• Streaming gitaar liedjes spelen
  • Leer gitaar spelen & gitaarlessen
  • 80.000 leden

Wat zijn toonladders?

Toonladders voor gitaar vormen de basis voor elk gitaar liedje. Toonladders zijn series noten die dalen of stijgen in toonhoogte. Je kunt toonladders voor gitaar ook tegenkomen onder de Engelse benaming scales.

Op Gitaartabs.nl lees je alles over toonladders voor gitaar!

Toonladders gitaar

Toonladders vormen de basis voor elk gitaar liedje

Gitaar toonladders

Wat zijn toonladders voor gitaar?

In een toonladder voor gitaar volgen de verschillende noten van een octaaf elkaar op in zogenaamde intervallen of toonafstanden. Dit kan in een stijgende of juist in een dalende volgorde van toonhoogtes zijn. Meestal worden in de toonladders de diatonische tonen uit een octaaf gebruikt. Diatoniek beslaat binnen de muziektheorie systematische stelsels van tonen, waarbij elke octaaf wordt onderverdeeld in vijf grote intervallen en twee kleine intervallen. De grote intervallen bestaan uit hele toonafstanden. Bij de kleine intervallen volgen de noten elkaar met halve toonafstanden op.

De toonladder

De Engelse vertaling van toonladders voor gitaar komt waarschijnlijk van het Griekse 'skala'. Dit betekent in het Nederlands 'ladder' of 'trap'. De wijze waarop muzieknoten in het notenschrift worden genoteerd - de notenbalk - doet de meeste mensen ook aan een ladder denken. Wanneer je een toonladder voor gitaar uitschrijft op een notenbalk, wordt het visueel inzichtelijk gemaakt dat de verschillende noten trapsgewijs de 'ladder' op klimmen of afdalen.

toonladders gitaar spelen

Toonladders gitaar liedjes

Zoals we in het begin al aangaven vormen toonladders de basis voor elk liedje. Een toonladder voor gitaar geeft namelijk aan in welke toonsoort of toonaard een bepaald liedje gespeeld moet worden. Het liedje is namelijk in zijn geheel opgebouwd uit de noten die onderdeel uitmaken van en zijn vastgesteld in de gegeven toonladder. Bij elke toon op de gegeven toonladder hoort een akkoord.

Door de akkoorden van een liedje af te lezen in akkoorden of met tabs, kun je het liedje zelf op je gitaar spelen.

Toonladder soort

Er zijn verschillende soorten toonladders voor gitaar. Met een toonladder soort kun je diverse muziekstijlen op je gitaar spelen. Voorbeelden zijn de Major-scale, de blues-scale, de pentatonische toonladder en de chromatic-scale. Welke soort toonladder je ook speelt, op de gitaar volgen toonladders altijd een standaard patroon. Wanneer je een noot kiest op de gitaar is de eerste noot in de toonladder soort twee gitaar fret posities verder. De tweede noot is weer twee fret posities verder, de derde noot is één fret positie verder, de vierde noot vind je twee fret posities, ook de vijfde noot bevindt zich twee fret posities verder, voor de zesde noot kijk je twee fret posities verder en de zevende noot van de gitaar toonladder vind je 1 fret positie verder (2-2-1-2-2-2-1). De afstand van twee fret posities op de gitaar staat gelijk aan een hele noot en de afstand van één fret positie beslaat een halve noot. Het kan daarnaast bij sommige toonladders voorkomen dat je drie fret posities verder moet gaan op de gitaar. Dit staat gelijk aan een afstand van anderhalve noot.

Toonladder soorten

Toonladders soorten

Daarnaast heb je verschillende toonsoorten die je op de gitaar kan spelen. Een majeur, oftewel major, toonladder soort en gitaarakkoord bestaat uit drie volle tonen en klinkt meestal erg vrolijk. Je kent deze majeur toonladder vast wel: do-re-mi. Mineur, oftewel minor, toonladders en akkoorden voor de gitaar kenmerken zich door één toon in de reeks die een halve toon lager wordt gespeeld. Je vindt deze zogenaamde mineur-toon dus één fret lager op je gitaar. Een mineur toonladder of akkoord is te herkennen aan dat het triest klinkt wanneer je het op je gitaar speelt.

Wij hebben verschillende soorten toonladders in D, D#, E, F, F#, G, G#, A, A# en B voor je uitgeschreven en deze kun je hier bekijken

Intervallen

We benoemden het al even kort: de verschillende noten in een gitaar toonladder volgen elkaar op in intervallen. Het interval wordt vaak gebruikt om aan te geven wat de afstand tot de eerste toon, oftewel de grondtoon of de eerste noot, van de toonladder is. De achtste toon van een gitaar toonladder, het octaaf, is gelijk aan de grondtoon. De verschillende tonen in de meeste ladders zijn dan ook als volgt: Prime, Secunde, Terts, Kwart, Kwint, Sext, Septiem en Octaaf.

Bekijk ook de videoles over toonladders
Makkelijke gitaar liedjes spelen ProTabs

Toonladders leren

Op Gitaartabs nl kun je gitaar toonladders leren spelen. Daarvoor kun je terecht bij onze gitaar lessen. Leer bijvoorbeeld de pentatonische toonladder op gitaar spelen. Meld je vandaag nog aan om jouw eerste online gitaarles te beginnen! Op Gitaartabs.nl vind je altijd een abonnement dat bij jouw wensen aansluit.

Meld je aan voor slechts € 4,95 !