top of page

Online gitaarles en liedjes

Foto van schrijverLucas Steenvoorden

10 Veelvoorkomende fouten bij het leren gitaar spelen

Leren gitaar spelen is een uitdagende en lonende ervaring, maar kan ook gepaard gaan met veelvoorkomende valkuilen. Om je te helpen deze fouten te voorkomen en je leerproces te versnellen en vergemakkelijken, heb ik de 10 meest gemaakte beginnersfouten op een rijtje gezet. Door deze fouten te vermijden, zul je sneller vooruitgang boeken en meer plezier hebben tijdens het leren gitaar spelen.


Beginnen op een elektrische gitaar

Verkeerde keuze van gitaar

Het is niet aan te raden om te beginnen met een elektrische gitaar. De voorkeur gaat uit naar een akoestische western gitaar. Bij een elektrische gitaar mis je de puurheid van een akoestische gitaar en ben je afhankelijk van een versterker, waardoor het geheel minder makkelijk te vervoeren is. Een akoestische gitaar met stalen snaren kan in het begin wat pijnlijker aan je vingers zijn, maar dit is een kwestie van tijd. Dit levert een betere basis op die later voort kunt zetten op de elektrische gitaar.

Verkeerde gitaar kopen

Het is belangrijk om te bepalen of je links- of rechtshandig bent voordat je een gitaar koopt. Een rechtshandige zal nooit goed op een linkshandige gitaar kunnen spelen en vice versa. Het is mogelijk om een rechtshandige gitaar om te bouwen naar een linkshandige gitaar, maar dit kost veel moeite en geld. Test vooral de gitaar goed uit en kijk hoe deze voor je aanvoelt.


Jezelf gitaar leren spelen

Gebrek aan structuur

Veel mensen proberen zichzelf gitaar te leren spelen via gratis lessen op het internet. Hoewel er soms goede uitlegvideo's te vinden zijn, missen deze vaak structuur. Het is belangrijk om als beginnende gitarist een goede structuur te hebben om stap voor stap nieuwe vaardigheden en technieken aan te leren.

Verkeerde bronnen

Er zijn veel gratis gitaarlessen op YouTube, maar het is moeilijk te bepalen welke goed zijn en welke niet. Een gitaarleraar kan je vanaf het begin de juiste gitaarles geven en zorgen voor een stabiele basis. Online-gitaarcursussen zijn een goed alternatief om kosten te besparen en meer op basis van je eigen tijd indeling te leren spelen.

Probeer het hier via gitaartabs.nl voor maar €1,- de eerste maand!

Geen warming-up

Stijve vingers

Veel beginnende gitaristen doen geen warming-up voordat ze beginnen met oefenen. Als je een tijdje niet gespeeld hebt en je gaat gelijk met volle bak oefenen, zullen je vingers stijver zijn om de juiste akkoorden te vormen en de juiste snaren aan te slaan.

Belang van opwarmen

Wanneer je 2 tot 3 minuten je vingers opwarmt, zal je merken dat het oefenen daarna veel makkelijker gaat. Het is slim om als warming-up om iets herkenbaars te spelen en wat je al goed beheerst. Je moet het net als sporten zien. Je spieren moeten opwarmen voordat je er tegen aan gaat.


Je gitaar niet stemmen

Valse klanken

Beginnende gitaristen vergeten vaak hun gitaar te stemmen voordat ze gaan oefenen. Als de gitaar niet gestemd wordt, zal de gitaar waarschijnlijk als een valse kraai gaan klinken. Zo leer je je oren een foute klank aan en is het moeilijk te herkennen of jij de fout maakt of dat het komt doordat de gitaar vals is.

Gebruik een stemapparaat of app

Gebruik bijvoorbeeld een stemapparaat of een app op je telefoon om je gitaar te stemmen.


