top of page

Online gitaarles en liedjes

Hoelang duurt het om gitaar te leren spelen?

Een van de meest gestelde vragen voor mensen die geïnteresseerd zijn in het leren bespelen van de gitaar, is: "Hoelang duurt het om gitaar te leren spelen?" Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig en hangt af van verschillende factoren, zoals de methode van leren, de snelheid waarmee je leert, en hoeveel tijd je dagelijks besteedt aan oefenen etc. In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze factoren en enkele tips geven om het leerproces te versnellen.


1. Traditionele gitaarlessen

Bij traditionele gitaarlessen, waarbij je les krijgt van een docent, kan het leerproces variëren afhankelijk van de docent en de snelheid waarmee je muziektheorie en gitaartechnieken oppikt. Over het algemeen kan het jaren duren voordat je muziektheorie volledig beheerst op een expertniveau. Als je echter alleen de basisprincipes van gitaarspelen onder de knie wilt krijgen, kan dit proces aanzienlijk korter zijn.

1.1 Hoe snel je leert

De snelheid waarmee je leert, hangt af van je persoonlijke capaciteiten en inzet. Als je moeite hebt met het begrijpen van de leerstof, kan het langer duren om gitaar te leren spelen. Aan de andere kant, als je snel leert en toegewijd bent, kun je sneller vooruitgang boeken.

1.2 Kwaliteit van leren

Hoeveel tijd je dagelijks besteedt aan het leren van gitaar, speelt een belangrijke rol in hoe snel je vooruitgang boekt. Idealiter zou je elke dag ongeveer 15 minuten moeten oefenen. Door consistent te oefenen, zul je na verloop van tijd merkbare verbeteringen zien in je gitaarspel. Na verloop van tijd kun je de 15 min gaan uitbreiden, naar mate je ook meer stof en liedjes leert. Maar onthoud altijd dat frequentie boven de lengte van de oefensessies staat.


2. Online gitaarlessen

Online gitaarlessen zijn een populair alternatief voor traditionele gitaarlessen. Met online lessen kun je in je eigen tempo leren en de lessen volgen wanneer het jou uitkomt. Bovendien zijn online gitaarlessen vaak goedkoper dan lessen bij een docent.

2.1 Hoe snel je leert

Online gitaarlessen kunnen je in staat stellen om sneller gitaar te leren spelen, omdat je je eigen tempo kunt bepalen. Als je gemotiveerd bent om snel vooruitgang te boeken, kun je meerdere lessen tegelijk volgen. Sommige mensen beweren dat ze binnen 6 maanden gitaar hebben leren spelen door online lessen te volgen.

2.2 Kwaliteit van leren

Hoewel online gitaarlessen een effectieve manier kunnen zijn om snel gitaar te leren spelen, kan de kwaliteit van je gitaarspel eronder lijden als je te snel door de lessen gaat. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de basisprincipes van gitaarspelen volledig begrijpt voordat je verder gaat met geavanceerdere technieken.

Gitaartabs.nl neemt je stap voor stap mee in je eerste fase als gitarist. Daarnaast vind je hier allerlei toffe liedjes die je kunt meespelen!

3. Zelfstudie

Zelfstudie is een andere optie voor het leren van gitaar. Hierbij leer je in je eigen tempo en zonder de hulp van een docent. Hoewel deze methode uitdagend kan zijn, kan het ook zeer lonend zijn als je gedisciplineerd en gemotiveerd bent om te leren.

3.1 Hoe snel je leert

De snelheid waarmee je leert bij zelfstudie hangt af van je eigen inzet en toewijding. Als je regelmatig oefent en gemotiveerd bent om te leren, kun je sneller vooruitgang boeken dan wanneer je sporadisch oefent.

3.2 Kwaliteit van leren

De kwaliteit van je gitaarspel kan variëren bij zelfstudie, afhankelijk van de bronnen die je gebruikt en de tijd die je besteedt aan het oefenen van technieken. Het kan nuttig zijn om online video's, boeken en andere bronnen te raadplegen om ervoor te zorgen dat je de juiste technieken leert. Een foute techniek kan namelijk voor grote problemen zorgen verderop in je leerproces, omdat je dan vastloopt.


4. Tips voor het versnellen van het leerproces

Er zijn enkele tips die je kunnen helpen om sneller gitaar te leren spelen, ongeacht de methode die je kiest.

4.1 Geduld

Gitaar leren spelen kost tijd en moeite, dus het is belangrijk om geduldig te zijn en realistische verwachtingen te hebben. Probeer te genieten van het leerproces en vier je successen, hoe klein ze ook zijn. Gitaar leren spelen is iets praktisch, dus je kan natuurlijk snel iets begrijpen, maar door geduldig en frequent te oefenen zorg je ervoor dat datgene ook kunt uitvoeren.

4.2 Oefenen

Regelmatig oefenen is essentieel voor het snel leren van gitaar. Probeer elke dag minstens 15 minuten te oefenen. Hoe meer tijd je besteedt aan oefenen, hoe sneller je vooruitgang zult boeken. Hoe langer je bezig met het leren van gitaar spelen, hoe langer je de oefensessies kunt maken.

4.3 Speel met anderen

Het spelen met andere gitaristen kan je helpen om sneller te leren en je motivatie te vergroten. Probeer samen te spelen met vrienden, familieleden of andere muzikanten om verschillende technieken en stijlen te leren.

4.4 Stel doelen

Het stellen van (realistische) doelen kan je helpen om je vooruitgang bij te houden en gemotiveerd te blijven. Stel realistische doelen voor jezelf, zoals het leren van een bepaald aantal akkoorden of het kunnen spelen van een specifiek nummer.


