Kerstliedjes gitaar

Kerstliedjes gitaar

Artiest

Song

Genre

Soort

Artiest

Song

Genre

Soort

Artiest

Song

Genre

Soort

Artiest

Song

Genre

Soort

Artiest

Song

Genre

Soort

Artiest

Song

Genre

Soort

Artiest

Song

Genre

Soort

gitar.gif

Kerstliedjes met een swing

Achtergrond kerst

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen religieuze kerstliederen, die over de geboorte van Jezus Christus gaan, en de profane liederen die de sfeer rond Kerstmis beschrijven (de Kerstman, sneeuw of gezelligheid). De profane liederen zijn veelal van Amerikaanse oorsprong. De Kerstmanliederen komen overeen met onze Sinterklaasliederen. Daarnaast is er klassieke muziek die speciaal voor kerst is gecomponeerd, zoals het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach.

Bepaalde ideologieën als het communisme, het liberalisme, het laïcisme en het nationaalsocialisme bestrijden (bestreden) de christelijke viering van Kerstmis; zo werd O Tannenbaum (O denneboom) in het Derde Rijk gebruikt ter verdringing van overige kerstliederen.

De religieuze kerstliederen omvatten ook een aantal canonische liederen die een verschillende afkomst en ouderdom hebben. Voor de Nederlanden zijn een aantal kerstliederen bekend uit de 15e en 16e eeuw, te vinden in handschriften die waarschijnlijk hun oorsprong vinden in kringen rond de Moderne Devotie, terwijl het genre voor de Spaanse Nederlanden in de zeventiende eeuw muteert naar de Cantiones natalitiae. Een lied als Hoe leyt dit kindeke of Nu zijt wellekome stamt uit het begin van de nieuwe tijd; Stille Nacht werd in het begin van de negentiende eeuw geschreven.

In de twintigste eeuw werden de liederen Jingle Bells en (I'm dreaming of a) White Christmas, beide producten van de Amerikaanse muziekindustrie, de bekendste vertegenwoordigers van de tweede soort kerstliederen. Veel popartiesten hebben sindsdien een kerstlied gemaakt. Een eigenaardigheid hierbij is dat deze liederen in Nederland niet of nauwelijks doorbreken, doordat er een taboe rust op kerstliederen vóór 6 december (men wil het Sinterklaasfeest beschermen), en zo'n lied op die manier weinig tijd heeft om populair te worden.

<