Online gitaarles

Gitaar leren spelen

Wil jij ook direct gitaar leren spelen? Gitaartabs heeft ervoor gezorgt dat online gitaar leren spelen nog nooit zo gemakkelijk is geweest. Met onze unieke Online Media Player kunnen zelfs beginners akkoorden leren en deze ook naspelen. Elke gitaarles is op variabele snelheid af te spelen, inclusief de audio. Leer jij ook gitaar spelen met Gitaartabs?

Inhoud:

 1. Hoe leer ik gitaar spelen

 2. Direct beginnen met gitaar spelen

 3. Soorten gitaren

 4. De onderdelen van mijn gitaar

 5. Hoe stem ik mijn gitaar

 6. Wat is de juiste gitaar houding

 7. Wat is een gitaar capo

 8. Hoe gitaar tabs lezen

 9. Hoe gitaar akkoorden spelen

 10. Gitaar aanslaan.

 11. Muziek en ritme

 12. Hoe nu verder?


alle onderwerpen aantippen en linkjes (video's e.o. plaatjes) na de verschillende onderdelen. mooie brug naar de lessen zelf. volg ook deze structuur.


Hoe leer ik gitaar spelen


Als je gitaar wilt leren spelen zijn er veel facetten waar je rekening mee moet houden. Maar het belangrijkste is wel je motivatie en doorzettingsvermogen. Zonder die hou je het niet lang vol. Veel beginnende gitaristen hebben een bepaalde reden waarom ze gitaar zijn gaan spelen.

Wat is die van jouw? Ben je meester en wil je voor de klas liedjes spelen, of werk je in de zorg en wil je voor je cliënten herkenbare songs laten horen. Of als vader/ moeder voor je kinderen? Het hoeft natuurlijk niet, je kunt uiteraard ook gewoon voor jezelf willen spelen, gewoon omdat het je leuk lijkt.


Direct gitaar leren spelen


Als je direct wilt beginnen met gitaar leren spelen heb je wel een aantal zaken nodig, te weten:

 • Een werkende en goed gestemde gitaar;

 • Leermeester zoals Gitaartabs of ons boek;

 • Motivatie en doorzettingsvermogen.

 • Regelmaat (in oefenen e.o. een schema/planning)

Leer gitaar spelen met Gitaartabs.nl
Leer gitaar spelen met Gitaartabs.nl

Je bent nieuw met gitaren en op zoek naar jouw eerste beginners gitaar. De meesten beginnen met een klassieke of Spaanse gitaar. Een Spaanse gitaar heeft nylon snaren wat er voor zorgt dat je lichter voor je vingers kunt spelen.

Als je meer volume wilt kies dan voor een semi akoestische gitaar. Dit is een gitaar akoestisch maar ook deels elektrische gitaar. Je kunt dan ook met gitaar versterker spelen. Bij een gitaarset zitten vaak vele gitaar onderdelen zoals een standaard, versterker, hoes, riem, kabel, capo, plectrum en vaak ook nog een tuner.


Soorten gitaren


Er zijn heel veel verschillende gitaar soorten (klassieke gitaar, flamencogitaar, western gitaar, dreadnought gitaar, etc) maar hoe kies je nu de beste gitaar? De eerste drie gitaren worden op dezelfde manier gestemd en de vingerzetting voor het vormen van akkoorden is ook hetzelfde. Toch hebben ze elk een eigen geluid.


Ben je van plan een akoestische gitaar te kopen? Weet dan goed waar je op moet letten want het is een dure aankoop waar je nog lang plezier van kunt beleven mits je de juiste koopt. Heb je überhaupt wel eens een gitaar vastgehouden? Zoek je een beginners gitaar kindergitaar? Al met al hierbij een aantal zaken waar je op moet letten.Speciaal daarom hieronder tips & tricks t.b.v. het kopen van een akoestische gitaar.


De onderdelen van mijn gitaar


Een gitaar bestaat uit heel veel verschillende onderdelen zoals een kop, body, gat, snaren, stemknoppen en nog veel meer. Al deze onderdelen hebben een eigen functies en resulteren daardoor in het eigen geluid van de gitaar. De onderdelen van een elektrische en akoestische gitaar verschillen ook. Het gaat te ver in deze paragraaf om alle onderdelen te bespreken en daarom verwijs ik je graag door naar de twee verschillende blogs (lessen) die over de onderdelen gaat van de gitaren, te weten:


Hoe stem ik mijn gitaar


Er is (bijna) niks vervelender dan een valse gitaar! Daarom is het van belang om een mooi geluid uit je gitaar te krijgen deze goed te stemmen. Er zijn verschillende manieren om je gitaar te stemmen. In de les behandelen we stemmen op het gehoor (voor de amateurs en gevorderden). De juiste snaren gebruiken om je gitaar zelf te stemmen. Stemkastjes uit de winkel, stem apps voor op je telefoon en Online gitaar stemmers.


