top of page

Online gitaarles en liedjes

De perfecte start met gitaarspelen!

Voor veel beginners kan gitaar leren spelen een uitdaging zijn. Als je net begint, kan het overweldigend zijn om de verschillende technieken, akkoorden en noten te begrijpen. Het kan moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. In deze blogpost geef ik je een overzicht van wat je moet weten om gitaarspelen als beginner gemakkelijker te maken. Van het begrijpen van de basis van gitaarnoten tot het verkennen van verschillende technieken en genres.


Verschillende manieren van lezen en spelen

Gitaarnoten zijn een essentieel onderdeel van het gitaarspel. Ze vormen de bouwstenen van elke gitaarpartij, en het begrijpen ervan is de sleutel tot het beheersen van het instrument. Er zijn een paar verschillende manieren om gitaarnoten te leren en te begrijpen, en in dit artikel verkennen we de basis en enkele meer geavanceerde technieken.

Allereerst is de meest gebruikelijke manier om gitaarnoten te leren, het lezen van bladmuziek. Bladmuziek is geschreven in een standaardnotatie, wat in wezen een taal is om muzikale ideeën over te brengen. Het is geschreven op een notenbalk van vijf lijnen en vier wit ruimtes. Elke lijn en witruimte wordt gebruikt om een andere noot weer te geven. Als je eenmaal vertrouwd bent met de notatie, kun je beginnen met het lezen en spelen van liedjes. Het is verstandig om uit een boek te werken waarin je dit stap voor stap leert.

Een andere manier om gitaarnoten te leren is door het bestuderen van tablatuur, of "tabs". Tabulatuur is een visuele weergave van het fretboard en de snaren van de gitaar. Het is geschreven in een "grid" format, waarbij elk nummer een fret en snaar combinatie voorstelt. Dit maakt het gemakkelijker om gitaarnoten te leren, omdat je meteen kunt zien welke noten worden gespeeld. Het enige nadeel is, is dat je aan deze cijfers geen lengte van een noot kunt aflezen.

Ten slotte kun je ook leren spelen op het gehoor. Dit is een meer geavanceerde techniek, waarbij je naar een liedje luistert en het probeert na te spelen op de gitaar. Dit kan enige oefening vergen, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je elk liedje dat je hoort spelen.


De basis van gitaarnoten begrijpen

Voordat we in de verschillende technieken voor het leren van gitaarnoten duiken, laat ik je eerst eens kijken naar enkele basisprincipes. Het kennen van deze grondbeginselen zal het leerproces veel gemakkelijker maken.

Het eerste wat je moet begrijpen is de hals. De hals is het deel van de gitaar dat de snaren en frets bevat. Elke snaar komt overeen met een noot, en elke fret komt overeen met een andere noot. Als je eenmaal de namen van de noten kent, kun je ze leren spelen.

Het volgende wat je moet begrijpen is hoe je tablatuur moet lezen. Zoals eerder gezegd, is de tabulatuur geschreven in een "grid" formaat, waarbij elk nummer een fret en snaarcombinatie voorstelt. Door de tabulatuur te lezen, kun je leren welke noten je waar moet spelen en hoe je deze moet uitvoeren.


Leren noteren

Nu je de basis van de gitaarnoten begrijpt, is het tijd om ze te leren spelen. De beste manier om dit te doen is door aantekeningen te maken. Het opschrijven van de noten die je speelt zal je helpen ze te onthouden en te begrijpen hoe ze samenwerken.

Bij het maken van aantekeningen is het belangrijk om zo gedetailleerd mogelijk te zijn. Zorg ervoor dat je de noten die je speelt opschrijft, evenals alle akkoorden, toonladders of andere technieken die je gebruikt. Dit zal je helpen de noten beter te begrijpen en ze te onthouden voor toekomstig gebruik.

Het is ook een goed idee om te oefenen met een metronoom. Een metronoom is een apparaat dat je helpt de tijd bij te houden terwijl je gitaar speelt. Door te oefenen met een metronoom kun je ervoor zorgen dat je de noten op tijd speelt, en dat je timing consistent is.


Tabs leren lezen

Zoals we al eerder zeiden, is een van de beste/snelste manieren om gitaarnoten te leren, het lezen van tablatuur. Tabulatuur is een visuele weergave van het gitaarfretboard en de snaren, en het is een geweldige manier om verschillende noten te leren spelen.

