top of page

Online gitaarles en liedjes

Ontdek de coolste gitaaraccessoires die je nodig hebt om je geluid te verbeteren!

Bijgewerkt op: 17 mei 2023



Ben je een beginnend gitarist en wil je je verdiepen in allerlei accessoires om je set-up op te leuken? Van het onderhouden van je materiaal tot het verbeteren van je geluid: gitaaraccessoires zijn essentieel voor elke gitarist en er is een enorm aanbod waaruit je kan kiezen. Zowel voor absolute beginners als voor gitaristen die al enkele jaren ervaring op de teller hebben staan, zijn bepaalde zaken van essentieel belang. Deze gids helpt je om de juiste gitaaraccessoires te vinden.


Inleiding

Gitaaraccessoires kunnen variëren van plectrums tot versterkers. Deze helpen je te zoeken naar wat voor jou het beste voelt en het beste klinkt. Daarnaast heb je ook nog producten om je geliefde instrument onderhouden. Het is dus belangrijk om een goed onderscheid te maken tussen materiaal voor onderhoud en materiaal voor klank, maar het één beïnvloedt ook het ander: een goed onderhouden instrument gaat aangenaam spelen en goed klinken.

Zowel voor absolute beginners als voor gitaristen die al enkele jaren ervaring op de teller hebben staan, zijn bepaalde zaken van essentieel belang.


Akoestische gitaar, less is more

Als elektrische gitaar niet meteen iets voor jou is en je je vooral met akoestische gitaar bezig houdt, dan valt de hele uitrusting aan versterking en effectpedalen voorlopig even weg.

Een setje snaren, enkele plectrums en een capodaster. Meer heb je op het eerste zicht niet nodig als je akoestische gitaar speelt. Qua capodasters kan je niet veel verkeerd doen, ze doen over het algemeen hetzelfde. Wat snaren en plectrums betreft zijn er nog enkele zaken waar je stil bij kan staan, deze gelden trouwens ook voor elektrische gitaar.

De dikte van je snaren kan bepalen hoe warm en rijk je gitaar klinkt, of dat ze net iets doffer gaat klinken. Je kan ervan uitgaan dat dunnere snaren iets scherper gaan klinken dikkere snaren iets zwaarder. Er zijn verschillende diktes die je kan proberen, ergens zal jouw favoriet er wel tussen zitten.

Wat plectrums betreft; de dikte maakt hier ook een verschil. Hoe dunner het plectrum, hoe minder luid je zal kunnen spelen (aangezien het plectrum mee plooit). Hoe dikker het plectrum, hoe meer je zelf de controle hebt over hoe luid je kan spelen (omdat het plectrum niet mee plooit). Je zou kunnen zeggen dat dunnere plectrums beter zijn om te strummen, en dikke plectrums goed zijn voor sologitaar. Net zoals bij de snaren is het belangrijk om verschillende dingen te proberen en te ontdekken.


De juiste gitaarversterker voor jouw sound

Als je elektrische gitaar speelt, dan kan een gitaarversterker natuurlijk niet ontbreken. Laten we al het onderscheid maken tussen een lampenversterker, een transistorversterker en digitale versterkers. Volgens velen klinkt een lampenversterker heel ‘warm’ en is er niets dat deze klank overstijgt. Hoe luider je deze zet, hoe meer hij zal oversturen (het ‘rockgeluid’). Een transistorversterker klinkt dan ietsje ‘kouder’, maar zal niet oversturen als je het volume opendraait. Een digitale versterker is eigenlijk een computer waarin simulaties van bekende lampen- en transistorversterkers zitten. De vraag die vaak terugkomt is: ‘welke versterker past er het beste bij mij?’. Het lijkt een moeilijke kwestie, maar het is toch relatief eenvoudig op te lossen.