Beginnen met alleen je vingers te spelen

Voordelen van een plectrum

Veel beginnende gitaristen beginnen zonder plectrum te spelen. Het lijkt misschien makkelijker om alleen met je vingers te spelen, maar dat zal zeker tegenvallen. Door te beginnen met een plectrum ontwikkel je beter het gevoel om een of meerdere snaren aan te slaan. Ook ben je veel preciezer met een plectrum dan met je eigen vingers.

Fingerpicking

Later als je wat meer gevoel hebt om met een plectrum te spelen, kan je altijd nog fingerpicking op de gitaar leren spelen als je dat graag wilt.


Niet regelmatig oefenen

Dagelijkse oefening

Een van de belangrijkste beginnersfouten die je kan maken, is niet regelmatig oefenen. Het is heel belangrijk om minimaal een kwartiertje tot een half uur per dag te oefenen. Het gaat met name om de frequentie van het oefenen en niet de lengte van de oefensessies.

Doorzetten

Gitaar leren is een proces dat tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen. Zie het als een nieuwe taal leren of fietsen, dat kan je ook niet direct. Probeer dan jezelf toch te forceren om toch even te spelen, al is het maar een kwartiertje.


Te snel door de lesstof gaan

Goede basis

Om een goede basis te vormen, is het niet slim om te snel door de lesstof te gaan. Behandel dus de lesstof aandachtig. Dat zal misschien wat saai en/of droogjes zijn, maar het kan uiteindelijk op de langere termijn wel verschil maken. Het zorgt ervoor dat je basis goed is. Als er een goed fundament is, kun je daar ook goed op voort bouwen.

Neem de tijd

Neem de tijd voor elke nieuwe les, je zult hierdoor veel sneller resultaat behalen. Probeer niet meteen je favoriete nummers te spelen, maar bouw eerst een solide basis op met akkoorden en technieken.


Geen doel hebben

Motivatie

Het is soms moeilijk om gemotiveerd te blijven, vooral in het begin als het misschien heel moeizaam verloopt. Daarom is het verstandig om een doel aan te houden. Denk bijvoorbeeld aan een liedje dat je graag wil leren spelen of een mini- concert dat je wilt geven aan familie of vrienden.

Blijf oefenen

Als je dit doel in je achterhoofd houdt, zal je zien dat je dan toch dat kleine beetje meer motivatie krijgt om toch door te oefenen. En dan zal je zien dat je resultaten gaat boeken. Geef dus nooit op en blijf consistent oefenen!


Houding en techniek verwaarlozen

Juiste houding

Een goede houding is essentieel voor het correct bespelen van de gitaar en het voorkomen van blessures. Zorg ervoor dat je de juiste houding aanneemt tijdens het oefenen en spelen. Dit kan je helpen om sneller vooruitgang te boeken en de kans op blessures te verkleinen.

Technieken oefenen

Besteed tijd aan het oefenen van verschillende technieken, zoals het aanslaan van de snaren, het vormen van akkoorden en het spelen van melodieën. Door regelmatig te oefenen en je techniek te verbeteren, zul je merken dat je sneller vooruitgang boekt en meer plezier hebt tijdens het spelen.


Onderschat het belang van muziektheorie niet

Basis muziektheorie

Hoewel je gitaar kunt leren spelen zonder enige kennis van muziektheorie, kan het je spel aanzienlijk verbeteren als je de basisbegrippen begrijpt. Muziektheorie helpt je bij het begrijpen van de structuur en het ontwerp van de muziek, waardoor je beter in staat bent om je eigen muziek te creëren en te improviseren.

Leer akkoorden en toonladders

Investeer tijd in het leren van akkoorden, toonladders en andere muziektheoretische concepten. Dit zal je helpen om een beter begrip van je instrument te krijgen en je in staat stellen om complexere muziekstukken te spelen.

Meer weten over muziektheorie? Check dan deze blog eens: https://www.gitaartabs.nl/post/ontgrendel-het-mysterie-van-de-muziektheorie
203 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page