top of page

Online gitaarles en liedjes

Hoe houd je de gitaar vast?

Bijgewerkt op: 27 mei 2021

Tijdens het bespelen van de gitaar is de houding erg belangrijk om op te letten. Dit is ook een van de basisbeginselen van het gitaar spelen. Veel gitaristen kampen met rug of nek problemen omdat ze vanaf het begin geen juiste houding hebben. Ze spelen verkrampt, zitten niet recht en houden de gitaar niet juist vast.


Een juiste gitaar houding.

"Hoe zit je of goed?" Dat is voor velen een belangrijke vraag. Hiervoor zijn enkele regels opgesteld waarbij comfortabel spelen de uitkomst is. We spreken tijdens het gitaarspelen van drie mogelijke houdingen, deze zullen we tijdens deze blog afzonderlijk van elkaar behandelen:

Vaak wordt gezegd dat je moet beginnen met de klassieke houding. Echter is dit niet voor iedereen de oplossing, comfortabel en ontspannen spelen is belangrijker. Indien je zittend gaat spelen is het belangrijk om een stoel/ kruk van de juiste hoogte te hebben voor een actieve houding. Relax/ passief achterover zittend op een lage bank zorgt vaak voor problemen indien je langer speelt. Zorg er daarom voor dat je een stoel of kruk hebt waarbij je voeten recht op de grond kunnen staan en je benen parallel t.o.v. het zitgedeelte lopen (waterpas).


De klassieke houding.

Een veel gebruikte houding die je vaak aanleert in de basis van het gitaarspelen. Vaak wordt er bij deze houding gebruik gemaakt van een voetenbankje of gitaarsteun. Het alternatief wat vaak gebruikt wordt is een blok hout of een stapel boeken.De gitaar leunt met de inkeping van de body op je linker bovenbeen waarna je deze met je rechter bovenbeen vastklemt. Je linkervoet staat op het voetenbankje zodat de gitaar iets hoger komt te staan. Het voetenbankje of de gitaarsteun is in te stellen qua hoogte.


Probeer zelf uit welke hoogte voor jou het meest comfortabel speelt. De gitaar zal in een diagonale hoek naar boven staan waardoor je makkelijker met de linker hand bij de hals komt. Zorg ervoor dat beide voeten stevig en vlak op de grond/ het voetenbankje staan. Maak je rug recht door je bekken naar voren te kantelen en houd je schouders horizontaal. Je linkerarm hangt naar beneden en je rechter onderarm leunt op de body van de gitaar. Zorg ervoor dat je goed bij het klankgat kan. Probeer tussen je rechter pols en de gitaar wat ruimte te houden. Bij de linker hand maak je alleen contact met de gitaar d.m.v. de duim achter op de hals en de toppen van de vingers op de snaren. Onderstaand kort samengevat hoe de gitaar vast te houden.

Voor linkshandige gitaristen geld natuurlijk dat bovenstaande stappen precies omgekeerd gelezen moeten worden: links is rechts en rechts is links.
 1. Gitaar op je linker bovenbeen;

 2. Linkervoet op het voetenbankje;

 3. Rechtervoet vlak op de grond;

 4. Rechter bovenbeen klemt de gitaar vast;

 5. Rechter onderarm steunt op de gitaar;

 6. Linkerarm hangt naar beneden en alleen de duim en toppen van de vingers maken contact;

 7. Bekken naar voren kantelen (erg belangrijk om een S rug te voorkomen);

 8. Schouders horizontaal houden.

"Een goede gitarist is een luie gitarist." We proberen tenslotte met zo min mogelijk kracht en energie gitaar te spelen om snelheid en beleving te bevorderen.

De folk houding.

Ook de folk houding wordt veel gebruikt tijdens het bespelen van de gitaar. Zoals bij de klassieke houding vaak een klassieke gitaar wordt gebruikt, gebruikt men bij de folk houding vaak een western of steelstring gitaar. De juiste zithoogte speelt bij de folk houding ook een belangrijke rol.


Anders dan bij de klassieke houding leunt de gitaar bij de folk houding op je rechter bovenbeen. Je gebruikt geen voetenbankje maar beide voeten staan vlak op de grond. De hals van de gitaar zal dan ook horizontaler staan t.o.v. de klassieke houding. Pas op dat je hierdoor niet scheef gaat zitten. Vaak wordt de folk houding gebruikt omdat deze comfortabeler is. Dit wil niet betekenen dat één van beide houdingen slechter is dan de ander. Voor een rechte rug, kantel je bekken naar voren en houd je schouders horizontaal. Je rechterarm leunt op de body van de gitaar en maakt verder geen contact zodat je genoeg bewegingsvrijheid hebt. Je linkerarm hangt naar beneden en je duim staat achter op de hals. Vind je het fijner dan de gitaar wat hoger hangt, dan zou je eventueel een gitaarband kunnen gebruiken.


Onderstaand kort samengevat hoe de gitaar vast te houden.

 1. Gitaar op je rechter bovenbeen;

 2. Beide voeten vlak op de grond;

 3. Bekken naar voren kantelen;

 4. Schouders horizontaal houden;

 5. Rechter onderarm leunt op de gitaar;

 6. Linkerarm hangt naar beneden

 7. Duim staat achter op de hals.

Staand spelen.

Ook staand spelen wordt vaak gedaan. Of je nu op een podium staat, of het misschien wel fijner vind in plaats van te zitten. Bij het staand spelen wordt gebruik gemaakt van een gitaarband. Een goede gitaarband is hierbij van belang. Zorg ervoor dat je een goede gitaarband aanschaft welke niet te dun en te smal is. Dit voorkomt dat deze uiteindelijk in je schouder gaat snijden.Een gitaarband is meestal op hoogte verstelbaar zodat jij zo comfortabel mogelijk staat. Hang de gitaar niet te laag en niet te hoog, dit voorkomt krom staan of verkrampte schouders. Het gewicht van je gitaar speelt natuurlijk ook mee in wat comfortabel is. Het voordeel van een gitaarband i.c.m. staand spelen is dat je kan experimenteren met de hoek waarin de gitaar hangt. Zorg ervoor dat je een rechte rug maakt door je bekken te kantelen en houd je schouders horizontaal. Beide voeten staan vlak op de grond. Je linkerarm hangt weer naar beneden en je rechterarm kan eventueel op de body van je gitaar steunen.


Onderstaand kort samengevat hoe de gitaar vast te houden.

 1. Gebruik een gitaarband;

 2. Hang de gitaarband niet te hoog en niet te laag;

 3. Experimenteer met de hoek waarin de gitaar hangt;

 4. Kantel je bekken voor een rechte rug;

 5. Schouders horizontaal;

 6. Beide voeten vlak op de grond;

 7. Linkerarm hangt naar beneden;

 8. Rechterarm steunt e.v.t. op de body.

Een elektrische gitaar heeft andere verhoudingen. Hierdoor kan het zijn dat je deze net iets anders vast moet houden in de folk- of staande houding.

Welke houding gebruik jij het liefst? De klassieke houding, folk houding of speel je staand? Bij vragen, stel deze in de reacties of bekijk ons forum! Problemen met gitaarspelen door een slechte houding? Maak een afspraak voor een één-op-één gitaarles zodat onze docenten je kunnen helpen!


Succes!


Levi van Gitaartabs

543 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page