top of page

Online gitaarles en liedjes

Top Gitaarliedjes voor Beginners: Leer Deze Nummers Spelen

Het leren spelen van de gitaar is een geweldige manier om je muzikale talenten te ontwikkelen en je passie voor muziek te delen. Maar waar begin je? Er zijn zoveel geweldige nummers om te leren spelen, en het kan soms overweldigend zijn om te beslissen welke nummers geschikt zijn voor beginners. In dit artikel bespreken we enkele van de beste gitaarliedjes voor beginners om te leren spelen, zodat je met vertrouwen je gitaarvaardigheden kunt opbouwen.


1. Ed Sheeran - Thinking Out Loud

Een populair nummer onder beginnende gitaristen is "Thinking Out Loud" van Ed Sheeran. Dit nummer gebruikt voornamelijk basisakkoorden, waardoor het een uitstekende keuze is voor beginners. Om "Thinking Out Loud" te kunnen spelen, moet je de volgende akkoorden kennen:

D D/F# G A Em Bm

Het is belangrijk om een capo op de tweede fret te plaatsen om de juiste toonhoogte te krijgen. Oefen de akkoorden en de wisselingen ertussen om dit nummer vloeiend te kunnen spelen. Je kunt de Bm eventueel vervangen voor een (open) Bm7 akkoord, zodat je geen barréakkoord nodig hebt.


2. Bob Dylan - Knockin' on Heaven's Door

"Knockin' on Heaven's Door" is een klassiek nummer van Bob Dylan dat vaak wordt gespeeld op de akoestische gitaar. Het is een rustig countrynummer en bestaat uit slechts vier akkoorden:

G D Am C

Dit liedje is een uitstekende keuze voor beginners vanwege de eenvoudige akkoorden en het rustige tempo. Let wel op dat de akkoorden niet allemaal 4 tellen duren, maar de G en D telkens maar twee tellen duren.


3. America - Horse with No Name

Een ander geweldig nummer voor beginners is "Horse with No Name" van America. Dit liedje bestaat uit slechts twee akkoorden:

Em D6/9

Het tweede akkoord ziet er misschien ingewikkeld uit, maar het is vrij eenvoudig om te spelen. Je hoeft namelijk enkel je wijsvinger op vakje 2 de G snaar te zetten en vier snaren aan te slaan. Omdat de akkoorden zo eenvoudig zijn is het bij dit liedje ook interessant om direct het slagje te leren spelen.


4. The Cranberries - Zombie

"Zombie" is een bekend nummer van The Cranberries dat vaak wordt gespeeld door beginnende gitaristen. Dit nummer vereist slechts vier basisakkoorden:

Em C G D

Lukt het je om de akkoorden mee te spelen? Dan zou je daarna ook nog de bekende melodie in het liedje kunnen leren spelen. Deze is namelijk ook goed te doen voor beginnende gitaristen.


5. Snow Patrol - Chasing Cars

"Chasing Cars" is een populair nummer van Snow Patrol dat vaak wordt gespeeld door beginnende gitaristen. Dit nummer kan worden gespeeld met slechts drie akkoorden:

A E D

Hieronder vind je de uitgebreide versie die op gitaartabs.nl staat, maar je kunt het al meespelen met de bovengenoemde drie akkoorden. Alle akkoorden zijn telkens 2 maten lang, waarbij je begint en eindigt op het A-akkoord. Dus A A E E D D A A, waarbij elke letter ook een maat voorstelt.


6. Coldplay - Yellow

"Yellow" van Coldplay is een ander geweldig nummer voor beginners om te leren spelen. Het is een liedje waar je lekker kunt ‘rammen’ op de gitaar. Dit nummer kan worden gespeeld met slechts vijf akkoorden:

G D6 Cmaj7 Em Dm

Het moeilijkste is eigenlijk de lengte van het liedje, maar dat maakt het tevens zo’n geschikt liedje. Je traint daarmee namelijk je “muzikale conditie”. Daar wordt mee bedoeld dat je in staat bent om langere stukken netjes te spelen, zonder dat dit meer vermogen en/of concentratie van je vraagt. Vergeet niet je capo op vakje 4 te zetten.


