• Streaming gitaar liedjes spelen
  • Leer gitaar spelen & gitaarlessen
  • 80.000 leden

Gitaarles: Eigen Teksten Schrijven deel 1

1. De babystapjes Dus jij wilt een eigen tekst gaan schrijven voor je zelfgemaakt liedje, om te zingen of te laten zingen in je bandje, of misschien wel als solo artiest. Maar je weet niet zo goed hoe je moet beginnen. Dat lege witte blad kijkt je starend aan, maar is na een half uur nog steeds leeg. Als dit bij jou het geval is zullen de volgende 5 lessen je helpen met het schrijven van je eigen teksten. Ik schrijf deze lessen uit eigen ervaring, ik schrijf nu al zo’n 4 jaar teksten voor mijn bandje, voor mijzelf en ook voor andere bandjes. De methode die ik hier beschrijf is dus ook gebaseerd op mijn eigen ervaringen en kan dus voor jou totaal niet werken. Daarom probeer ik het abstract te houden omdat iedereen uiteindelijk zijn ‘eigen’ manier van schrijven moet ontdekken. Veel succes! Een liedje komt vaak voort uit een van de volgende dingen:

• Een riffje of een deuntje (toeval)
• Een onderwerp (gericht gekozen)
• Een doelstelling (gericht gekozen)

 Uit mijn eigen ervaring weet ik dat het eerste vaak geen intelligente teksten oplevert maar het kan als nog een leuk nummer worden. Als je met je band(of als solo artiest) beslist dat je over een specifiek onderwerp wil schrijven kun je twee dingen doen. Óf je schrijft eerst de muziek en dan de tekst óf andersom(eerst de tekst dan de muziek). Het eerst schrijven van de muziek geeft de tekst schrijver een ritme om zich aan te houden, dit schrijft heel makkelijk, echter kort het hem op zijn vrijheid gezien er binnen dat ritme moet geschreven worden. Als de tekst schrijver eerst een tekst schrijft en er dan muziek onder zet geeft dit hem ultieme vrijheid, hij kan enkel door de grenzen van het genre worden gelimiteerd(sommige schrijvers hebben daar ook gewoon schijt aan). Het nadeel is dat de muzikanten gekort worden op hun muzikale vrijheid omdat ze binnen de contouren van de tekst moeten blijven. Persoonlijk vind ik de tweede optie het beste, aangezien je zinnen uit een lied op verschillende manieren kunt zingen, dus met welk ritme ze ook aan komen zetten, je kúnt er altijd op mee zingen(of het klinkt is iets anders). Schrijven vanuit een doelstelling is iets compleet anders, met een doelstelling bedoel ik dat het gemaakte lied een doel moet hebben. Enkele voorbeelden :

Eminem – Mosh. (politieke doelstelling)
Marilyn Manson - Personal Jesus. (Religieuse doelstelling)
Murderdolls-197666. (Willen Schokeren)
De Heideroosjes – Holland Brand (Politieke doelstelling)

Het grote verschil met een onderwerp als politiek of religie is dat deze nummers niet bedoeld zijn om het te beschrijven, maar om de luisteraar tot iets aan te zetten. Bij het voorbeeld van Eminem wil de schrijver dat de luisteraar eens goed en kritisch naar de zittende president kijkt, daar in tegen proberen de Heideroosjes mensen na te laten denken over tolerantie. Marilyn Manson gebruikt zijn muziek om mensen na te laten denken over geloof. Uiteindelijk, de Murderdolls willen dat haar eigen publiek hen verafschuwd, in hun nummers zitten teksten zoals : “i love to dissect girls.” Dat zing je niet voor de lol. Het nummer Paint it Black van de Rolling Stones gaat over de oorlog in Vietnam, echter hebben ze er geen kritiek op, ze gebruiken een beschrijvende vorm. Dit is dus geen liedje met doelstelling. Als je begint met het schrijven van liedjes is het misschien verstandig om niet meteen met dit laatste te beginnen, aangezien je voor een nummer met een doelstelling écht scherpe teksten moet hebben, dit duurt ook langer.

Dit was tot zover de theorie van deze les, op naar de praktijk, we gaan een liedje schrijven op de volgende akoorden : E,A,Em Elk akkoord word tweemaal snel aangeslagen, daarna wacht je twee sconde bijvoorbeeld : 

E.E..1..2.Em.Em..1..2.A.A E.E..1..2.E.E..1..2.Em.Em..1..2.A E.E..1..2.A.A..1..2.Em.Em 


Deze les is geschreven met in gedachten dat beginnende gitaristen het ook moeten kunnen snappen en spelen, daarom worden er hele makkelijke akkoorden gebruikt, als jij een gevorderde gitarist bent kun je gerust andere akkoorden gebruiken. Nu gaan we kijken waar de tekst geplaatst kan worden. De vet gedrukte letters geven de plaats van de tekst aan.

E.E..1..2.Em.Em..1..2.A.A E.E..1..2.Em.Em..1..2.A.A E.E..1..2.Em.Em..1..2.A.A

 Er zijn ongetwijfeld meer manieren om de tekst te plaatsen maar dit vind ik zelf het meest logische. Je kunt het misschien fijn vinden om het akkoord drie maal aan te slaan, ga je gang! Tevens kan het voor jou fijn zijn(vooral als je akoestisch speelt) om zo nu en dan alle snaren open aan te slaan(ik geef dit straks aan met een X), gewoon doen! Ik kies voor een aangepast eerste akkoordenschema(E.E..1..2.Em.Em..1..2.A.A) en tevens voor het eerste tekstpatroon.

E.E..1..2.Em.Em..1..2.AAAA. Mijn raam Er is weer niets gebeurt...1..2.Em.Em..1..2.XXX. Alleen water Uit de hemel gepleurd. A.A.A..1..2.Em.Em.Em..1..2.E Geen hol Op TV. A.A.A..1..2.Em.Em.Em..1..2.E Het weer Zit me vandaag niet mee.

Dit is wat er gebeurd als je gaat spelen met een simpel iets als [E.E..1..2.Em.Em..1..2.A.A]

je kunt niet een heel liedje lang het zelf de patroon gaan spelen, dat wordt na loop van tijd saai en daarna irritant, je gaat er daarom vanzelf mee spelen en dan komen er liedjes uit. Dit was de eerste les, als je wilt oefenen kun je de volgende opdrachten maken:

1. Bedenk een deuntje(heel simpel) en schrijf er een paar zinnen onder.

2. Gebruik de akkoorden zoals ik net in het voorbeeld en schrijf een kort liedje.

3. Misschien kun je zelf akkoorden en ritmes toevoegen.

4. Als je dit allemaal onder de knie hebt kun je doorgaan met de volgende les. In de volgende les leren we hoe we met slecht een paar noten hele liedjes kunnen schrijven en leren we wat over de manieren van zingen. Mark. Probeer alle lessen voor slechts 1 euro! !

Gitaarles vragen, suggesties en opmerkingen