Denk eens na over welke bands, gitaristen en songs je leuk vindt, of welke gitaarklanken je vanaf het eerste moment geraakt hebben. Aan de hand daarvan kan je op gaan zoeken met welke versterker die specifieke partijen ingespeeld zijn. Als je ligt te dromen van Brian May zijn gitaarsound in de solo van ‘Bohemian Rhapsody’, dan zou een Vox AC30 wel iets voor jou kunnen zijn. Is deze te groot en te zwaar? Dan kan je voor het kleinere broertje gaan, een Vox AC15. Kan je niet genoeg krijgen van de intro van Sweet Child O’ Mine van Guns N’ Roses? Dan zou je eens kunnen opzoeken op wat voor Marshall versterker Slash exact speelt. Met wat opzoekwerk kom je al een heel eind. En als je merkt dat Slash zijn Marshall iets te duur is, dan kan je vast wel een kleiner en goedkoper model vinden dat dezelfde klank goed benadert.

Stel dat je net begonnen bent en helemaal nog niet weet wat voor gitaarklanken je aanspreken, dan zijn er zeker ook versterkers voor jou. Merken zoals Blackstar en Boss brengen digitale versterkers uit waar verschillende versterkers in zitten. Bij wijze van spreken klink je het ene moment als The Edge van U2, het andere moment als James Hetfield van Metallica. Op deze manier leer je al deze klanken kennen en begin je te voelen wat je aanspreekt. Als je voelt dat een specifieke klank helemaal je ding is, dan kan je de investering in een andere versterker wagen.

Heb je beslist welke versterker wilt? Vergeet dan niet dat je nooit genoeg jackkabels kan hebben. Dit zijn de kabels om je gitaar te verbinden met je versterker. Aan de hand van de context waarin je je bevindt (speel je veel live, oefen je vooral thuis), kan je beslissen of je lange of korte kabels nodig hebt. Ook is het altijd handig om een extra kabel te hebben, je weet nooit wanneer ze eens kapot zouden kunnen gaan.


Het universum van effectpedalen

Naast een versterker zijn effectpedalen ook heel populair om verschillende, heel uiteenlopende en soms heel onverwachte geluiden te creëren. Het zijn letterlijk bakjes die aan je voeten liggen, die je zo kan induwen en die elk een eigen klank bevatten.

Je hebt klanken als overdrive, distortion en fuzz. Deze bootsen enkele legendarische versterkers en oudere ‘vintage’ pedalen na, of ze doen volledig hun eigen ding. Naast oversturing heb je modulatie effecten om meer beweging in je sound te krijgen: chorus, flanger, phaser, tremolo, … Het is bijvoorbeeld moeilijk om naar een plaat uit de jaren ’80 te luisteren en geen chorus te horen. Ook heb je nog tijdsgebonden effecten, die met de herhaling van je gitaarsignaal spelen. Delay en reverb zijn hier de bekende spelers. Meer info over wat deze effecten allemaal doen, kan je vinden in onze blog over effectpedalen.

Onderzoek is ook hier heel belangrijk: welke gitaarklanken spreken je aan? Zo kom je te weten dat Jonny Greenwood een Marshall Shred Master gebruikt(e), en Kurt Cobain een Boss DS-1. Elk genre heeft zijn eigen gebruik van effecten. Door veel te luisteren, op te zoeken en te proberen, zal je leren wat het beste bij jou past en wat je goed vindt klinken.

Al deze effecten kan je apart kopen. Het kan echter prijzig zijn als je van elk effect een pedaal wilt. Daarom zijn er ook multi-effect pedalen. Je koopt dan een iets grotere pedaal waar alle verschillende klanken inzitten (net zoals de digitale versterkers). Ook dit is een goed leermiddel om alle verschillende klanken te leren kennen en te ontdekken wat jij leuk vindt.

Belangrijk om niet te vergeten: je hebt kleine jackkabels nodig om je gitaarsignaal van je gitaar, door je pedalen en naar je versterker te sturen. Deze kabels hebben ze gelukkig iets kleiner gemaakt en noemt men patchkabels. Daarnaast denk je ook eens na over de voeding van je pedalen. Je kan voor elke pedaal een aparte adapter gebruiken, maar dan heb je wel veel stopcontacten nodig om alles van stroom te voorzien. Een voeding voor effecten kan in zo’n situatie dan weer een oplossing zijn. Het is letterlijk een blok waarvoor je slechts één stopcontact nodig hebt, en waar je al je pedalen op kan aansluiten. In de handleiding van je pedalen kan je terugvinden hoeveel stroom ze nodig hebben, opdat je ze op de juiste uitgang van de voeding kan aansluiten.