7. Bruno Mars - The Lazy Song

"The Lazy Song" van Bruno Mars is een populair nummer dat gemakkelijk te leren is voor beginnende gitaristen. Dit nummer bestaat uit slechts drie akkoorden:

G D C

Het belangrijkste bij dit liedje is om de reggae achtige feel in het gitaarslagje te krijgen. Dit doe je door telkens op de 2e en 4e tel aan te slaan. Het is daarbij handig om telkens de slag af te dempen nadat je hebt aangeslagen, zodat de klank wat korter wordt.


8. Bryan Adams - Summer of '69

Voor de rockfans onder ons is "Summer of '69" van Bryan Adams een uitstekende keuze. Dit nummer bestaat uit de volgende basisakkoorden:

A D Bm G

Je kunt na de vette rock gitaar aan het begin de tokkel op de akkoorden volgen in het liedje, maar je kunt hier ook gewoon met een slag per akkoord overheen spelen. Bovendien zou je de Bm weer kunnen vervangen voor een Bm7, om het iets eenvoudiger voor jezelf te maken.

In de onderstaande link vind je de originele versie helemaal uitgeschreven in de online media player van gitaartabs.nl


9. Sia – Chandelier

Een van de makkelijkste gitaarliedjes voor beginners is “Chandelier” van Sia. Dit nummer bestaat uit slechts vijf akkoorden:

Am F G Em C

Om de juiste toonhoogte te krijgen, plaats je de capo op de eerste fret van de gitaarhals. Oefen de akkoorden en wisselingen om dit nummer met vertrouwen te kunnen spelen.


10. Echosmith – Cool Kids

“Cool Kids” van Echosmith is een leuk en swingend nummer dat gemakkelijk te leren is voor beginnende gitaristen. Dit nummer bestaat uit vier akkoorden:

G D C Em

Het liedje heeft een fijn tempo en de akkoorden zijn niet al te ingewikkeld. Het moeilijke is om weer de volgorde van het liedje in elkaar te zetten, maar probeer dit maar eens goed te bekijken, zodat je structuren in liedjes leert herkennen. Vergeet bovendien niet je capo op vakje 1 te zetten.


Extra Tips voor het Leren Spelen van Gitaarliedjes Gitaartabs en Akkoordendiagrammen

Om gitaarliedjes succesvol te kunnen naspelen, is het belangrijk om te weten hoe gitaartabs en akkoordendiagrammen werken. Gitaartabs, of 'tablatuur', zijn een manier om gitaarmuziek op te schrijven die gemakkelijk te volgen is voor beginners. Akkoordendiagrammen laten zien hoe je de verschillende akkoorden op de gitaarhals moet plaatsen.


  • Oefen de Basisakkoorden

De meeste populaire gitaarliedjes gebruiken basisakkoorden, zoals A, Am, C, D, Dm E, Em en G. Het is belangrijk om deze akkoorden goed te oefenen, zodat je ze gemakkelijk kunt spelen en wisselen tijdens het spelen van liedjes.


  • Gebruik een Capo

Een capo is een handig hulpmiddel dat je op de gitaarhals kunt plaatsen om de toonhoogte van de akkoorden te veranderen. Veel gitaarliedjes vereisen het gebruik van een capo om de juiste toonhoogte te krijgen. Zorg ervoor dat je een capo bij de hand hebt en weet hoe je deze moet gebruiken.


  • Oefen het Ritme

Naast het leren van de akkoorden is het ook belangrijk om het ritme van het nummer te oefenen. Dit helpt je om het nummer soepel en in de juiste stijl te spelen. Luister goed naar het originele nummer om het ritme te leren en oefen het vervolgens met je gitaar.


  • Speel Samen met Opnames

Een geweldige manier om je vaardigheden te verbeteren en je vertrouwd te maken met een nummer, is door samen te spelen met opnames van het nummer. Dit helpt je om het ritme, de akkoorden en de stijl van het nummer beter onder de knie te krijgen. Op gitaartabs.nl kun je meespelen met het liedje en bovendien direct daarbij de akkoorden en TABs zien. Bovendien kun je het liedje in realtime vertragen, zodat het wat makkelijker is om te leren.


Door deze tips te volgen en de bovenstaande nummers te oefenen, ben je goed op weg om een succesvolle beginnende gitarist te worden. Blijf oefenen en geniet van het leren spelen van deze geweldige gitaarliedjes voor beginners!


Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page