top of page

Online gitaarles en liedjes

Versterk je gitaarvaardigheden met deze geweldige gitaaroefeningen!

Helaas gaat niets voor niets in het leven, dat is ook bij gitaarspelen zo! Of je er nu net aan begint of al een tijdje bezig bent, je zal moeten oefenen om in bepaalde zaken beter te worden.Met enkele goede oefeningen en een goed oefenschema kan oefenen zelfs leuk worden! In deze blog behandelen we enkele basisprincipes met de bijhorende oefeningen, en hoe ze je kunnen helpen een betere gitarist te worden. We bespreken ook hoe je een gitaaroefenroutine ontwikkelt, geven enkele tips voor het oefenen zelf en delen enkele van onze favorieten. Daar gaan we!


Inleiding

Gitaaroefeningen zijn een reeks oefeningen of patronen die ontworpen zijn om gitaristen te helpen verbeteren. Ze kunnen je helpen je techniek, snelheid, nauwkeurigheid en algehele muzikaliteit te verbeteren.

Het maakt niet uit hoe ver je staat in je gitaarspel, oefenen zal je altijd helpen om beter te worden. Beginners kunnen hun techniek ontwikkelen en vertrouwd geraken met de gitaarnek. Gevorderden verfijnen daarentegen hun techniek en snelheid. Onze favoriete gitaristen hebben ongetwijfeld ook een oefenschema, al is het als opwarming voor een optreden of echt als een uitgebreide oefensessie.


Waarom oefenen?

Er zijn natuurlijk heel wat zaken waar je op kan oefenen, maar we beperken het even tot enkele technische zaken die belangrijk zijn om te ontwikkelen.

  1. Je algemene techniek: de manier waarop je je vingerzettingen respecteert en de noten neemt, hoe je je akkoorden neemt, hoe je met je vingers of plectrum op de juiste manier over de snaren gaat (en de juiste snaren aanslaat), … Het lijkt allemaal logisch en vanzelfsprekend, maar deze zaken zijn heel belangrijk om in het begin te ontwikkelen.

  2. Hoe beter alle bovenstaande zaken gaan, hoe meer je aan je snelheid zal kunnen gaan werken. Snelheid is niet alles, maar het geeft je wel extra opties in verschillende contexten. Probeer een oefening zeker niet te snel te spelen als je het nog niet netjes op een traag tempo gespeeld krijgt. Anders werk je je slordigheden niet weg en ontwikkel je geen goede techniek.

  3. Tijdens het oefenen van je techniek en snelheid, zal je stilaan ook leren waar al die frets die je bespeelt voor staan. Gaandeweg zal je de plaatsing van alle noten op de gitaarnek leren kennen.

  4. Bovenstaande parameters kan je gebruiken om beter te leren improviseren. Met een goede techniek kan je de noten, als je ze op de nek ziet liggen, vlot melodielijnen improviseren. Je mogelijkheden qua snelheid geven je de optie om met verschillende ritmes te spelen.


Hoe stel ik mijn schema op?

Een routine of een oefenschema kan je helpen om gestructureerd te werk te gaan. Laten we eens kijken naar wat je kan helpen om er een op te stellen:

  1. Stel een doel - Stel voordat je begint met oefenen een doel voor jezelf: wat wil je graag kunnen? Dit kan uiteraard vanalles zijn, van het rustig strummen van enkele akkoorden tot snel spelen. Een doel stellen helpt je om gefocust en gemotiveerd te blijven.

  2. Stel een schema op – Als je je doelen hebt opgesteld, stel dan een schema op in functie van die doelen. Zorg dat je per oefening genoeg tijd rekent. Ook heel belangrijk: las af en toe een pauze van enkele minuten in. Je handen hebben ook af en toe rust nodig.

  3. Maak het plezierig - Zorg ervoor dat je het leuk maakt. Wissel technische oefeningen oef met je favoriete liedjes.

  4. Houd je voortgang bij – Houd bij welke liedjes je bijgeleerd hebt of op welke BPM je een oefening kan spelen. Vooruitgang zorgt voor motivatie en voldoening! Dit kan je bijhouden met een oefendagboek of een practice tracker app.

