top of page

Online gitaarles en liedjes

Avemano, eRa

Bijgewerkt op: 1 mrt. 2022

Het is een vreemd nummer: Avemano van eRa. Voor het eerst hoorde ik dit nummer (bewust) op een Cd die heet Celtic Mist II. Geen idee wat dit met Keltische nummers te maken heeft, maar vooruit, je moet je muziek ergens kwijt! Al met al klinkt het heel lekker. Als je het nummer hoort, dan zou je kunnen denken dat het Latijns is wat ze zingen. Nee hoor, het zijn gewoon wat willekeurige lettergrepen achterelkaar. Wel een beetje zo gekozen dat het klinkt als Latijns, maar het is het niet! Nu heb ik zelf geen verstand van oude talen, dus ik heb de tekst, die ik fonetisch had opgeschreven naar een goede kennis gestuurd, die wel bekend is met oude talen, met de vraag: "welke taal is dit?" Ik kreeg als antwoord: "geen idee wat het is, maar zeker geen oude taal!" De tekst bestaat dus, voor zover ik weet, gewoon uit klanken.


Het nummer heb ik eens helemaal uitgeschreven voor een koor. Als je de hele partituur wilt hebben, die staat op score exchange.com, onder mijn naam. Het hele nummer heeft, buiten de solo, niets met gitaarmuziek te doen, daarom dat de partituur niet op Gitaartabs.nl staat! Tijdens dat uitschrijven kwam ik bij de gitaarsolo uit en werd eigenlijk van mijn stoel geblazen! Welke gitarist heeft zo'n mooie solo verzonnen en gespeeld? Na lang zoeken op internet, vond ik dat de solo gespeeld is door Phillipe Manca. Wat kan die gitarist een gitaar laten "zingen"!


Philippe Manca debuteerde begin jaren tachtig in de hardrockband TNT, die meewerkte aan de opnames van een van de afleveringen van The Last Five Minutes. Na een samenwerking met Barbara Schenker in de heavymetalband Sortilège, omgedoopt tot The Team, vroeg gitarist/componist Eric Levi hem om deel te nemen aan de opname van verschillende filmmuziek van regisseur Jean-Marie Poiré, zoals The Visitors of the Guardian Angels. Deze samenwerking van enkele jaren monde in 1997 uit tot een meer persoonlijke creaties met de uitwerking van het album ERA, een mix van koren gearrangeerd door Guy Protheroe en gitaarmelodieën van Manca.

OK, genoeg over Phillipe Manca.

Wil je meer lezen?

Abonneer je op gitaartabs.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

102 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page