Online gitaarles

1.10.32 Akoestische gitaar

Een akoestische gitaar is een gitaar die zo gemaakt is dat haar klankkast als resonator optreedt waarbij deze een grotere hoeveelheid lucht in beweging brengt dan de snaren zelf kunnen. Hierdoor vergroot uiteraard het geluidsniveau. Er bestaan verschillende soorten akoestische gitaren zoals hieronder opgesomd.


akoestische gitaar onderdelen
akoestische gitaar

Akoestische Gitaren

De eerste vier akoestische gitaren worden op dezelfde manier gestemd en de vingerzetting voor het vormen van akkoorden verschilt niet. Toch hebben ze elk een eigen geluid.

Akoestische gitaren

Klassieke gitaar /Spaanse gitaar (nylon snaren)


De meest bekende akoestische gitaar is de klassieke of Spaanse gitaar. Deze akoestische gitaren zijn er in vele kwaliteiten, van eenvoudige speelgoed gitaar tot meestergitaar. Er bestaan ook akoestische kindergitaren ofwel kleinere modellen van de klassieke gitaar zoals de 3/4 gitaar (57 cm) en de 1/2 gitaar (53 cm) en de kindergitaren van 40 cm.

Flamencogitaar (nylon snaren)


De flamencogitaar heeft vele overeenkomsten met de klassieke akoestische gitaar, maar is kleiner en verschilt in sommige opzichten. Een flamencogitaar heeft zijn eigen typische klankkarakter deze is helderder en scherper, wat de flamencomuziek zijn eigen karakter geeft. Dit komt omdat bij de bouw van een flamencogitaar andere houtsoorten gebruikt worden. Bovendien zijn ook de afmetingen, verhoudingen en constructie anders. De concert- en flamencogitaar is een soort kruising tussen een gewone flamencogitaar en een klassieke gitaar.

Folkgitaar | Westerngitaar


Staalsnarige gitaren komen uit Amerika en hebben in plaats van 6 nylonsnaren, 6 staalsnaren. Hierdoor is de klank sterker en helderder dan van een klassieke gitaar. Vanwege de grotere trekkracht van de staalsnaren is de hals voorzien van een metalen halspen (trussrod) welke de hals recht houd. De halspen is ook te stellen indien je dikkere of dunnere snaren gaat gebruiken. Een ander typische kenmerk is de slagplaat (pick guard). Op een folkgitaar wordt er vaker met akkoorden (begeleidt) en dus met een plectrum gespeeld. De slagplaat beschermt het bovenblad tegen krassen.

Twaalfsnarige gitaar


Deze werd vanuit Mexico naar Noord-Amerika gebracht. Bijna alle akoestische twaalfsnarige gitaren hebben vlakke bovenbladen. Door de twaalf snaren krijgt de gitaar een zeer volle klank, maar is daardoor wel moeilijker te bespelen. Ook de grotere snaarspanning vraagt om een stevigere constructie. Het instrument werd door sommige musici bespeeld maar kreeg nooit een grote populariteit.

Dreadnought | Jumbo gitaar


Deze variatie van een steelstring gitaar heeft betrekking op de grootte van de klankkast. Hierdoor hebben deze instrumenten ook een vollere klank en meer volume. Dreadnough is vrij recht, terwijl een Jumbo-type een scherpe taille heeft.


Flattop | Archtop | Roundback gitaar


De meeste akoestische folkgitaren hebben een vlak bovenblad, deze worden dan flattops genoemd. Een akoestische folkgitaar met een gewelfd bovenblad komen minder vaak voor en worden archtops genoemd. Deze archtops hebben dezelfde f-gaten als een viool. RoundbackDit zijn elektro-akoestische gitaren met nylon- of staalsnaren en hebben een bolle klankkast. Deze klankkast wordt van allerlei kunstof materialen gemaakt. Om hoge posities makkelijk te kunnen spelen worden er gitaren met 'positieholtes' (cutaway) gemaakt.

Resonator (Dobro) gitaar


Resonator gitaren of Dobro's zijn gemaakt in de tijd dat er nog geen versterking mogelijk was. Door de toepassing van een metalen klankkast wordt het geluid versterkt. Hierdoor hebben de instrumenten ook een eigen typische klank gekregen die vooral bij blues wordt gebruikt.Elektro-akoestisch gitaar


De elektro-akoestische gitaar is een normale steelstring gitaar, maar voorzien van een piëzo-element. Dit element vangt de trillingen binnenin de klankkast op en zet deze om naar een elektronisch signaal. Via een snoer wordt de klank via een versterker versterkt. Zo'n piëzo-element kan ook speciaal ingebouwd worden. De versterker voor deze instrumenten is een andere dan die voor een elektrische gitaar.


Vorige les | Menu beginners gitaarles 1 | Volgende les

102 keer bekeken0 reacties

Gerelateerde posts

Alles weergeven