top of page

Online gitaarles en liedjes

10 Tips voor het (snel) beter leren spelen van gitaar

Gitaar spelen is een geweldige hobby en een manier om je creativiteit en muzikale talenten te uiten. Of je nu een beginner bent of al jaren speelt, er zijn altijd manieren om je vaardigheden te verbeteren en sneller te leren spelen. In dit artikel delen we 10 tips om je te helpen beter en sneller gitaar te leren spelen.


1. Stel realistische doelen en maak een oefenschema

Realistische doelen stellen

Het stellen van realistische doelen helpt je om gemotiveerd te blijven en je vooruitgang bij te houden. Bedenk wat je wilt bereiken met je gitaarspel, zoals bepaalde nummers leren, technieken onder de knie krijgen of in een band spelen. Zorg ervoor dat je doelen haalbaar zijn en pas ze in de loop der tijd, indien nodig, aan.


Maak een oefenschema

Consistentie is de sleutel tot succes bij het leren van gitaar. Maak een oefenschema en houd je eraan. Probeer dagelijks te oefenen, zelfs al is het maar voor 15-30 minuten. Plan je oefensessies op vaste tijden en zorg ervoor dat je je tijd effectief gebruikt door te focussen op specifieke aspecten van het gitaarspel. Je hoeft namelijk niet elke dag alles te oefenen. Het is veel effectiever om in te zoemen op bepaalde aspecten en onderdelen.


2. Leer de basisprincipes van muziektheorie

Begrijp de basis

Hoewel het niet essentieel is om muziektheorie te kennen om gitaar te spelen, kan het je wel helpen om beter te begrijpen wat je speelt en je creativiteit te bevorderen. Leer de basisprincipes van muziektheorie, zoals toonladders, akkoorden en ritmes. Zo krijg je ook een beter overzicht van je gitaarhals en hoe alles samenwerkt. Muziek is tenslotte gewoon natuurkunde. Er zitten dus duidelijke verbanden in, die je kunt vinden door het begrijpen van muziektheorie.


Oefen toonladders en akkoorden

Leer de belangrijkste toonladders en akkoorden en oefen ze regelmatig. Dit helpt je om je vingers sterker en wendbaarder te maken en je vertrouwd te maken met de gitaarhals. Bovendien zul je merken dat het leren van nieuwe nummers gemakkelijker wordt als je bekend bent met de meest voorkomende akkoorden en toonladders. Zo zie je duidelijker waarom de gitarist heeft gekozen voor bepaalde akkoorden of melodieën.

Meer weten over muziektheorie? Check dan zeker deze blog eens: https://www.gitaartabs.nl/post/ontgrendel-het-mysterie-van-de-muziektheorie

3. Gebruik effectieve oefentechnieken

Oefen langzaam en met aandacht

Probeer niet te snel te spelen als je een nieuw nummer of techniek leert. Oefen langzaam en met aandacht, zodat je elke noot duidelijk en nauwkeurig speelt. Naarmate je meer vertrouwen krijgt, kun je de snelheid geleidelijk verhogen. Je kunt namelijk pas sneller gaan spelen wanneer je alle onderdelen geautomatiseerd hebt.


Oefen in segmenten

Verdeel nummers of technieken in kleinere segmenten en oefen elk segment afzonderlijk. Dit maakt het gemakkelijker om je te concentreren op specifieke aspecten van het gitaarspel en helpt je om sneller vooruitgang te boeken.


4. Speel met anderen en leer van hen

Speel met vrienden of in een band

Samen spelen met andere muzikanten kan je gitaarspel naar een hoger niveau tillen. Je leert nieuwe technieken, krijgt feedback en wordt uitgedaagd om beter te spelen. Probeer samen te spelen met vrienden of sluit je aan bij een band. Je leert ook muziek anders te benaderen, omdat je dan opeens een rol hebt te vervullen als gitarist.


Neem lessen of volg workshops

Hoewel zelfstudie een goede manier is om gitaar te leren, kan het volgen van lessen of workshops van ervaren gitaristen je veel nieuwe inzichten en technieken bieden. Zoek naar lessen of workshops bij jou in de buurt of maak gebruik van onlinebronnen zoals YouTube of gitaarleswebsites.

Je kunt bij gitaartabs.nl direct beginnen met leren voor maar €1,-

5. Gebruik hulpmiddelen en technologie

Maak gebruik van onlinebronnen

Er zijn talloze onlinebronnen beschikbaar om je te helpen bij het leren van gitaar, zoals YouTube-video's, gitaarleswebsites en apps. Maak gebruik van deze bronnen om nieuwe nummers, technieken en tips te leren.


