top of page

Online gitaarles en liedjes

Hoe ontwikkel je een correcte gitaartechniek?

Het leren spelen van de gitaar kan een uitdagende, maar lonende ervaring zijn. Om een succesvolle gitarist te worden, is het essentieel om je gitaartechniek te ontwikkelen en te verbeteren. In dit artikel zullen we de belangrijkste aspecten van gitaartechniek bespreken, samen met tips en oefeningen om je vaardigheden te verbeteren en je spel naar een hoger niveau te tillen.


1. Basisprincipes van gitaartechniek

1.1. Houding en positionering

Een goede houding en positionering van je lichaam zijn cruciaal voor een correcte gitaartechniek. Zorg ervoor dat je rechtop zit met een rechte rug en ontspannen schouders. Zet de gitaar op je rechterbeen (als je rechtshandig bent) of op je linkerbeen (als je linkshandig bent) en zorg ervoor dat de gitaar goed in balans is. Je maakt hiervoor gebruik van de inham in de onderkant van de gitaar. Je elleboog moet op een natuurlijke manier rusten op de bovenkant van de gitaar, zodat je hand vrij kan bewegen over de snaren.

1.2. Handpositie en vingerzetting

Een correcte handpositie en vingerzetting zijn essentieel voor het ontwikkelen van een goede gitaartechniek. Zorg ervoor dat je hand ontspannen is en dat je vingers zich in een natuurlijke positie bevinden. Je duim moet zich achter de hals van de gitaar bevinden, terwijl je andere vingers over de toets bewegen. Gebruik de toppen van je vingers om de snaren in te drukken en zorg ervoor dat je vingers dicht bij de frets blijven.


2. Oefeningen voor linkshandige techniek

2.1. Vingerkracht en onafhankelijkheid

Een goede linkshandige techniek vereist voldoende vingerkracht en onafhankelijkheid. Om deze vaardigheden te ontwikkelen, kun je verschillende oefeningen uitvoeren, zoals chromatische vingeroefeningen. Hierbij beweeg je elke vinger afzonderlijk over de snaren en frets, waardoor je meer controle krijgt over je vingers en hun onafhankelijkheid ontwikkelt.

2.2. Legato-technieken: Hammer-ons en pull-offs

Legato-technieken, zoals hammer-ons en pull-offs, zijn essentieel voor een vloeiend en expressief gitaarspel. Om deze technieken onder de knie te krijgen, is het belangrijk om veel te oefenen. Begin met eenvoudige hammer-on en pull-off oefeningen en werk geleidelijk aan toe naar complexere patronen en toonladders.


3. Oefeningen voor rechtshandige techniek

3.1. Plectrumtechniek

Het gebruik van een plectrum is een belangrijk aspect van de rechtshandige gitaartechniek. Zorg ervoor dat je het plectrum op de juiste manier vasthoudt en oefen verschillende slagen, zoals downstrokes, upstrokes en alternate picking. Varieer ook in de hoek waarmee je het plectrum op de snaren plaatst, om verschillende klanken en dynamiek te creëren.


STAPPENPLAN VOOR HET VASTHOUDEN VAN EEN PLECTRUM:

Steek je hand uit alsof je een hand gaat geven en strek hierbij je vingers.


Leg het plectrum op de linkerzijkant van je wijsvinger met de scherpe punt (net) voorbij het topje.


Buig je hand en vingers gekromd naar binnen en leg je duim vervolgens op de bovenkant van het plectrum.


Vanuit deze basishouding kun je een beetje schuiven om te zoeken naar wat jij fijn vindt, maar probeer niet te veel af te wijken.


3.2. Fingerpicking

Fingerpicking is een andere rechtshandige techniek die veel wordt gebruikt in verschillende muziekstijlen. Oefen basis fingerpicking patronen en werk geleidelijk aan toe naar complexere ritmes en melodieën. Zorg ervoor dat je hand en vingers ontspannen blijven tijdens het spelen.