Zoek de verschillende termen die je hierboven gelezen hebt eens op om geluidsfragmenten te horen, dit kan je ook al op weg helpen om te zien of dit effect iets voor jou is.


Het optimaliseren van je versterker setup

Over verschillende soorten versterkers hebben we hierboven al gesproken. Ook hier is het nodig om je bewust te zijn van enkele zaken.

Een versterker die gewoon op de grond staat, geeft niet de meest correcte weergave van je geluid weer. Je moet je inbeelden dat de geluidsgolven die uit de speaker komen tegen

je knieën botsen, en dus niet rechtstreeks naar je oren gaan. Je kan een statief kopen om je versterker op te zetten waardoor hij schuin komt te staan (of je laat hem tegen een muur steunen), en het makkelijker wordt om je geluid goed te horen. Je zal hem ook minder luid moeten zetten omdat de geluidsgolven sneller je oren bereiken. Niet alleen goed om de vrede met de buren te bewaren, maar ook om op een podium te gebruiken tijdens een optreden! Zij die zich echt willen verdiepen in de sound van hun versterker kunnen de onderdelen ervan laten vervangen. Er zijn verschillende lampen en speakers die elk hun eigen karakter hebben. Als je hier mee experimenteert, kan je nog meer op zoek gaan naar je eigen unieke klank.


Personal touch

Als je je gitaar nog net iets persoonlijker wilt maken, dan kan je er verschillende dingen aan aanpassen. Sommige mensen zoeken het niet te ver en plakken stickers op hun gitaar of tekenen erop. Er zijn zelfs artiesten die hun effectpedalen of versterker op deze manier versieren!

Je kan klein beginnen met het veranderen van de knoppen op je gitaar, het vervangen van je strapbuttons door straplocks (waar je je gitaarband mee vastzet zodat hij niet los kan komen), je slagplaat, … Alles wat op je gitaar zit, kan je veranderen. Daarnaast kan je ook denken aan een mooie gitaarband zodat je rechtstaand kan spelen.


Oefenen blijft belangrijk!

Niet iedereen oefent even graag. Met een kleine investering kan je het voor jezelf misschien net iets aangenamer maken.

Het oefenen en experimenteren met verschillende diktes van plectrums zorgt ervoor dat je ontdekt wat het ideale formaat is voor jou. Daarnaast kan een goede metronoom ook wonderen verrichten. Je kan een fysieke metronoom kopen of een app gebruiken. Een metronoom zorgt ervoor dat je snelheid en nauwkeurigheid kan opbouwen, maar nog veel belangrijker: je leert ermee in de maat te spelen.


Het opnemen van je gitaar

Stel dat je al enkele coole riffs of akkoordprogressies geschreven hebt, of je zou je favoriete gitaarsolo over een backingtrack willen vereeuwigen, dan kan je je gitaar opnemen. Wat heb je hier juist voor nodig? Het valt best mee.

Om te beginnen heb je een laptop of computer nodig met een DAW (Digital Audio Workstation). Een DAW is een programma om muziek in op te nemen en te bewerken. Aan de hand van je bestuurssysteem zijn er verschillende programma’s beschikbaar. Wat voor Apple werkt, werkt bijvoorbeeld niet voor Microsoft. Je kan je verdiepen in welke DAW’s er allemaal zijn, maar denk er ook niet te hard over na: in principe doen ze allemaal hetzelfde.

Om je gitaarsignaal op te nemen in je DAW, heb je iets nodig om je gitaar en computer te verbinden. Dit noemen ze een interfact. Je hebt ze in alle maten en met verschillende ingangen. Zo heb je kleinere interfaces waar je enkel jackkabels op kan aansluiten, of de combinatie hebt van jack- en XLR-kabels (kabels waar je microfoons mee aansluit). Met zo’n kleinere interface met jack aansluiting kan je je gitaar rechtstreeks inpluggen en een versterkersimulatie in je DAW gebruiken. Op deze manier heb je zelfs geen echte versterker nodig!