Snelheid ontwikkelen

Als je aan je snelheid wilt werken, probeer dan eens enkele van onze favoriete oefeningen uit:

  1. Alternate picking - Alternate picking omvat het aanslaan van individuele noten in een patroon, afwisselend met downstrokes en upstrokes. Begin met een langzaam tempo en verhoog geleidelijk de snelheid naarmate je je meer op je gemak voelt.

  2. String skipping - Bij string skipping speel je noten op verschillende snaren zonder de tussenliggende snaren te plukken. Begin bijvoorbeeld op de E- en D-snaar (je slaat dus één snaar over) en probeer erna eens van de E-snaar naar de G-snaar te spelen (je slaat de A- en D-snaar over).

  3. Hammer-ons en pull-offs - Bij hammer-ons en pull-offs speel je twee noten op dezelfde snaar zonder de snaar te plukken.

  4. Vingeronafhankelijkheidsoefeningen - Vingeronafhankelijkheidsoefeningen bestaan uit het spelen van noten op verschillende snaren met verschillende vingers.

Finger fitness!

Er zijn ook oefeningen die je vingers sterker maken, waardoor je nauwkeuriger kan spelen. Dit zijn enkele oefeningen die je kan uitproberen:

  1. Vingerstretches - Vingerstretches zijn een goede manier om je vingers op te warmen voordat je gaat oefenen. Begin met kleine stretches, bijvoorbeeld over twee frets, en ga verder naarmate het comfortabel voelt.

  2. Finger taps - Bij finger taps tik je met je vingers op de gitaarnek in een patroon.

  3. Finger slides - Finger slides bestaan uit het op en neer schuiven van je vingers op de toets in een patroon.

  4. Akkoordwisselingen - Bij akkoordwisselingen wissel je snel tussen de verschillende akkoorden die je kent. Het gaat hier niet om de slag, maar over het vlot kunnen wisselen tussen de verschillende grepen.

Wat de bovenstaande parameters betreft: begin altijd met patronen, toonladders en/of akkoorden waar je comfortabel mee bent. Naarmate je andere en complexere patronen, toonladders en akkoorden leert kennen en spelen, zal je deze ook kunnen gebruiken voor de bovenstaande oefeningen.



Oefenen zonder gitaar

Naast het spenderen van al die uren op je gitaar, kan je ook (on)bewust je muzikaliteit ontwikkelen door het volgende te doen:

  1. Luister naar muziek – Muziek luisteren is zo ongelofelijk belangrijk. Luister naar verschillende genres en muziekstijlen om een beter begrip te krijgen van verschillende technieken en concepten.

  2. Analyseer liedjes - Het analyseren van liedjes is een geweldige manier om over songwriting bij te leren. Luister naar een nummer en probeer erachter te komen hoe het is opgebouwd. Dit kan je helpen een beter begrip te krijgen van muziektheorie en compositie: wat is de intro, wat is de strofe, het refrein, …

  3. Leer van anderen – Door samen met andere mensen te oefenen of te spelen, krijg je automatisch nieuwe ideeën en geraak je geïnspireerd. Reik uit naar andere gitaristen en vraag om advies of tips. Je kunt ook video's bekijken en artikels lezen van ervaren gitaristen.

  4. Experimenteer - Wees niet bang om te experimenteren en nieuwe dingen te proberen. Zelfs eenvoudige veranderingen kunnen een grote invloed hebben op je spel. Probeer verschillende stemmingen, nieuwe toonladders, verschillende akkoordvoicings en meer om nieuwe manieren te vinden om jezelf uit te drukken.

Het verbeteren van nauwkeurigheid

Je hebt niet zoveel aan het oefenen van snelheid als je je noten niet nauwkeurig kan nemen. Hier zijn een paar oefeningen om je nauwkeurigheid te verbeteren:

  1. Metronoom – Met een metronoom oefenen is heel belangrijk om je besef van timing te ontwikkelen. Hierdoor leer je beter in een tempo te spelen, en kan je meten hoe snel je kan gaan. Begin met een langzaam tempo en verhoog geleidelijk de snelheid als het comfortabel aanvoelt.

