top of page

Online gitaarles en liedjes

Gitaar tabs lezen

Bijgewerkt op: 11 jun. 2022

Tabs is een schrijfwijze van gitaarmuziek, waarin de vingerzetting van de gitaarakkoorden visueel wordt uitgeschreven. Hoe lees je deze gitaar tabs? Je leert het op Gitaartabs.nl! Hieronder de onderwerpen die in deze blog worden besproken.Gitaar tabs leren lezen is niet moeilijk. Elke lijn komt namelijk overeen met een snaar op je gitaar. De bovenste lijn van een gitaar tab is gelijk aan de hoogst gestemde snaar op je gitaar. De onderste van de zes lijnen representeert de laagst gestemde snaar op je gitaar.De lijnen van de tabs lees je, zoals je gewend bent, van links naar rechts. Op elke 'snaar'-lijn wordt aangegeven op welke positie je deze snaar moet indrukken. De posities worden aangeduid met getallen op de lijn. Een 0 betekent dat er een open snaar moet worden gespeeld. Het kan ook zo zijn dat de getallen elkaar niet opvolgen op één lijn, maar op verschillende lijnen recht boven elkaar genoteerd zijn. Dit betekent dat deze noten tegelijkertijd gespeeld moeten worden. Zo worden ook akkoorden aangegeven. Hieronder zullen diverse schrijfmethode bespreken.


Snelheid lezen in tabs

Gitaar tabs geven in principe geen informatie over de lengte van de noten die je moet spelen. De timing kun je meestal alleen vinden door goed naar het liedje dat je wilt spelen te luisteren. Toch is er een manier waarop gitaar tabs kunt lezen om een indruk te krijgen van de timing. De posities voor een gitaar akkoorden worden bijvoorbeeld niet altijd recht boven elkaar genoteerd. Het kan zijn dat de getallen op de verschillende lijnen iets trapsgewijs zijn opgeschreven.Met deze notatie geeft de muziekschrijver aan dat het akkoord langzamer aangeslagen moet worden. De snaren van de noten waaruit het akkoord is opgebouwd worden dan niet tegelijkertijd, maar vlak na elkaar aangeslagen. De noten volgen elkaar dan op en klinken op het einde samen als één akkoord.Tabs leren lezen op Gitaartabs.nl


Om gitaar tabs te begrijpen is het dus belangrijk dat je je kunt inbeelden dat de lijnen de snaren van je gitaar voorstellen. Leg je gitaar maar eens plat voor je op tafel met de hals op links en de klankkast rechts. De lijnen volgen nu dezelfde richting als de snaren van jouw gitaar. Lukt het je om de juiste posities op de snaren te vinden? Voor meer hulp bij het lezen van gitaar tabs kun je ook onze online gitaarles volgen.


Het onderstaande stukje TAB kan daarmee gelezen worden als: "Speel de noten E F F# G G# en A op de onderste E-snaar door steeds een positie omhoog te gaan op de hals, beginnend met een open snaar".

Hier wordt het lezen van tabs, of tablatuur, voor je gitaar uitgelegd door professionele gitaristen. Middels uitgeschreven online lessen, ons gitaarboek en video’s leer je binnen no-time hoe je gitaar tabs kunt lezen. Daarnaast kun je onze online media player gebruiken om de tabs synchroon te laten afspelen onder je favoriete liedje.


Gitaar tabs lezen

Nummers die op de lijnen geschreven zijn, geven aan op welke positie de snaar ingedrukt moet worden met de linkerhand. Wanneer er een nul staat, dan betekent dit dat er een open snaar gespeeld moet worden. Je leest TAB (net zoals standaard muzieknotatie) van links naar rechts.


Oefening 7

gitaar-tabs-spelen-oefening-7

Vanuit het handboek Stap voor stap Gitaarles komen er 35 oefeningen aan bod waardoor je op gestructureerde manier gitaar tabs leert lezen. Probeer het deze oefening eens mee te spelen beginnende met de bovenste 6 regels open snaren.Oefening 8

gitaar-tabs-spelen-oefening-8

In deze oefening begin je op de dikke E-snaar welke je open dient aan te slaan. Daarna schuif je 3 vakjes (frets) op naar rechts en speel je de G-snaar. Op de tweede snaar (A) speel je de A open en aansluitend schuif je door naar de D snaar. Ga zo verder.Oefening 13

gitaar-tabs-oefening-13

Deze gitaarles oefening begint op de open G-snaar en vervolgens op de volgende (B)snaar speel je de C D# D C. Op de laatste snaar speel je nog een GOefening 26

gitaar-tabs-akkoorden-oefening-26

Is het gelukt met deze oefeningen om je gitaar onder de knie te krijgen? Een beetje gitaar spelen kan je snel leren, maar wil je echt verder investeer dan in jezelf en neem de tijd om stap voor stap alle oefeningen uit ons gitaarboek of online lessen te volgen.


Leer gitaar tabs spelen van docenten

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheid om gitaar tabs te leren spelen via onze ervaren docenten? Meld je dan aan voor de online 1 op 1 gitaarles of een van de workshop die we te bieden hebben.


Leer tabs spelen via ons online gitaarles programma en bekijk ook onze gratis gitaar leren spelen pagina.


Heel veel succes

Jan van Gitaartabs 🎸


Ps, speel mee met de oefeningen in de les: Gitaartabs lezen


4.279 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Gitaar

ความคิดเห็น

ได้รับ 0 เต็ม 5 ดาว
ยังไม่มีการให้คะแนน

ให้คะแนน
bottom of page