4. Synchronisatie tussen beide handen

Goede synchronisatie tussen je linker- en rechterhand is essentieel voor een strak en nauwkeurig gitaarspel. Oefen langzaam en met een metronoom om je timing en coördinatie te verbeteren. Begin met eenvoudige oefeningen en werk geleidelijk aan toe naar complexere patronen.


5. Toonladders en arpeggio's

Toonladders en arpeggio's zijn de bouwstenen van melodie en harmonie op de gitaar. Het beheersen van je technieken om deze toonladders te spelen, zal je helpen om je gitaarspel te verbeteren en je muzikale vocabulaire uit te breiden. Oefen verschillende toonladders en arpeggio's in verschillende posities op de hals van de gitaar en experimenteer met verschillende vingerzettingen.


6. Gitaartechnieken voor gevorderden

6.1. Sweep picking

Sweep picking is een geavanceerde rechtshandige techniek die veel wordt gebruikt in genres zoals rock en metal. Het vereist nauwkeurige coördinatie tussen beide handen en een goede beheersing van je plectrumtechniek. Oefen sweep picking langzaam en met een metronoom om je timing en nauwkeurigheid te verbeteren.

6.2. Tapping

Tapping is een andere geavanceerde gitaartechniek die veel wordt gebruikt in rock en metal. Het vereist een goede beheersing van zowel je linker- als rechterhandtechniek en biedt een breed scala aan nieuwe mogelijkheden voor het creëren van melodieën en harmonieën op de gitaar. Oefen ook tapping langzaam en met een metronoom om je timing en accuratie te verbeteren.


8. Oefenroutine en planning

Een effectieve oefenroutine is cruciaal voor het ontwikkelen van een goede gitaartechniek. Zorg ervoor dat je regelmatig oefent en besteed aandacht aan zowel technische oefeningen als het leren van nieuwe liedjes en stukken. Plan je oefentijd zorgvuldig en zorg ervoor dat je voldoende tijd besteedt aan elk aspect van je gitaartechniek. Het beste is om altijd te beginnen met techniek oefeningen voordat je andere zaken verder gaat. Zo heb dit altijd geoefend en zijn je vingers gelijk opgewarmd voor de rest van je sessie.


9. Gebruik van effecten en versterkers

Het gebruik van effecten en versterkers kan een grote impact hebben op je gitaargeluid en techniek. Experimenteer met verschillende effecten, zoals distortion, reverb en delay, om je geluid te verbeteren en je speelstijl te verrijken. Zorg er ook voor dat je vertrouwd bent met de instellingen van je versterker en leer hoe je je geluid kunt aanpassen aan verschillende situaties en omgevingen. Probeer daarnaast eens te kijken wat voor verschillende geluiden je uit je gitaar kan halen, door op verschillende plekken aan te slaan, met/zonder plectrum, hard/zacht etc.


10. Continu leren en verbeteren

Het ontwikkelen van een goede gitaartechniek is een voortdurend proces van leren en verbeteren. Wees geduldig en blijf oefenen, zelfs als je vooruitgang traag lijkt. Vaak zie je het resultaat van gitaartechniek pas na een langere periode. Het sluipt er als het ware in. Zoek naar nieuwe bronnen van informatie en inspiratie, zoals online lessen, workshops en masterclasses. Kijk bijvoorbeeld eens op gitaartabs.nl. Hier leer je gitaar spelen in je eigen tempo en vind je verschillende oefeningen, lessen en liedjes.


In conclusie, het ontwikkelen van een correcte gitaartechniek is essentieel voor succes als gitarist. Door aandacht te besteden aan de basisprincipes van gitaartechniek, het oefenen van specifieke oefeningen en technieken en het voortdurend zoeken naar nieuwe informatie en inspiratie, kun je je gitaarspel naar een hoger niveau tillen en een completere en veelzijdigere muzikant worden. Dus start altijd je oefensessie met gitaartechniek, want dit is de basis van je gitaarspel!!
284 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page