  2. Target notes - Bij target notes speel je een noot op het fretboard en mik je op dezelfde noot op een andere snaar. Probeer eerst de specifieke noot die je oefent goed in beeld te brengen op je zes snaren en oefen hem dan op een rustig tempo.

  3. Intervallen van twee noten - Bij intervallen van twee noten speel je twee noten tegelijk op verschillende snaren. Probeer verschillende combinaties uit en ontdek welke vingerzettingen en klanken er allemaal zijn!

  4. Bendings – Bij het benden van een snaar, wordt een snaar omhoog of omlaag gebogen om een andere noot te creëren. Benden is een moeilijke techniek omdat het moeilijk is om je snaren zuiver te laten klinken bij het opdrukken. Let dus goed op dat je een beweging aanleert en oefent waar je zuiver mee kan benden.

Muzikale concepten

Enkele van de eerder genoemde parameters, zoals bijvoorbeeld alternate picking, kan je toepassen op muzikale concepten:

  1. Arpeggio's – Als je arpeggio’s speelt, speel je de individuele noten van een akkoord. Er zijn heel veel mogelijkheden en patronen om te spelen, dus houd het in het begin simpel en bouw rustig op naarmate je meer progressie boekt kan je het tempo opvoeren.

  2. Toonladders - Toonladders zijn een geweldige manier om je techniek te ontwikkelen en je begrip van de toets te verbeteren.

  3. Akkoordomkeringen - Bij akkoordomkeringen speel je hetzelfde akkoord in verschillende posities op de toets.

  4. Riffs - Riffs zijn korte, memorabele melodieën waarmee je interessante solo's en melodieën kunt maken. Speel een van je favoriete riffs na en probeer er dan zelf een te maken, al dan niet geïnspireerd op je favoriete riff!

Ook hier zijn er heel veel mogelijkheden wat patronen voor arpeggio’s, toonladders en omkeringen betreft. Begin rustig met de eerste vingerzettingen die je aanleert en bouw daar rustig op verder. Naarmate je meer vingerzettingen en patronen leert kennen, zal ook je inzicht over de gitaarnek verbeteren.

Tips voor het oefenen

Ik hoor het je al denken, dit is een hele waslijst. Het kan een heuse uitdaging en een ontmoedigende taak zijn om al deze oefeningen bij te houden en te verwerken in een schema. Enkele tips op een rijtje!

  1. Stel een doel – Blijf je bewust van wat je wilt oefenen. Het is niet omdat er over snelheid gesproken wordt, dat dat iets is waar je op moet oefenen. Als je zelf gelukkig wordt van het tokkelen van enkele akkoorden, dan kan je beter daar je tijd en energie in steken. Weet dus heel goed wat je wil bereiken!

  2. Doe het rustig aan – Staar je niet blind op de perfecte techniek en de ultieme snelheid. Oefen rustig op wat je aan je schema hebt toegevoegd, op je eigen tempo. Het moet ook nog leuk en ontspannend blijven. Af en toe heb je misschien eens een mindere dag, maar dat heeft iedereen. Probeer te genieten van het oefenproces, het is zo mooi!

  3. Splits het op – Als een oefening te lang is en het duurt even om hem te memoriseren, splits hem dan (logisch) op en oefen hem stuk per stuk tot je hem volledig kan.

  4. Wees consequent – Regelmatig oefenen zal je meer opleveren dan veel te oefenen op één dag. Beter elke dag een half uur, dan 3 uur op één dag.

Conclusie

Als je ergens beter in wilt worden, dan gaat het niet vanzelf. Oefenen is essentieel als je een beter gitarist wilt worden!

In deze blog hebben we gesproken over verschillende oefeningen en hoe je ze in je eigen oefenschema kan opnemen. Laat je niet demotiveren door alle mogelijkheden, weet goed wat je wil en probeer daar op te oefenen. Doe het op je eigen tempo en maak je er niet druk in als het even niet gaat zoals je wilt. Met toewijding en consistentie zul je binnen de kortste keren versteld staan van de vooruitgang die je boekt. Veel succes met je schema en succes met oefenen!



223 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page