Wil je toch liever de organische en echte klank van je versterker, waar je zo hard naar gezocht hebt. Dan heb je nog nood aan een goede microfoon en een XLR-kabel om de microfoon op je interface aan te sluiten (zorg er dan natuurlijk wel voor dat je een interface met XLR-input hebt). De standaard microfoon voor een gitaarversterker is een Shure SM57, maar er zijn er nog vele anderen die je kan onderzoeken.

Een interface met twee inputs, zowel jack als XLR of een combinatie van de twee, is dus perfect om mee te beginnen. Je kan dan rechtstreeks je gitaar inpluggen, of je kan je gitaarversterker met een microfoon opnemen. Stel dat je verder wilt gaan met het opnemen, dan kan je altijd investeren in een interface met meerdere inputs.


Live optreden

Als je op het punt staat om live te beginnen spelen, is het belangrijk om je te voorzien op onverwachte omstandigheden. Naast al het materiaal dat hierboven opgesomd is, heb je eigenlijk niets nieuws nodig.

Als je live speelt, weet je nooit wat er kan gebeuren met je materiaal. In 99% van de gevallen gaat er ook niets gebeuren, maar het zou kunnen dat er een snaar springt, een van je patch- of jackkabels het begeeft of je plectrum uit je handen vliegt. Het is dus belangrijk om van alles iets extra mee te nemen. Extra kabels en snaren zullen het voornaamste zijn, maar het zal zeker geen kwaad kunnen om je zakken met een reserve aan plectrums te vullen. Een extra gitaar op het podium voor als je snaar springt is ook altijd handig, maar dat is al een zwaardere investering in vergelijking met een pakje snaren.


Overige accessoires

Naast je instrument en alles wat erbij hoort om er geluid uit te krijgen, zijn er ook nog enkele praktische zaken die van pas kunnen komen.

Als je klassieke gitaar speelt, of over het algemeen naar een goede houding op zoek bent, zou een voetbankje je zeker kunnen helpen. Je kan er je voet op plaatsen en zo je gitaar beter vasthouden. Daarnaast kan een gitaar statief ook heel handig zijn om je instrument in te zetten, en het staat natuurlijk ook mooi in de woonkamer.

Heb je veel partituren en begint je nek pijn te doen van ze op tafel te leggen en ze zo te lezen? Dan is een muziekstandaard iets voor jou! Of je nu aan het oefenen of aan het repeteren bent, op deze manier kan je gemakkelijk en ordelijk je blaadjes voor je zetten.

Stel dat je moet gaan repeteren of gaan optreden, dan heb je zeker iets nodig om je instrument te vervoeren. Er zijn genoeg gitaarzakken en -koffers waar je beroep op kan doen. Aan de hand van of je veel extra spullen mee moet nemen of met de fiets door de regen gaat, kan je op zoek gaan naar een waterdichte zak met veel bergruimte.


Conclusie

Als je je wilt verdiepen in het aanbod van accessoires, bereid je dan voor op een intense trip. Er is een gigantisch aanbod, en het is op bepaalde momenten moeilijk om door het bos de bomen nog te zien. Probeer goed te weten dat er niet meteen een universeel goed antwoord is op wat het beste is, het is allemaal heel persoonlijk. Denk na over wat jou raakt en wat jij goed vindt en ga aan de hand daarvan op zoek naar wat er het beste bij jou past: welke snaren en plectrums gebruikt je favoriete artiest, welke pedaal en/of versterker zorgt voor die gitaarsound, met welke microfoon is die plaat opgenomen, …? Dit zijn belangrijke vragen die je op weg kunnen zetten naar jouw unieke stem.

Bedenk je ook, niet iedereen heeft veel materiaal nodig. De een heeft genoeg met enkel een elektrische gitaar en een versterker, dan ander heeft nog een hele verzameling aan pedalen nodig. Opnieuw, het belangrijkste is dat je op zoek gaat en probeert te ontdekken wat jij goed vindt.

Hopelijk duwt deze gids je iets meer in de richting om je eigen klank op de gitaar te ontdekken. Slechts met enkele accessoires zal je al ondervinden dat je beter begint te klinken. Waar wacht je nog op? Leer gitaar spelen, nu voor slechts 1 euro eerste maand!



Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page