top of page

Online gitaarles en liedjes

2.40.10 Metronoom introductie

Bijgewerkt op: 13 nov. 2023

Wat is een metronoom?

Een metronoom is niet weg te denken in het leven van een gitarist en is onmisbaar.

Normaliter houd je tempo door met je voet mee te tikken. Hierdoor kan het tempo nogal variëren en hebben ze in 1812 de metronoom in het leven geroepen. Een metronoom (digitaal of analoog) is een apparaat welke net als een klok een vast tempo aanhoud. Het voordeel van een metronoom is dat je deze qua snelheid kan instellen. We spreken dan van een bepaald BPM (beats per minute). Zo kan je een metronoom instellen op een langzaam tempo bijvoorbeeld BPM 60, of op een snel tempo bijvoorbeeld BPM 200.


Een metronoom leert je in een constant tempo te spelen. Hierdoor wordt het makkelijker om zowel je linker- als rechter hand te laten samenwerken. Tijdens studio-opnames wordt er vaak gebruik gemaakt van een metronoom, men spreekt dan van clicktrack.

Beats per minute
BPM

Onderaan de pagina een voorbeeld van een echte metronoom. Wij gebruiken een digitale metronoom via de media player. Deze kan je aan en uit zetten door via de media player op het vergelijkbare plaatje te klikken. De snelheid kan je dan regelen door de BPM te verhogen of juist te verlagen. Probeer het tempo maar eens langzaam en snel te zetten zodat je kan meespelen met een nummer naar keuze of gewoon wat akkoorden in hetzelfde ritme te zetten.


Metronoom aan/uit zetten in de media player
Metronome

Wil je meer lezen?

Abonneer je op gitaartabs.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

206 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Não foi possível carregar comentários
Parece que houve um problema técnico. Tente reconectar ou atualizar a página.
bottom of page