top of page

Online gitaarles en liedjes

Ontdek 's werelds beste gitaarmerken.

Als je op zoek bent naar de beste gitaarmerken om je gitaarspel naar een hoger niveau te tillen, ben je hier aan het juiste adres. Deze gids helpt je door de wereld van gitaren te navigeren en laat zien welke gitaarmerken er zijn voor jouw stijl en budget. We onderzoeken de verschillende soorten gitaren op de markt, de beste merken voor elk type gitaar en wat ze onderscheidt. Dus, laten we gauw beginnen!


Inleiding

Gitaren zijn een van de populairste en meest veelzijdige instrumenten die er zijn. Ze worden gebruikt in alle muziekgenres, van country tot jazz tot rock, en ze zijn er in allerlei soorten en maten. Bij het kiezen

van de juiste gitaar kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. Daarom hebben we deze gids voor de beste gitaarmerken samengesteld. We kijken naar de topmerken voor akoestische, elektrische, bas-, klassieke, resonator-, archtop- en 12-snarige gitaren. Dus welk type gitaar je ook zoekt, wij helpen je de beste keuze te maken.


De beste akoestische gitaar merken

Op het gebied van akoestische gitaren zijn er een aantal duidelijke uitschieters. De onderstaande merken staan bekend om hun hoogwaardige vakmanschap en geluid. Kies je voor een van deze merken dan kan je eigenlijk niet misgaan.


Taylor gitaren

Taylor gitaren maken al meer dan vier decennia naam in de gitaarwereld. Ze staan bekend om hun high-end akoestische gitaren, met voortreffelijke houtkeuzes en innovatieve ontwerpen. Taylor gitaren worden alom geprezen om hun warme, heldere geluid en bespeelbaarheid. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, zodat je de perfecte gitaar kunt vinden die bij jouw stijl past.


Martin gitaren

Martin gitaren bestaan al sinds eind 1800 en is een van de meest iconische gitaarmerken ter wereld. Ze staan bekend om hun kenmerkende dreadnought vorm, die een rijke, volle klank produceert en de standaard is voor akoestische gitaren. Ze gebruiken ook hoogwaardig hout en vakmanschap om instrumenten te maken met een ongeëvenaarde geluidskwaliteit. Of je nu een beginner of een professional bent, Martin gitaren zijn een geweldige keuze.


Gibson gitaren

Gibson is een van de meest herkenbare namen in de gitaarbouw waar je vast al van hebt gehoor op elektrisch gitaargebied. Hun iconische ontwerpen zijn synoniem met rock- en bluesmuziek. Gibson gitaren staan ook bekend om hun uitzonderlijke geluidskwaliteit en vakmanschap. De gitaren produceren een krachtig, punchy geluid, dat perfect is voor stuwende ritmes. Dus is jouw stijl country/blues achtig dan zijn Gibson gitaren een ideale keuze.


Fender gitaren

Fender is een ander iconisch gitaarmerk met een lange geschiedenis. Zij staan ook bekend om hun elektrische gitaren, maar hebben ook een indrukwekkende reeks akoestische gitaren. Fender gitaren hebben over het algemeen een helder, scherp geluid en sterke projectie. Ze hebben ook een verscheidenheid aan vormen en maten. Dus ongeacht je stijl en budget kan je bij Fender altijd de juiste gitaar vinden die bij jou past.


De beste elektrische gitaar merken

Hoewel akoestische gitaren populair zijn, zijn elektrische gitaren bij uitstek de keuze geworden voor veel professionele gitaristen. Hier zijn enkele van de beste elektrische gitaarmerken op de markt.


Gibson Gitaren

Zoals gezegd is Gibson een van de meest iconische (elektrische) gitaarmerken ter wereld. Ze staan bekend om hun iconische Les Paul en SG modellen, die favoriet zijn bij enkele van de grootste elektrische gitaristen aller tijden. (Joe Bonamassa, Angus Young, Dereck Trucks e.g.) Gibson gitaren staan bekend om hun warme, volle geluid, dat perfect is voor blues en rock. Ze hebben ook een breed scala aan vormen en maten, zodat je de perfecte gitaar kunt vinden voor jouw stijl.


Fender gitaren

Fender is het andere iconische (elektrische) gitaarmerk. Ze staan bekend om hun Stratocaster en Telecaster modellen, die tot de populairste gitaren ooit behoren. Fender gitaren staan bekend om hun heldere, duidelijke geluid en brede scala aan tonen. Ze zijn ook zeer geschikt voor verschillende muziekstijlen, van blues tot country tot rock. Dus ben je op zoek naar veelzijdigheid, dan past een Fender gitaar wellicht het beste bij jou.


Ibanez gitaren

Ibanez is een Japans gitaarmerk dat al sinds de jaren '60 bestaat. Ze staan bekend om hun veelzijdige elektrische gitaren, die favoriet zijn bij rock-, metal- en jazzgitaristen. Ibanez gitaren hebben vaak slanke halzen en een snelle actie, maar ook een uniek geluid. Hiermee zijn ze dus heel erg geschikt voor Rock/Metal muziek.