Met behulp van video gitaarles leer jij je gitaar stemmen op het gehoor. Je weet altijd of je gitaar vals is of niet. In de video komen voorbeelden aan de orde om zelf je gitaar te kunnen stemmen. Pak je gitaar en bekijk de video stemmen van je gitaar op je gehoor.


Als je dikke E snaar ontstemt is kan je natuurlijk moeilijk de gitaar op gehoor stemmen. Probeer de snaren dan te stemmen met een (online) stemapparaat.


De meeste liedjes staan in standaard stemming (EADGBE). Te onthouden met het ezelsbruggetje "Een Aap Die Geen Bananen Eet."


Wat is een juiste gitaar houding

Naast eerder genoemde punten is het ook van groot belang om een juiste houding te hebben. Daarom is het van groot belang om je gitaar correct vast te houden. Een juiste houding zorgt er tevens voor dat je minder last krijgt van pijn in je nek, armen, benen etc.


Wat is de juiste gitaar zithouding? Er zijn meerdere houdingen die juist zijn. Zoals de "klassiek gitaarhouding" of als dat niet lekker zit de "casual houding".


Bij de klassieke gitaarhouding leunt de gitaar op je linkerbeen dicht tegen je knie. Je rechterarm laat je leunen op de bovenkant van de gitaar.


Bij de casual gitaarhouding leunt de gitaar juist op je rechterbeen (zie ook afbeelding boven).


Via onderstaande video laat John zien wat de meest correcte zithouding is.

Volg de les van John: Houding en Gitaar


Wat is een gitaar capo

Een capo, ook wel capodaster of barré-klem genoemd, zorgt ervoor dat je brug een paar vakjes terug zit, zo hoef je niet telkens dat barré akkoord te pakken. Voor sommige liedjes is het ook gewoon makkelijker om te spelen.


Wanneer gebruik je een capo? Een capo gebruik je om de stemming van de gitaar te verhogen. Wanneer je een gitaar aanslaat zonder daarbij fretten in te drukken ontstaan daar de tonen (E-A-D-G-B-e). Je kam drukt de tonen af, net als dat je dat met je vinger zou doen.


Meer informatie over de capo vind je via: Wat is een capo?


Hoe gitaar tabs lezen


Gitaar tabs lezen is niet moeilijk. Elke lijn komt namelijk overeen met een snaar op je gitaar. De bovenste lijn van een gitaar tab is gelijk aan de hoogst gestemde snaar op je gitaar. De onderste van de zes lijnen representeert de laagst gestemde snaar op je gitaar.


De lijnen van de tabs lees je, zoals je gewend bent, van links naar rechts. Op elke 'snaar'-lijn wordt aangegeven op welke positie je deze snaar moet indrukken. De posities worden aangeduid met getallen op de lijn. Een 0 betekent dat er een open snaar moet worden gespeeld. Het kan ook zo zijn dat de getallen elkaar niet opvolgen op één lijn, maar op verschillende lijnen recht boven elkaar genoteerd zijn. Dit betekent dat deze noten tegelijkertijd gespeeld moeten worden. Zo worden ook akkoorden aangegeven. Hieronder zullen diverse schrijfmethode bespreken.

Vanuit het gitaarboek Stap voor stap Gitaarles komen er vele oefeningen aan bod waardoor je op gestructureerde wijze gitaar tabs leert lezen. Probeer bovenstaande oefening eens mee te spelen beginnende met de bovenste 6 regels open snaren.


In deze oefening begin je op de dikke E-snaar welke je open dient aan te slaan. Daarna schuif je 3 vakjes (frets) op naar rechts en speel je de G-snaar. Op de tweede snaar (A) speel je de A open en aansluitend schuif je door naar de D snaar. Ga zo verder.


Alle oefeningen uit het gitaarboek kan je live meespelen en vind je via de gitaarlesboek leeromgeving (alleen leden) en vergelijkbare oefeningen kom je tegen via de verschillende lesniveau's.


