top of page

Online gitaarles en liedjes

Rock en Metal workshop 6 - Natural en Pinch Harmonics

Bijgewerkt op: 13 sep. 2022

Harmonics (boventonen) komen voor over heel de gitaarhals. Je kunt, als je met je vinger heel zacht een snaar aanraakt op de goede plek, de natuurlijke boventonen van een snaar horen. Dit in combinatie met distortion kan een aardig gaaf effect zijn. Er zijn een aantal bands die hiermee echt hun eigen sound gemaakt hebben.


Pinch Harmonics

Naast natuurlijke boventonen zijn er ook pinch harmonics: Deze krijg je door hard aan te slaan, en je plectrum tussen de snaren in te laten vallen, zodat je duim lichtjes de snaar aanraakt: hierdoor wordt de boventoon in de buurt van de pickups van je gitaar duidelijk. Dit is een nog scheller geluid dan de natuurlijke harmonic. Ook hierbij gaat het allemaal makkelijker wanneer er aardig wat distortion op je versterker zit.

Riffs met Natural Harmonics:

Korn: Good God

De 2e riff van Good God, #korn is met natural harmonics: Het lijkt een soort synthesizer piep, maar het is gewoon een gitaar! Om deze song met het origineel mee te spelen, moet je wel de gitaar heel erg omlaag stemmen; naar een lage B stemming.Als oefening heb ik deze riff in standaard stemming gehouden, zodat je hem meteen mee kunt spelen.

Megadeth - Tornado of Souls

Dit is de intro riff van het nummer Tornado of Souls, #megadeth: Deze riff is erg snel; hij wordt volledig met downstrokes gespeeld, plus hij speelt hem met natural harmonics op de D en G snaar: je moet dus wat snaren overslaan om die harmonics te pakken te krijgen! Als je je vinger in een barre greep houdt, moet het echter wel lukken.

Riffs met Pinch Harmonics:

Van Halen: Ain t Talking Bout Love

De gitaar master #Eddie kwam in de jaren 80 met deze riff: Het is een tokkel waarbij alle snaren gepalm mute zijn, en bij de laatste noot pakt hij een pinch harmonic, zodat de eindnoot lekker overdreven klinkt. Ook heeft hij wat reverb en delay op zijn gitaar om hem wat breder te laten klinken. Het origineel is lager gestemd, voor deze pinch harmonic oefening heb ik hem in standaard stemming gehouden, zodat je meteen mee kunt spelen.

Dit nummer heeft een heel lang intro, maar als de band begint, beginnen ze met deze iconische riff: Een riff, gebaseerd op pinch harmonics! Ook het toepassen van vibrato tijdens de pinch harmonic is erg kenmerkend hier. Succes!

Wil je meer lezen?

Abonneer je op gitaartabs.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

留言

評等為 0(最高為 5 顆星)。
無法載入留言
似乎有技術問題。請重新連線或重新整理頁面。
bottom of page