top of page

Online gitaarles en liedjes

  • Remco

Wat zijn mollen en kruizen?

Bijgewerkt op: 17 feb. 2021

In deze les gaan we wat vertellen over mollen en kruizen.

Dit zijn kruizen #

Dit zijn mollen b


In tablatuur kom je ze niet tegen, maar in het noten-, en akkoorden schrift wel.

Een kruis zorgt voor een verhoging van een noot met een halve toon. Je zal de toon dan ook een vakje verder spelen. Als er een kruis zou staan voor de F, noem je dit een Fis.
Een mol zorgt voor een verlaging van een noot met een halve toon. Je zal de toon dan ook een vakje lager spelen. Als er een mol voor de B zou staan, noem je dit een Bes.

Een kruis of een mol kunnen voor verschillende noten gezet worden bijvoorbeeld: Dis-Des-Cis-Ces, enzovoort. Soms kom je tonen tegen die uiteindelijk hetzelfde klinken. Dit heeft te maken met toonladders en toonsoorten, hierover lees je verder in onze lessenserie.

Op een piano zijn de mollen en kruizen visueel zichtbaar door de zwarte toetsen.


Maar wat doen die mollen en kruizen nu?

Nou heel makkelijk: een kruis zorgt ervoor dat een noot hoger klinkt, dus als je bijv een D speelt, 4e snaar los, en je maakt er een dis van, dan moet je 4e snaar 1e vakje spelen. dus gewoon 1 toon hoger.


Bij een mol moet je de toon 1 toon lager spelen. dus van een G, 1e snaar 3e vakje, daar maak je een Ges van, dan speel je 1e snaar 2e vakje.


Dit was de theorie, niet dat de mensen die tablatuur lezen er veel aan hebben, maar ik vond dat ik er toch weer een lesje over moest maken.


Succes!


Remco voor Gitaartabs.

420 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Commenti

Valutazione 0 stelle su 5.
Non ci sono ancora valutazioni

Aggiungi una valutazione
bottom of page