naar bol.com


Koopwijzer

Volg onderstaande stappen om tot een juiste/beste keuze te komen op de vraag: "Wat is de beste gitaar voor mij?"

 1. Spaanse of Western gitaar?

  1. De Spaanse/ klassieke gitaar heeft nylon snaren en deze spelen lichter dan de stalen snaren op een Western gitaar. Daarentegen bied de westerngitaar een warmere en vaak fellere klant.

 2. Elektrisch-akoestische of akoestisch.

  1. Deze zijn in de basis hetzelfde, echter kan je een semi-akoestische gitaar ook aansluiten op een versterker waardoor je het geluid kunt versterken. Er zit dan een "element" in je akoestische gitaar en een uitgang die je kunt aansluiten op de versterker.

 3. Welk formaat heb je nodig?

  1. Zie ook onze eerdere post "Waar op te letten bij het kopen van een gitaar?" Als volwassene kies je een full-size model, dit is een 4/4 gitaar.

 4. Welke houtsoorten zijn het beste?

  1. Deze vraag zal je als beginner wellicht niet direct interesseren maar, neem gerust een kijkje naar onze blog: "Gitaar materialen".


Akoestische gitaar kopen van € 100 tot € 200 euro


Welke akoestische gitaar zal ik kopen?
Fender CD60

Fender is een gitaarmerk dat vrijwel iedereen kent. Dat Fender ook betaalbaardere gitaren bied, wist nog niet iedereen. De dreadnought is gericht op de ambitieuze beginnende gitarist die op zoek is naar de rijke en luidere klant van een westerse gitaar.


Akoestische gitaar kopen van € 200 tot € 400 euro


Richwood Master Series gitaren worden met de hand gemaakt van geselecteerde houtsoorten. Onderstaande gitaar is een mooi exemplaar waar je lang plezier van kunt hebben. Uiteraard wel netjes behandelen.Akoestische gitaar kopen van € 400 tot € 1000 euro


Martin biedt een collectie aan compacte gitaren met volwassen features en een rijke klank. Perfect voor op reis of voor de troubadour, maar vooral ook een hele leuke gitaar om thuis in de hoek van de woon- of slaapkamer bij de hand te hebben. Onderstaande gitaar biedt alle toeters en bellen die je maar zou wensen bij een compacte gitaar; de getailleerde body geeft veel karakter en een ultiem speel comfort. De cut-away maakt dat je tot hoog op hals goed bij elke positie kan en ook is de gitaar voorzien van een Fishman Sonitone element.De duurste akoestische gitaar kopen?


Heb je echt een duren smaak? Ga dan voor de Gibson Songwriter Standard Rosewood Antique Natural akoestische gitaar. Deze gitaar kost meer dan € 3200,- maar dan heb je uiteraard wel wat, namelijk: een Gibson

Maar het kan nog duurder, namelijk deze Ibanez ACF fingerstyle (bax) kost maar liefst € 12.000,- wow 🤩, zou jij het er voor over hebben? Een keer erop spelen zou wel leuk zijn.Akoestische gitaar set kopen


De Richwood RD-17 is een westerngitaar met een warme klank, onder andere door het massieve sparren (spruce) bovenblad. Het zij- en achterblad is van sapele. Topkam en brug zijn van nubone, wat beter klinkt dan kunststof wat het meest voorkomt voor deze prijs.


Welke akoestische gitaar kopen voor kinderen?


Zoals in de onze post "Waar op te letten bij het kopen van een gitaar" - "gitaar kopen" geschreven zijn er voor kinderen verschillende maten gitaren. De meest verkochte en praktische kindergitaar is in de maat 3/4. Deze zijn vaak goed handelbaar voor kinderen vanaf een jaar of 7 á 8 en als je nylon snaren gebruikt ook vriendelijk (niet pijnlijk) voor de vingers.


Deze gitaar heeft een massief sparren bovenblad en heeft daarmee een volwassen klank. De zij- en achterkant van de gitaar zijn van gelamineerd mahonie. Tijdelijk (wordt deze gitaar nu geleverd met gratis Cort E310C clip-on tuner! Zolang de voorraad strekt.


Aanvullende blogs

Naast het kopen van akoestische gitaren hebben we meerdere blogs geschreven, zie hieronder een verzameling.Heb je vragen of suggesties? Ik hoor het graag

Groet Jan van Gitaartabs


876 weergaven3 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

3 commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note

Speel op een Fender CD 60 CSE all mahogany. Zeer mooie beginnersgitaar die ik mijn forever gitaar zal zijn. Als mijn beginnersvingers pijnlijk worden pak ik mijn oefengitaar een Javier Enriques CAG 40 4/4 black.Voor de prijs erg leuk.

J'aime
Jan van der Heide
Jan van der Heide
12 août 2022
En réponse à

Hi Michel, ik heb de Fender CD60 toegevoegd aan bovenstaande blogpost, en idd mooie gitaar !

J'aime

Jan van der Heide
Jan van der Heide
10 mars 2021

Welke gitaar speel jij? En raad je deze ook aan aan anderen? Zelf speel ik een Cort (semi akoestische gitaar) en ben er heel blij mee en raad deze ook zeker aan :)

J'aime
bottom of page