top of page

Online gitaarles en liedjes

Gitaar materialen

Bijgewerkt op: 18 aug. 2022

Een gitaar kan uit verschillende materialen gemaakt worden, denk aan metaal, aluminium, hout en wellicht tegenwoordig ook 3D geprint plastic 😁. In deze blog spreken we alleen over houtsoorten. Mocht jij leuke voorbeelden hebben vul de blog gerust aan door deze soort toe te voegen via de reacties.

Gitaar Materialen Hout

De houtsoort is heel belangrijk voor de klank van de gitaar. De meest gebruikte houtsoorten zijn vurenhout, esdoorn en mahonie voor akoestische gitaren. Voor de klankkast wordt Europees dennen- of sparrenhout gebruikt. Voor akoestische gitaren wordt voor de klankkast hardhout gebruikt, als je het zo bekijkt voor de stevigheid, aan de andere kant om een diepe toon te creëren. Het klankblad wordt van een zachter soort hout gemaakt om de klank juist niet te schel te laten klinken (hogere boventonen dempen sneller dan de grondtoon). Zijkant en achterblad zijn van palisander, hoewel ook esdoorn, notenhout en beukenhout en andere hardhoutsoorten geschikt zijn. Hals is meestal van mahonie of ceder. Het ideale bovenblad zou theoretisch vervaardigd moeten zijn uit hoogwaardig, knoestvrij, kwartiergezaagd, gespiegeld, goed uitgewerkt dennen- of sparrenhout, met een rechte draad.

German Spruce (Sparrehout)

Deze steeds zeldzamer hout heeft een hoger gewicht aan sterkte verhouding dan Sitka en net zo een aanvulling op de helderheid en duidelijkheid van de gitaren. Duits spar is een stijf hout met een Stong grondtoon en brede boventoon inhoud. Het is de voorkeur voor Tuinmeubels boog instrumentenbouwers voor jaren. Visueel, Duits Spar varieert van een romig-wit tot een licht gouden kleur.

Western Red Cedar (Cedarhout)

Dit is een zachte, licht hout dat een open geluid blijkt onmiddellijk, zonder een uitgebreide break-in periode. Grote schaal gebruikt voor klassieke gitaren, wordt het steeds populairder voor gitaren met stalen snaren. Het warme, zachte toon wordt begunstigd door zowel vele fingerpickers en klassieke spelers. Visueel, Western Red Cedar vertoont een warme roodachtige tot bruine kleur en een rechtte graan. We gebruiken Cedar ook speciaal voor onze fingerstyle instrumenten omdat het snel reageert en met een goed volume tot een lichte aanval. Het is ook zeer geschikt voor het openen of verlaagd spanning stemmingen als ze dezelfde kwaliteiten voor een goede scheiding en definitie vereisen. Cedar heeft verliest tonale integriteit toen meer dan gedreven, waardoor het een slechte keuze voor veelzijdigheid, maar een uitstekende top hout voor het voetlicht brengt fingerstyle.

Mahogany (Mahoniehout)

Een mahonie klankbord op een mahonie body zorgt voor warme, volle toon met een geheel eigen karakter." In het algemeen is het geluid van mahonie top wood is groter dan Koa hout en directer dan sparren, waardoor het een natuurlijke voor akoestische blues. Met 70 jaar geschiedenis achter de rug, de mahonie-bedekte gitaar nu lijkt te worden het vangen van de oren van een nieuwe generatie gitaristen. Uitgaande van al dat de geschiedenis, is het zeker de moeite waard om te luisteren. Een uitzonderlijk bos toen gekozen voor de juiste dichtheid en integriteit. Net als Koa in haar vermogen om te breken en fonkelen aan het instrument, een duidelijk voordeel in een traditioneel boemerig slagschip toe te voegen. Mahonie is ondergewaardeerd vanwege haar historische gebruik in eenvoudiger, en dus minder duur, gitaren.

Sycamore (Esdoorn)

Europees of Duits Maple is de favoriet hout voor de bouw van Jazz gitaren vanwege zijn heldere droge toon.Maple geeft de gitaar een koele toon met een zeer nauwkeurige duidelijke verschillen van Rosewood gitaren. Sycamore is een term die anders gebruikt in Europa en Amerika. Sycamore is eigenlijk het Europees esdoorn. Het kernhout is meestal recht, zelfs getextureerde fijne korrel die is bleek roodachtig bruin. Het heeft een goede verwerkbaarheid. Qua toon zal deze houtsoort ergens tussen mahonie en Duitse esdoorn schoon boventonen, maar met dat punch en elasticiteit van mahonie.


Brazilian Rosewood (Palissander)

Zeer gegeerd door generaties van gitaarbouwers en spelers voor haar ongeëvenaarde schoonheid. Braziliaanse helpt bij het geven warmte en duisternis aan de toon van de gitaar. Tonal verschillen tussen de Braziliaanse en Indiase Rosewoods zijn subtiel en aandacht moet worden gebaseerd op esthetiek, zeldzaamheid, toekomstige waarde, en inbaarheid.

Indian Rosewood

Net als Braziliaanse, Indian Rosewood houdt de gitaar aan de warme donkere einde van de tonale spectrum. Hoewel niet zo visueel opvallend als Braziliaanse, Indisch palissander heeft een elegante uitstraling en mag niet worden beschouwd als minderwaardig aan Braziliaanse op een rekening.


KOA hout

Koa is een prachtig bos met goed gedefinieerde en krullend graan gevlamde patronen zoals in instrument kwaliteit Maple. Het valt in het midden van de tonale spectrum, waardoor het instrument een helderheid van toon zonder concessies te doen warmte. Het is iets minder rond van toon dan de Rosewoods.

Sitka

Sitka accentueert de warme ronde aspecten van de toon van de gitaar. Het is de meest voorkomende keuze in akoestische gitaren staal string.


Aanvullende blogs:


Waar is jouw gitaar van gemaakt?

Heb je wellicht een fotootje 👍


Succes

Jan van Gitaartabs 🎸914 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Gitaar

留言

評等為 0(最高為 5 顆星)。
暫無評等

新增評等
bottom of page