Gretsch gitaren

Gretsch is een klassiek Amerikaans gitaarmerk dat al sinds begin 1900 bestaat. Ze staan bekend om hun hollow-body en semi-hollowbody elektrische gitaren, die een uniek, warm geluid voortbrengen. Dit komt, omdat de gitaren hol/half hol zijn vanbinnen waardoor er een warmere klank ontstaat. Gretsch gitaren zijn daarom vooral geliefd bij rockabilly-, blues- en jazzgitaristen vanwege hun unieke klankkleur.


De beste basgitaar merken

Basgitaren zijn een essentieel onderdeel van elke band of ensemble. Ze vormen de basis voor de muziek en kunnen veel diepte en textuur toevoegen. Hier zijn enkele van de beste merken basgitaren op de markt.


Fender Gitaren

Fender is naast akoestische- en elektrische gitaren ook een van de meest iconische basgitaarmerken ter wereld. Ze staan bekend om hun iconische Precision Bass en Jazz Bass modellen, die tot de populairste basgitaren ooit gemaakt behoren. Fender basgitaren staan bekend om hun heldere, punchy geluid. Met dit brede pallet aan klanken zijn ze dan ook zeer geschikt voor verschillende muziekstijlen, van jazz tot rock.


Gibson Gitaren

Ook bij de basgitaren vind je de naam Gibson weer terug. Ze staan bekend om hun EB en SG modellen, die favoriet zijn bij enkele van de grootste bassisten aller tijden. Gibson basgitaren staan bekend om hun warme, volle geluid, dat perfect is voor blues en rock.


Ibanez gitaren

Ibanez is een andere vaste waarde voor goede basgitaren. Veel bassisten beginnen met een Ibanez omdat ze de beste goedkope modellen hebben en vanwege hun veelzijdige basgitaren, die favoriet zijn bij rock-, metal- en jazzbassisten. Ibanez basgitaren staan bekend om hun slanke halzen en snelle actie, maar ook om hun unieke geluid. Wil je starten met de basgitaar spelen dan kun je het beste eens voor een Ibanez kijken.


Music Man Gitaren

Music Man is een Amerikaans gitaarmerk dat al sinds het begin van de jaren zeventig bestaat. Ze staan bekend om hun high-end basgitaren, die favoriet zijn bij veel professionele bassisten. Music Man basgitaren staan bekend om hun punchy, krachtige geluid. Ze zijn ook zeer geschikt voor verschillende muziekstijlen, van jazz tot funk.


De beste Klassieke gitaar merken

Klassieke gitaren zijn unieke instrumenten die speciale vaardigheden vereisen om ze te bespelen. De kwaliteit van het bovenblad bij een klassieke gitaar is van het grootste belang voor de klank. Massieve onderdelen vibreren beter en zorgen voor een betere projectie van het geluid. Het bovenblad moet aan de ene kant goed kunnen vibreren maar ook sterk genoeg om de spanning van de snaren op te vangen. Hier zijn enkele van de beste klassieke gitaarmerken op de markt.


Yamaha Gitaren

Yamaha is een van de bekendste gitaarmerken ter wereld. Naast hun elektrische en akoestische gitaren staan ze vooral bekend om hun klassieke gitaren. Yamaha’s klassieke gitaren worden geroemd om hun warme, zachte geluid. Hun moto: ‘Alles wat we doen draait om het inspireren van gitaristen om iets geweldigs te creëren. Jouw muziek staat niet stil, dus waarom zouden wij?’, sluit dan ook perfect aan bij hun gitaren.


Cordoba gitaren

Córdoba, opgericht in 1997, is een leider en innovator op het gebied van nylonsnarige gitaren. Ontworpen door een team van gerenommeerde gitaarbouwers, worden de gitaren internationaal gedistribueerd en bespeeld door een groeiende, eclectische groep getalenteerde muzikanten. Voortbouwend op een geschiedenis van creativiteit en deskundig vakmanschap, verwerkt Córdoba de liefde van de muzikant voor individualiteit in elke gitaar. Van traditioneel tot baanbrekend, Córdoba-gitaren vertegenwoordigt het hele scala.


Alhambra gitaren

Alhambra is een Spaans gitaarmerk dat al sinds de jaren '60 bestaat. De constructie van de Spaanse klassieke gitaar is de basis van hun merk. Alle instrumenten van Alhambra zijn gebouwd met massieve bovenbladen. Afhankelijk van de behoeften van de gitarist worden verschillende materialen, ontwerpen en afwerkingen gebruikt. Dit maakt het een uitstekende keuze voor elke gitarist die op zoek is naar een goede klassieke gitaar.


De beste Resonator gitaar merken

Resonator gitaren zijn unieke instrumenten die een eigen geluid voortbrengen. Een resonatorgitaar is een akoestische gitaar waarbij het geluid versterkt wordt door een of meer metalen conussen, de zogenaamde resonatoren. Deze bevinden zich in de klankkast van de gitaar. Door het gebruik van de resonatoren geeft de gitaar een harder geluid dan een vergelijkbaar model zonder resonator. Hieronder bespreken we enkele van de beste resonator gitaar merken op de markt.


