top of page

Online gitaarles en liedjes

Queen Of California - John Mayer

Queen Of California, het openingsnummer van John Mayers Born And Raised album, is om verschillende redenen erg aantrekkelijk.


Ten eerste klinkt het met zijn fijne laid back groove heel lekker, maar er is meer. In de basis is het een 12 maten blues, maar dan wel op een folky manier gespeeld met een fingerpicking openingsriff die het hele nummer ondersteunt. Maar toch is het geen standaard bluesschema, want na de C in maat vijf (de vierde trap) volgt de Am7 voordat je in maat zeven weer teruggaat naar G (eerste trap).

Overigens staat de capo in positie IV, waardoor het G-akkoord klinkt als een B.

Dit is typisch een nummer dat net zo leuk is om in je eentje op een akoestische gitaar te spelen, als met een hele band. Het gespeelde fingerpickingpatroontje op het G akkoord kan even een uitdaging zijn, maar als je er even rustig mee bezig bent valt het ook wel mee. Zorg dat je het eerst langzaam onder de knie hebt voordat je het sneller gaat spelen. Dit patroon lijkt het hele nummer door te gaan, maar John Mayer speelt onder de zang een vereenvoudigde versie, soms ook alleen met zijn duim aangeslagen terwijl hij zijn hand in het zestienden ritme laat doorlopen.


Een ander leuk ding is het dalend loopje met pull-off's dat je in maat tien vindt.


Na twee coupletten komt de elektrische solo op hetzelfde schema, die wordt gevolgd door een derde couplet en een outro op allen G – net als het intro, maar dan langer. De solo is smaakvol opgebouwd met eerste een paar variaties op de eerste motiefje, waarna twee dalende loopjes met tertsen volgen.


Deze gaan best snel, dus dat kan even oefenen zijn.


De solo eindigt op de B, de eerste keer opgedrukt op snaar 2, daarna gewoon in het zevende vakje van snaar 1.


Succes Steven


Gitaarliedje info:

Artiest: John Mayer

Nummer: Queens Of California

Album: Bron And Raised

Jaar: 2012

Categorie: Folk

Songwriters: John Mayer

Uitgevers: Columbia

Geplaatst door: Steven Faber

Capo: 4


Wil je meer lezen?

Abonneer je op gitaartabs.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

12 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

留言

評等為 0(最高為 5 顆星)。
無法載入留言
似乎有技術問題。請重新連線或重新整理頁面。
bottom of page