Bij het lezen van tabs is het belangrijk om te letten op de nummers op het raster. Elk nummer staat voor een fret- en snaarcombinatie, en door de tabs te lezen kun je leren welke noten je moet spelen. Het is ook belangrijk om de symbolen in tabs te begrijpen.

 1. h - hammer-on

 2. p - pull-off

 3. b - bend

 4. pb - pre-bend

 5. r - bend release (if no number after the r, then release immediately)

 6. /\ - slide into or out of (from/to "nowhere")

 7. s - legato slide

 8. S - shift slide -

 9. N.H. natural harmonic

 10. [n] - artificial harmonic n

 11. (n) - tapped harmonic

 12. ~ - vibrato

 13. tr - trill

 14. T - tap

 15. TP - trem. picking

 16. PM - palm muting

 17. \n/ - tremolo bar dip; n = amount to dip

 18. \n - tremolo bar down

 19. n/ - tremolo bar up

 20. /n\ - tremolo bar inverted dip

 21. = - hold bend; also acts as connecting device for hammers/pulls

 22. <> - volume swell (louder/softer)

 23. x - on rhythm slash represents muted slash

 24. o - on rhythm slash represents single note slash voorbeelden

Akkoorden leren spelen

Akkoorden zijn een essentieel onderdeel van het gitaarspel. Akkoorden zijn samengesteld uit twee of meer gelijktijdig gespeelde noten, en ze kunnen worden gebruikt om verschillende klanken te creëren.

Bij het leren van akkoorden is het belangrijk om de verschillende soorten akkoorden te begrijpen. Er zijn majeur-, mineur- en verminderde akkoorden, maar ook meer geavanceerde akkoorden zoals de 4-en 5 klanken. Elk type akkoord heeft zijn eigen klank en

kan worden gebruikt in verschillende liedjes. Het is aan te raden te starten met de open majeur en mineur akkoorden en pas veel later te werken aan de moeilijkere akkoorden.


Verschillende technieken (voor beginners)

Nu je de basis van gitaarnoten begrijpt, is het tijd om een aantal verschillende technieken te verkennen. Zoals eerder hierboven beschreven zijn er een hoop verschillende symbolen en daarmee ook dus een hoop verschillende technieken die je kunt gebruiken om het gitaarspelen gemakkelijker, interessanter en leuker te maken. Bijvoorbeeld:

"hammer-ons". Hierbij sla je snel met je vinger op de hals om een noot te spelen. Deze techniek is zeer geschikt om een sneller en ingewikkelder geluid te creëren.

"pull-offs". Hierbij trek je je vinger snel van de hals om een noot te spelen. Deze techniek kan gebruikt worden om een soepeler, meer legato geluid te creëren.

“slides”. Hierbij schuif je je vinger omhoog of omlaag over de hals om een noot te spelen. Met deze techniek kun je een vloeiender geluid creëren.

Het voordeel van al deze technieken is dat je niet elke noot hoeft aan te slaan, waardoor je sneller kunt bewegen over de gitaar en het allemaal een stuk vloeiender klinkt.


Verschillende speelstijlen

Nu je de basis en enkele verschillende technieken begrijpt, is het tijd om verschillende speelstijlen te verkennen. Verschillende muziekgenres vereisen verschillende speelstijlen, en het begrijpen van deze stijlen kan het gitaarspelen veel gemakkelijker maken.

Een populaire speelstijl heet "fingerpicking". Hierbij gebruik je je vingers om op de snaren te tokkelen in plaats van een plectrum te gebruiken. Deze techniek is zeer geschikt voor akoestische nummers, omdat het een zachter, delicater geluid creëert.

Een andere populaire stijl is "strumming". Hierbij gebruik je een plectrum om snel op de snaren te tokkelen of een slag te spelen. Dit resultaat in een helder en energiek geluid.

Tot slot kun je ook verschillende technieken gebruiken om verschillende geluiden te creëren. Zo kun je bijvoorbeeld bends en slides gebruiken om vibrato aan je noten toe te voegen, of je kunt hammer-ons en pull-offs gebruiken om een ingewikkelder geluid te creëren.


Conclusie

Het kan soms moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen met gitaarspelen, maar met de juiste begeleiding en hulpmiddelen kan het veel gemakkelijker zijn. In deze blogpost heb ik je een startpunt gegeven. Van het begrijpen van de basis van gitaarnoten tot het verkennen van verschillende technieken en genres. Dus, als je klaar bent om te beginnen, waar wacht je dan nog op?


Begin vandaag nog met leren via gitaartabs.nl!

48 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page