5. Wat te verwachten in termen van tijd

Het is moeilijk om een exacte tijdlijn te geven voor hoelang het duurt om gitaar te leren spelen, omdat dit afhangt van de individuele leerling en de gekozen methode. Over het algemeen kun je verwachten dat het ongeveer 10 tot 20 weken duurt om je eerste nummer goed te kunnen spelen, ofwel 2 tot 3 maanden. Binnen een jaar zul je ongeveer met meer ‘gemak’ kunnen spelen. Met andere woorden, het zal minder vermogen kosten om die liedjes te spelen die je kent.


6. Verschillende genres en stijlen

Het kiezen van een genre of stijl om je op te focussen, kan invloed hebben op hoelang het duurt om gitaar te leren spelen. Eenvoudigere genres, zoals akoestische indie muziek, kunnen sneller worden geleerd dan complexere genres zoals rock of metal. Probeer een genre te kiezen dat past bij je interesses en vaardigheidsniveau.

6.1 Akoestische gitaar

Het leren spelen van akoestische gitaar kan sneller gaan dan het leren van elektrische gitaar, omdat je je kunt concentreren op eenvoudigere akkoorden en technieken. Akoestische gitaar is een uitstekende keuze voor beginners die hun vaardigheden willen opbouwen voordat ze overstappen naar elektrische gitaar.

6.2 Elektrische gitaar

Elektrische gitaar kan uitdagender zijn om te leren vanwege de complexere technieken en snellere tempo's. Echter, als je al ervaring hebt met akoestische gitaar, kun je mogelijk sneller vooruitgang boeken bij het leren van elektrische gitaar.


7. De rol van muziektheorie

Het leren van muziektheorie kan je helpen om een beter begrip te krijgen van gitaarspelen en je vaardigheden sneller te ontwikkelen. Hoewel het mogelijk is om gitaar te leren spelen zonder muziektheorie, kan het beheersen van de basisprincipes je helpen om sneller vooruitgang te boeken.

7.1 Hoeveel muziektheorie is nodig?

De hoeveelheid muziektheorie die je moet leren, hangt af van je persoonlijke doelen en interesses. Als je alleen de basisprincipes van gitaarspelen wilt leren, hoef je niet veel tijd te besteden aan het bestuderen van muziektheorie. Als je echter van plan bent om je gitaarspel naar een hoger niveau te tillen, kan het nuttig zijn om meer geavanceerde muziektheorie te bestuderen.

7.2 Het leren van muziektheorie in de praktijk

Het toepassen van muziektheorie in de praktijk kan je helpen om sneller gitaar te leren spelen. Probeer bijvoorbeeld akkoorden en toonladders te leren die verband houden met de nummers die je wilt spelen. Dit kan je helpen om een beter begrip te krijgen van de muziek en je vaardigheden te ontwikkelen.


8. Leer je gitaar kennen

Het kennen van de anatomie van je gitaar is een belangrijke eerste stap bij het leren spelen. Zorg ervoor dat je vertrouwd bent met de verschillende onderdelen van de gitaar, zoals de snaren, de hals, en het fretboard.

8.1 De snaren

Een gitaar heeft meestal zes snaren, die elk een andere klank produceren. De laagst klinkende snaar is de lage E-snaar (6e snaar), gevolgd door de A-snaar (5e), D-snaar (4e), G-snaar (3e), B-snaar (2e), en de hoge E-snaar (1e). Het is belangrijk om vertrouwd te raken met de klanken van elke snaar en te weten hoe je de snaren correct moet stemmen.

Om de snaren te onthouden hebben we het ezelsbruggetje: Een Aap Die Geen Bananen Eet.

8.2 De hals en de toets

De hals van de gitaar is het lange, smalle gedeelte waar je je vingers plaatst om akkoorden en noten te spelen. De toets is het vlakke gedeelte van de hals waar de frets zich bevinden. Door je gitaar goed te kennen, kun je sneller en gemakkelijker nieuwe technieken en akkoorden leren.


9. Oefenroutine en consistentie

Het ontwikkelen van een oefenroutine en het consistent oefenen zijn cruciaal voor het snel gitaar leren spelen. Probeer elke dag minstens 15 minuten te oefenen en wees gedisciplineerd in het volgen van je routine. Dit zal je helpen om sneller vooruitgang te boeken en je gitaarspel te verbeteren.

9.1 Stel een schema op

Het opstellen van een schema voor je oefensessies kan je helpen om consistent te blijven en je vooruitgang bij te houden. Plan vaste tijden om te oefenen en houd je aan dit schema. Dit zal je helpen om gemotiveerd te blijven en sneller vooruitgang te boeken.

9.2 Werk aan specifieke doelen

Werk tijdens je oefensessies aan specifieke doelen, zoals het leren van een nieuw akkoord of het verbeteren van een bepaalde techniek. Door je te concentreren op specifieke doelen, kun je sneller vooruitgang boeken en je gitaarspel verbeteren.


10. Conclusie

Hoelang het duurt om gitaar te leren spelen, varieert afhankelijk van de methode die je kiest en hoeveel tijd en moeite je in het leerproces steekt. Over het algemeen kun je verwachten dat het ongeveer 10 tot 20 weken duurt om je eerste fatsoenlijke nummer te kunnen spelen, ofwel 2 tot 3 maanden. En geef het ongeveer een jaar dat je met wat meer gemak zal spelen. Door geduldig te zijn, consistent te oefenen en gebruik te maken van de juiste leermiddelen, kun je sneller vooruitgang boeken en je gitaarspel verbeteren.

825 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page