top of page

Online gitaarles en liedjes

Rock en Metal workshop 3 - Slagtechniek down stroke

Bijgewerkt op: 13 sep. 2022

Palm-mute

Palm-muten is het afdempen van de snaren met de handpalm, vlakbij de brug. Dit wordt veel in Rock en Metal toegepast, al dan niet gecombineerd met een gewone/open aanslag. In komende voorbeelden zit veel palm-muten; wat wordt aangegeven boven de tab met de afkorting: P.M.. Let dus goed op waar er ge-palm-mute wordt; soms kan er in een reeks van palm-mutes 1 noot open zitten!

Down stroke (neer aanslag)

Down strokes zijn in principe niet heel bijzonder, maar er zijn bands die inmiddels hele songs gebaseerd hebben op de techniek: Om deze techniek in hoge snelheid uit te voeren is er zeker wat training nodig: De felle klank van alleen maar naar beneden aanslaan maakt het geheel energiek en agressief.

Rock Riffs met downstroke techniek:

Black Sabbath - Paranoid

Een oude klassieker van Black #Sabbath: De couplet riff is gebaseerd op een downstroke reeks, eindigend met een aantal power chords. De downstroke reeks is compleet met palm-mutes gedaan; de power chords zijn open aangeslagen (let op het P.M. tekentje!) #paranoid


Het tempo is aardig snel, maar uiteraard kun je hem langzaam oefenen om op te bouwen naar het tempo van het nummer. Zorg dat je de spieren van je arm bij de powerchords in de laatste maat even laat rusten, zo kun je weer opladen voor de volgende downstroke reeks.

Green Day - Basket Case

Een klassieke punkrock riff, met veel downstrokes op een hoog tempo. Ook hier is weer gebruik gemaakt van palm-muting. #green

Metal Riffs met downstroke techniek

Metallica - Enter Sandman

Een goede instap metal downstroke riff is de riff van het couplet van Enter Sandman (#metallica): Hij is niet al te snel, en wel lekker overdreven gepalm-mute. Let op hoe er gespeeld wordt met palm mutes en open power chords.

Metallica - Master of Puppets

Wil je meer lezen?

Abonneer je op gitaartabs.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page