National Guitars

National is een van de meest bekende resonator gitaarmerken ter wereld. Ze staan bekend om hun iconische Tricone en Triolian modellen, die favoriet zijn bij enkele van de grootste resonator gitaristen aller tijden. National resonator gitaren staan bekend om hun warme, volle geluid en worden met de hand vervaardigd in Californië. Met deze gitaren kun je dus eigenlijk niet misgaan.


Dobro gitaren

Wie resonator gitaar zegt, zegt Dobro. Dobro is tegenwoordig onderdeel van het merk Gibson, welke eerder in dit blog al een aantal keren zijn tegengekomen, maar werd ooit opgericht door twee Slowaaks-Amerikaanse broers. Dobro betekent ‘goed’ in het Slowaaks en dat omschrijft de gitaren dan ook juist. Dobro gitaren zijn erg goed en staan bekend om hun iconische metal-bodied gitaren, die tot de populairste resonator gitaren ooit gemaakt behoren.


Gretsch gitaren

Het derde merk in dit rijtje, welke niet mag ontbreken is Gretsch. Het klassiek Amerikaanse gitaarmerk dat we al eens eerder noemde. Ze staan bekend om hun iconische Spider, Falcon en Falcon Deluxe resonator gitaren, die een uniek, warm geluid voortbrengen. Gretsch produceert ook een aantal goedkopere resonator gitaren, die erg leuk zijn als je eens wilt testen of een resonator gitaar iets voor jou is.


De beste archtop Gitaarmerken

Archtop gitaren zijn unieke instrumenten die een eigen geluid voortbrengen. Archtop gitaren zijn de voorloper van wat uiteindelijk een van de eerste elektrische gitaren werd. Hier zijn enkele van de beste merken archtop gitaren op de markt.


Gibson Gitaren

Gibson is een van de meest iconische archtop gitaarmerken ter wereld. Ze staan bekend om hun iconische ES-125 en ES-175 modellen, die veelal gekozen worden jazzgitaristen. Gibson archtop gitaren hebben een warme en vol geluid, dat perfect is voor jazz en blues. De originele ES-125 en ES-175 modellen kunnen wel prijzig zijn. Dus je zal wel in de buidel moeten tasten om er eentje te bemachtigen, maar het is het dubbel en dwars waard.


D'Angelico Gitaren

D'Angelico is een ander iconisch archtop gitaarmerk. Dit eveneens ‘oude’ merk staat bekend om hun iconische Excel en Premier modellen. D'Angelico-gitaren zijn uitzonderlijk vervaardigde, veelzijdige instrumenten voor de moderne speler. Toegewijd aan het behoud van zijn nalatenschap, is het de missie van D'Angelico om zowel zijn wortels te eren als een vooruitstrevend instrumentontwerp aan te bieden voor de moderne speler. D'Angelico gitaren hebben een heldere en duidelijke klank en brede scala aan tonen, perfect voor de moderne gitarist dus.


Epiphone gitaren

Epiphone is een klassiek Amerikaans gitaarmerk dat al sinds eind 1800 bestaat. De Epiphone casino is een van de populairste modellen van Epiphone. Dit komt natuurlijk mede door The Beatles die de gitaar veelvoudig gebruikte. De Casino werd voor het eerst geïntroduceerd in 1961 en was slechts een van de vele thinline-archtops die werden ontworpen en vervaardigd in de nieuwe fabriek van het bedrijf in Kalamazoo, Michigan. Met deze archtop kun je niet misgaan!


De Beste 12-snarige Gitaarmerken

De 12-snarige gitaar is een veelzijdig instrument en heeft een specifiek heldere klank. Een 12-snarige gitaar is een gitaar met 6 dubbele stalen snaren. Deze wordt voornamelijk gebruikt in pop, folk en rock-'n-roll. De hoogste 2 snaren (de B- en E-snaar) zijn paarsgewijs hetzelfde gestemd en de overige 4 paren zijn telkens een octaaf verschillend gestemd. Hier zijn enkele van de beste 12-snarige gitaarmerken op de markt.


Rickenbacker

Waar het 12-snarige elektrische gitaren betreft, behoren de modellen van Rickenbacker tot de bekendste modellen dankzij gitaristen als George Harrison en Tom Petty. De modellen van Rickenbacker wijken af van vrijwel alle andere merken in dat de octaafsnaren aan de andere zijde van de basissnaren zitten. Rickenbacker is de standaard wat betreft elektrische 12-snarige gitaren.

Eko gitaren


Op akoestisch gebied werd in de jaren 70 het merk Eko met de Eko Ranger 12-string erg populair. Het doel van Eko was om het meest levendige segment van de markt voor betaalbare instrumenten te veroveren, ook geschikt voor semi-professionals, waardoor de gitaar voor iedereen economisch toegankelijk werd. Dit is goed gelukt en maakt het een uitstekende keuze gezien de prijs-kwaliteit verhouding.

2.211 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page