Hoe gitaar akkoorden spelen


Er zijn 7 Grondtonen in de muziek, te weten C,D,E,F,G,A en B. Naast de grondtoon bestaan akkoorden nog uit allerlei anderen noten. Deze noten zijn erg belangrijk voor de algehele klank van de greep. De specifieke afstand tussen de noten bepaalt namelijk of het een majeur of een mineur gitaarakkoord is. Met majeur of mineur wordt zowel een algehele klank bedoeld als de exacte afstand van de noten waar het akkoord uit bestaat.


Een akkoord speel je door alle snaren snel achter elkaar aan te slaan en je vingers op de juiste manier over de fretten te positioneren. Onderstaande akkoordgrepen zijn gebaseerd op de grondtonen zoals hierboven genoemd (C,D,E,F,G, A en B.)

Bovenstaande akkoorden zijn alleen niet het makkelijkst om mee te beginnen. Daarom beginnen we met de akkoorden A, D, Em en G.


Gitaarakkoorden worden afgebeeld door middel van een akkoorddiagrammen. Deze diagram vertelt je met welke vinger je welke snaren moet aandrukken. Een voorbeeld van deze diagrammen vind je hieronder.

Via het menu "gitaarles" en dan "gitaarakkoorden" vind je een zeer uitgebreid overzicht met meer dan 700 akkoorden. Ook vind je er filmpjes van hoe je akkoorden kunt spelen.


Gitaar aanslaan.


Er zijn verschillende manieren om de gitaar te bespelen zoals:

 • De vallende aanslag methode;

 • De trekkende of tokkelende aanslag;

 • De aanslag met de duim.;

 • De aanslag doormiddel van een plectrum.

Vallende aanslag.


Deze les blog behandelen we alleen de eerste, vallende aanslag, methode. Probeer in eerste instantie met de wijsvinger (i) en middelvinger (m) de snaren vallend aan te slaan. Tijdens het aanslaan van de snaar zullen de vingers na de aanslag rusten op de snaar er boven. Als de linkerhand erbij komt zorg dan voor een goede houding door:

 • De vingers rechtop (haaks) op de gitaarhals te plaatsen;

 • De vingers zo dicht mogelijk naast de fret plaatsen.

 • Zorg voor een ruimte tussen je hand en de hals, je hand palm dus niet tegen de gitaar geplakt.

 • Zet de duim achter en in het midden van de hals.

Speel onderstaande oefening 1 mee met de vallende aanslag.

De interactieve media player wordt bij alle gitaarles niveaus gebruikt.

Bovenstaande hoort bij de les "Vallende gitaar aanslag" geschreven door Jan Wouter Oostenrijk.


Muziek en ritme


Deze les gaat over ritmiek. Muziek is te verdelen in drie hoofdcategoriën namelijk:

 • Melodie

 • Harmonie (akkoorden)

 • Ritme

Tijdens de les van Jan Wouter (vervolg van de aanslag technieken) wordt er over noten op de tel en noten na de tel gesproken. Noten na de tel worden ook wel de afterbeat genoemd. In de praktijk komen de noten op de tel en na de tel naast elkaar voor. Bij slaggitaar komt het principe: op de tel en na de tel vaak voor.


Een voorbeeld: Je telt en je beweegt je rechterhand op en neer op de maat - zonder de snaren te raken, dus:

1 neer - op - 2 - neer - op - 3 neer - op - 4 neer - op

Dan sla je eerst de 'neers' aan in het ritme, dus:

 1 neer/rust - 2 neer/rust - 3 neer/rust - 4 neer/rust

Als dat klinkt probeer je de 1 en 3 neer/op, dus:

 1 neer/op - 2 niks - 3 neer/op - 4 niks.

En zo kun je varieren tot je een lekker ritme krijgt.


Ik heb de smaak te pakken! Hoe nu verder?


Alle oefeningen uit deze les blog komen uit de gitaarlessen van de site en zijn een soort van "beknopte" samenvatting van wat er hier te vinden is.


Als je verder gitaar wilt leren spelen hebben we een paar opties, namelijk:


Succes met gitaar leren spelen 🎸

Ik hoop van harte dat je bij ons je skill verder komt ontdekken.

Jan van Gitaartabs.

P.s. Heb je vragen? Persoonlijke begeleiding.


P.p.s. Daarnaast ben ik ook enorm benieuwd wat je van deze blog vind, laat je een berichtje achter 🥰18 keer bekeken1 reactie

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Gitaar