Gebruik een metronoom

Een metronoom is een essentieel hulpmiddel voor elke gitarist. Het helpt je om je timing en ritmegevoel te verbeteren en zorgt ervoor dat je in de maat speelt. Oefen regelmatig met een metronoom, vooral als je aan het werken bent aan ritmische patronen of snelheid. Je kunt ook gebruik maken van vooraf opgenomen drumbeats, zodat je nog maar kan oefenen op bepaalde accenten in een ritme.


6. Luister naar verschillende muziekstijlen en gitaristen

Verbreed je muzikale horizon

Luister naar verschillende muziekstijlen en gitaristen om je eigen speelstijl verder te ontwikkelen en te verbreden. Probeer nummers en technieken uit verschillende genres te leren en laat je inspireren door de manier waarop andere gitaristen spelen.


Analyseer de speelstijl van je favoriete gitaristen

Bestudeer de speelstijl van je favoriete gitaristen en probeer hun technieken en benadering van het gitaarspel te begrijpen. Dit kan je helpen om je eigen unieke speelstijl te ontwikkelen en je vaardigheden verder te verbeteren.


7. Werk aan je techniek en houding

Let op je houding en handpositie

Een goede houding en handpositie zijn essentieel voor het ontwikkelen van een goede gitaartechniek. Zorg ervoor dat je ontspannen en comfortabel zit en dat je handen en vingers op de juiste manier op de gitaar zijn gepositioneerd.


Oefen technieken zoals hammer-ons, pull-offs en slides

Technieken zoals hammer-ons, pull-offs en slides kunnen je gitaarspel veelzijdiger en interessanter maken. Oefen deze technieken regelmatig en probeer ze toe te passen in je spel. Deze technieken kosten namelijk een hoop tijd om echt goed onder de knie te krijgen. Film je zelf een kijk en luister terug. Wees kritisch op jezelf en probeer de technieken steeds beter te maken.


8. Experimenteer met effecten en versterkers

Leer om te gaan met effectpedalen

Effectpedalen kunnen je gitaarspel een geheel nieuwe dimensie geven en je creativiteit stimuleren. Experimenteer met verschillende effecten zoals distortion, delay en reverb om je eigen unieke geluid te creëren of juist de klank van een bepaald liedje na te bootsen. Dit is gelijk een goede gehoor training om er achter te komen wat je allemaal hoort in een liedje.


Kies de juiste versterker

De juiste versterker kan een groot verschil maken in je gitaarsound. Probeer verschillende versterkers uit en kies er een die past bij je speelstijl en muzikale voorkeuren.9. Geef niet op en blijf gemotiveerd

Blijf uitdagingen aangaan

Gitaar spelen kan soms frustrerend zijn, vooral als je niet zo snel vooruitgang boekt als je zou willen. Blijf uitdagingen aangaan en geef niet op, zelfs als het moeilijk wordt. Het kan helpen om je van het begin elke week eens te filmen. Soms heb je namelijk zelf je vooruitgang niet in de gaten, maar als je dan de filmpjes terug kijkt, zie je zeker dat vooruit bent gegaan!


Zoek naar inspiratie en motivatie

Zoek naar inspiratie en motivatie door naar je favoriete muziek te luisteren, concerten bij te wonen of online video's van getalenteerde gitaristen te bekijken. Dit kan je helpen om gemotiveerd te blijven en je te herinneren waarom je gitaar bent gaan spelen.


10. Geniet van het proces en vier je successen

Geniet van het leerproces

Gitaar leren spelen is een reis die tijd en geduld vergt. Probeer te genieten van het leerproces en wees trots op de vooruitgang die je maakt.


Vier je successen

Het is belangrijk om je successen te vieren, hoe klein ze ook zijn. Of je nu een nieuw nummer hebt geleerd, een moeilijke techniek onder de knie hebt gekregen of een geweldige jamsessie hebt gehad, vier je prestaties en gebruik ze als motivatie om te blijven verbeteren.


Conclusie

Beter en sneller gitaar leren spelen is een haalbaar doel als je bereid bent om tijd en moeite te investeren. Door het volgen van de tips in dit artikel, zoals het stellen van realistische doelen, het leren van muziektheorie, het oefenen van effectieve technieken en het samen spelen met anderen, kun je je gitaarvaardigheden aanzienlijk verbeteren. Vergeet niet om te genieten van het proces en je successen te vieren. Veel succes en blijf rocken!

198 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page